ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο τρίτος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων

Δουλειά του κ. Πιτσιλή, είναι να αποκρούσει τις πολιτικές πιέσεις. Έπρεπε να περάσουν 90 ημέρες για να καταφέρει η κυβέρνηση να βρει τον αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαίδου στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

O υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη παρουσίασαν τον νέο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο όχι της ανασύστασης της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης ούτε το να τρέξει τις εκκρεμότητες που προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο.

Αλλά αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της συνεργασίας με τους πολιτικούς, που αρνούνται να δεχτούν ότι δεν θα έχουν καμία επιρροή στις κρίσεις του προσωπικού, τις μεταθέσεις και τους διενεργούμενους ελέγχους. Αλλωστε όλοι τους το έχουν δηλώσει κατά καιρούς. Ότι είναι αντίθετοι με το θεσμό της ανεξάρτητης γενικής γραμματείας. Και αυτό διότι έχουν μάθει να τακτοποιούν ρουσφέτια, να κάνουν τα χατίρια φίλων, να σταματούν ελέγχους κ.λ.π.

Αυτό είναι το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν ο Γιώργος Πιτσιλής. Να κλείσει τα αυτιά του και ενδεχομένως την πόρτα του γραφείου του, στις πιέσεις των πολιτικών, των βουλευτών κ.λ.π.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέταξε από τη χαρά του με την τοποθέτηση του κ. Πιτσιλή. Ενός νέου ανθρώπου που δεν είναι γραμμένος στο κόμμα, αλλά ούτε ταυτίζεται με την ιδεολογία (σ.σ. ποια ιδεολογία άραγε) του.
Για να μην περάσει και αυτός, όσα πέρασαν ο κ. Θεοχάρης και η κ. Σαββαίδου θα πρέπει απλά να κάνει τη δουλειά του. Να επιχειρήσει την πάταξη τη φοροδιαφυγής μέσω των ελέγχων, να αναπτύξει το ηλεκτρονικό σύστημα taxis και να εφαρμόσει τη νομοθεσία όπως ακριβώς προκύπτει από τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους αλλά οι προσπάθειες του έπεσαν στο κενό. Μερικές φορές θα πρέπει να λέμε ευτυχώς που υπάρχει και η τρόικα. Πάντως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε το διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα για τα δημόσια έσοδα κ. Πιτσιλή. Η δήλωση της Επιτροπής όμως τονίζει την σημασία για ένα διαφανές πλαίσιο διορισμών.

Όπως λέει χαρακτηριστικά “η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Οργανισμού Εσόδων και η τήρηση της συμφωνίας για ένα διαφανές πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διορίζονται ανώτερα και μεσαία στελέχη είναι βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου.” Το πλαίσιο που γίνονται οι διορισμοί στην Ελλάδα, τονίζει η δήλωση της Επιτροπής, θα είναι μέρος των πολιτικών που θα αποφασιστούν κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Αυτοί οι διορισμοί ξεκαθαρίζει η Επιτροπή “είναι μέρος μίας ευρύτερης δέσμευσης για τον εκσυγχρονισμό και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης”. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές αρχές αναμένονται- και από το Eurogroup - “να συμβουλεύονται και να συμφωνούν με τους θεσμούς για όλες τις πολιτικές δράσεις που θα σχετίζονται με την επίτευξη των δεσμεύσεων του μνημονίου.”

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.