ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα... και για την Ελλάδα  

Ας δούμε λίγο την «μεγάλη εικόνα» και την Ελλάδα μέσα σε αυτή: Την δεδομένη στιγμή ο ασιατικός γίγαντας -η Κίνα- παραπατάει και μαζί της χάνουν τον βηματισμό τους και οι αγορές.

Και αυτό όχι μόνον επειδή «ασθενεί» σε επίπεδο ανάπτυξης, αλλά και γιατί το Πεκίνο μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ενσωμάτωση του γουάν στο καλάθι των διεθνών αποθεματικών νομισμάτων (από τον ερχόμενο Οκτώβριο) αποφάσισε να αρχίσει την προσαρμογή της συναλλαγματικής του ισοτιμίας με το δολάριο.

Και γύρω από αυτό έχει στηθεί ένα «χοντρό» παγκόσμιο «παιχνίδι» με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν άρον – άρον το κινεζικό νόμισμα: Δεδομένων και των περιορισμών με την μορφή προϋποθέσεων και εγκρίσεων που έχουν τεθεί για κάθε ρευστοποίηση από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές έχει προσλάβει πλέον βίαιες διαστάσεις η προσπάθεια εξαγωγής κεφαλαίων από την Κίνα από ιδιώτες αλλά και αποταμιευτές.

Με άλλα λόγια, η επιχείρηση σταδιακής απελευθέρωσης της αγοράς στο γουάν (που αναπόφευκτα οδηγούσε σε υποτίμηση) επιτάχυνε την αυτόματη και ανεξέλεγκτη έξοδο κεφαλαίων από οτιδήποτε συνδέει την «αξία» ή την «τιμή» του με το κινεζικό νόμισμα εντός και εκτός Κίνας. Και η συγκεκριμένη δυναμική αναπτύσσεται σε μια περίοδο που αυξάνει το κόστος χρήματος από τις ΗΠΑ.

Αν ήθελε βεβαίως κανείς να μείνει στην κουβέντα για την επόμενη ημέρα στην κινεζική οικονομία, θα μπορούσε να θέσει στην εξίσωση και άλλες παραμέτρους όπως τα αποθέματα σε δολάρια και το ποιο θα είναι το κόστος των κινεζικών προϊόντων μετά την υποτίμηση: Όμως αυτή την στιγμή εκείνο που ενδιαφέρει είναι ότι τεράστια κεφάλαια έχουν βγει στην …γύρα και ψάχνουν. Είναι ίσως η μεγαλύτερη «έξοδος κεφαλαίων»  από την ευρύτερη περιφέρεια που αναζητά είτε ασφάλεια είτε εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες με λιγότερο ή περισσότερο ρίσκο.

Η τράπουλα ξανα-μοιράζεται σε επίπεδο κεφαλαίων, αλλά και γεωπολιτικά το μπρα- ντε – φερ καλά κρατεί: Με το πετρέλαιο «κολλημένο» στα χαμηλά, Σουνίτες (ως επί το πλείστον Σαουδική Αραβία) και Σιίτες (κυρίως Ιράν) έδειξαν πως δεν ξεχνούν τις διαφορές τους, το Ισλαμικό Κράτος διεξάγει τον δικό του απρόβλεπτο «πόλεμο», οι ισορροπίες εύφλεκτες στα σύνορα Τουρκίας, Ιράκ, Συρίας. Ρωσία και λοιπές Μεγάλες Δυνάμεις μέσα από την «συμμαχία» τους απέναντι στον «κοινό εχθρό» στην περιοχή, μεθοδεύουν και τις κινήσεις τους για την προώθηση των συμφερόντων τους σε αυτή την τεράστια σκακιέρα που έχει στηθεί.

Και η Ευρώπη; Φυσικά και δεν μένει αμέτοχη σε όλο αυτό το «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο... Και πέρα από τις όποιες κινήσεις κάνει επιθυμεί διακαώς να «ξεφορτωθεί» τα «βαρίδια». Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος είτε «κουκουλώνουν», είτε αφήνουν πίσω τους τα προβλήματα με το «αγκάθι» στους κόλπους της Ένωσης να παραμένει η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που βρίσκεται και πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αποφάσεων και που λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης είναι «χρήσιμη» και μπορεί να πάρει μερίδιο της… «πίτας».

Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και μέσα από την επικείμενη αξιολόγηση, τις κινήσεις για αναδιάρθρωση της εγχώριας οικονομίας, θα κριθούν τα κέρδη ή οι ζημιές που θα «γράψει» τελικά η Αθήνα σε αυτή την σκληρή παρτίδα «πόκερ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.