ΚΟΣΜΟΣ

Οι τέταρτες σε πέντε χρόνια

Προς νέες εκλογές η Καταλονία

Ο νόμος δίνει διορία στους καταλανούς κοινοβουλευτικούς έως την Κυριακή προκειμένου να σχηματίσουν περιφερειακή κυβέρνηση στη Βαρκελώνη, τρεις μήνες και κάτι μετά τις περιφερειακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές, οι τέταρτες στην περιοχή σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των πέντε χρόνων.

"Δεν είναι το σενάριο που προτιμώ αλλά είμαι έτοιμος να υπογράψω την προκήρυξη νέων εκλογών", δήλωσε ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος της Καταλονίας, μιας περιοχής 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων στη βορειοανατολική Ισπανία.

Ήταν τα πρώτα σχόλια του Μας μετά την απόφαση που έλαβε την Κυριακή το μικρό αντικαπιταλιστικό κόμμα CUP, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, να μην υποστηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μας. Έπειτα από τρεις και πλέον μήνες διαβουλεύσεων, το CUP ανακοίνωσε την απόφασή του που αντανακλά την επιθυμία της πλειοψηφίας των ακτιβιστών του, οι οποίοι κατηγορούν τον Μας για τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε και για τη διαφθορά του κόμματός του.

Ο Μας δήλωσε σαφώς πως ο συνασπισμός του οποίου ηγείται, Junts pel si –που κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές εξασφαλίζοντας 62 έδρες σε σύνολο 135–, δεν θα κάνει πλέον άλλες παραχωρήσεις στο CUP (10 έδρες).

"Μέχρι την Κυριακή, μένει χρόνος για να υπάρξει κυβέρνηση αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα το εξής: Το Junts pel si έκανε ήδη τόσες προτάσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες", δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Το Junts pel si έχει ανάγκη τις ψήφους τουλάχιστον δύο βουλευτών του CUP και την αποχή οκτώ άλλων ώστε να διαθέτει επαρκή πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον Μας να γίνει πρόεδρος. Όμως ο συνασπισμός αρνείται να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο που θα ήταν πιο αποδεκτός από τους ακτιβιστές του CUP.

Στις 9 Νοεμβρίου, οι βουλευτές της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενέκριναν ένα χωρίς προηγούμενο ψήφισμα που αναγγέλλει την έναρξη της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Το ψήφισμα, που ακυρώθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα από το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένεται να ακολουθήσει η σταδιακή εφαρμογή των απαραίτητων θεσμών για την εύρυθμη λειτουργία ενός καταλανικού κράτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.