ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα η αναμόρφωση του ασφαλιστικού για να μπορέσει να γίνει βιώσιμο. Η Κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της και αναμένει την έγκριση των θεσμών για να το νομοθετήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μείωση των πόρων στα επόμενα χρόνια και άρα η αδυναμία να συντηρούνται οι υπάρχουσες συντάξεις αλλά και οι νέες.

Το προσχέδιο της Κυβέρνησης προσπαθεί να συμβιβάσει το Ν.3863 με νέα δημοσιονομικά μέτρα περιορισμού των δαπανών. Η λύση όμως δεν είναι να μειώσουμε τις νέες συντάξεις και να αυξήσουμε τις εισφορές , που είναι και υφεσιακές, αλλά να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο «κουμπαρά» που αλληλέγγυα η κοινωνία θα συνεισφέρει για να κάνει το ασφαλιστικό βιώσιμο και να λειτουργεί και διαγενεακά.

Η σκέψη ξεκινά από τη παλιά θεσμοθέτηση του μονοπωλίου στο Ελληνικό κράτος (Περίοδος Τρικούπη) για την εξόφληση του δανείου που πήρε η χώρα μας τότε.
Δηλαδή δεσμεύουμε πόρους θεσμοθετώντας ειδικό χαρτόσημο για τις τραπεζικές συναλλαγές ,αύξηση του φόρου των κερδών σε διόδια, τους πόρους από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων και πόρους από την καταπολέμηση της διαφθοράς και του παραεμπορίου.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα στη προοπτική να γίνει ένας μόνιμος κουμπαράς που θα στηρίζει διαγενεακά το σύστημα και στο πέρασμα του χρόνου θα μπορεί να αυξάνει το ποσόν της Εθνικής σύνταξης που είναι για όλους.

Βεβαίως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι συνάρτηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στα επόμενα χρόνια. Μια μείωση της ανεργίας στα επόμενα 5 χρόνια κατά 5% θα μπορούσε να στηρίξει το ασφαλιστικό δημιουργώντας πόρους από τις εισφορές σε μεγάλο ποσοστό.

Παράλληλα η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων με πάγωμα των ήδη οφειλών και τη ρύθμιση σε μικρές δόσεις της εξόφλησης αυτών θα εισέφεραν νέους πόρους αρκετούς να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ανάσα.

Γίνεται φανερό ότι χρειάζεται μια γενναία απόφαση όλης της Ελληνικής κοινωνίας να δοθεί μια ευρεία συναίνεση με απόλυτη ειλικρίνεια στο μεγάλο αυτό θέμα πέρα από μικροκομματικές σκέψεις. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σύντομα σε δρόμους δύσβατους απαξιώνοντας το Δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και καταλήγοντας σε μορφές ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει γρήγορα να συνεννοηθούμε.

Μέλος Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.