ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο νέος … «έντιμος συμβιβασμός»

Όλες οι πλευρές μοιάζει να παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει της αξιολόγησης: Όλα τα μάτια έχουν στραφεί στο ασφαλιστικό -δικαίως ως ένα βαθμό- πεδίο πάνω στο οποίο εν πολλοίς θα κριθεί η …επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.

Βεβαίως στο «τραπέζι» θα πέσουν και άλλες παρεμβάσεις που θα καθορίσουν το οικονομικό «μοντέλο» πάνω στο οποίο θα πατήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, όπως το φορολογικό, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, οι περαιτέρω ενέργειες σε δημόσιο, τράπεζες και φυσικά αγορά.

Κρίσιμο στοιχείο για την Αθήνα είναι η διαπραγμάτευση να είναι σύντομη χρονικά: Και αυτό γιατί με το τέλος της ανοίγουν άλλοι δρόμοι που οδηγούν σε αυξημένη ρευστότητα –που τόσο ανάγκη έχει η εγχώρια οικονομία σήμερα- αλλά και στην «κουβέντα» για την ελάφρυνση του χρέους.

Γνωρίζοντας λοιπόν ορισμένοι κύκλοι των δανειστών το πόσο «καίει» την ελληνική πλευρά η χρονική διάρκεια των διαβουλεύσεων επιμένουν να «πιέζουν» για «καθαρές» λύσεις (αλλά και εξαιρετικά επώδυνες) στο ασφαλιστικό.

Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζήτησε «συμμάχους» ακριβώς πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, με βασικό θέμα στην ατζέντα της την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αλλά και στους κόλπους των δανειστών μοιάζουν διχασμένοι ως προς το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα: Με ευελιξία και με «φόντο» την πίεση που αισθάνεται η Αθήνα και λόγω προσφυγικών ροών ή με αυστηρότητα και με βάσει το γράμμα του νόμου;

Η πολιτική ηγεσία των Βρυξελλών εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό. Αυτό όμως συναντά τη σθεναρή αντίσταση όχι μόνο του ΔΝΤ -που δεν ενδιαφέρεται για το προσφυγικό και τις πολιτικές του διαστάσεις- αλλά και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ενδιαφέρονται μόνο για την αξιολόγηση και την πιστή εφαρμογή του μνημονίου.

«Έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν υπακούν ή δεν έχουν την ίδια γραμμή με τους αρχηγούς του κράτους τους. Αυτό είναι ένα θέμα που δύσκολα θα επιλυθεί και οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι, γιατί το Eurogroup και η ΕΚΤ συνδυάζουν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την ανάκαμψη της ευρωζώνης, τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Πορτογαλία, καθώς και τις εξωτερικές επιρροές», ανέφερε πρόσφατα ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν.

Πάντως αρκετοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι οι επαφές των κ.κ. Κατρούγκαλου και Τσακαλώτου ήταν πρόωρες, καθώς κανείς δεν έχει εξετάσει -ούτε οι θεσμοί- με λεπτομέρεια την πρόταση του ασφαλιστικού και οι υπουργοί Οικονομικών παραπέμπουν πρώτα στην αξιολόγηση του κουαρτέτου.

Η Κομισιόν πάντως έχει τη διάθεση να συμφωνήσει σε γενικά πλαίσια με την πρόταση Κατρούγκαλου -εάν τα νούμερα βγαίνουν- όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα εάν δεν συμφωνήσει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το ζήτημα είναι ..μπορούν οι δανειστές να διακινδυνεύσουν μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων; Την δεδομένη περίοδο μάλλον όχι.. καθώς η Ευρώπη δεν θέλει να έχει την Ελλάδα «αγκάθι» στα πλευρά της σε μια κρίσιμη περίοδο για τις παγκόσμιες σταθερές.. Αυτό δεν σημαίνει πως θα δώσουν …πολύ «αέρα» στην Αθήνα, αλλά δεν αποκλείεται να «περάσουν» κάποιες από τις προτάσεις της για να κλείσει το θέμα (όπως για παράδειγμα η αύξηση των εισφορών).. Με άλλα λόγια μοιάζει εφικτό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λείψουν οι αναταράξεις) να βάλουν όλοι λίγο «νερό στο κρασί» τους και να φτάσουμε σε έναν νέο … «έντιμο συμβιβασμό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.