ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η Άνγκελα και της ντροπής τα κάγκελα

Στις Κυριακάτικες κάλπες σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξωνία-Άνχαλτ περίπου 1 3εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι, δεν σηματοδότησαν μόνο μία δύσκολη στιγμή για τους Χριστιανοδημοκράτες και το στραπατσάρισμα  της Μέρκελ που  διανύει τη τρίτη της θητεία στη καγκελαρία. Επιβεβαίωσαν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια, καταγράφοντας  αυτοτελώς στα τοπικά τους κοινοβούλια τον ακροδεξιό ξενοφοβικό λαϊκισμό που ήδη αναζωπυρώνεται στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Και κατεξοχήν στις χώρες του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ

Είναι ίσως πολύ πρώιμο να κάνει λόγο κανείς ότι με τη ψήφο στα τρία Γερμανικά κρατίδια επικυρώθηκε το τέλος του μεταπολεμικού γερμανικού τοπίου  και σφραγίστηκε μοιραία  η λήξη του ορθολογισμού. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι με την αντίδρασή τους πιστοποίησαν τη δυσφορία τους για τη πολιτικής της κυβέρνησης τους στην προσφυγική κρίση. Γεγονός που προδιαγράφει εξελίξεις που δεν μπορούν να υποτιμηθούν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης

Ήδη η μεθοδική και πεισματάρα Μέρκελ,  στη σκιά των χαμηλών επιδόσεων  που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να προωθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μόνο που το πορτραίτο της ιεροσύνης που της είχε επιφυλάξει ένα εξώφυλλο  του Spiegel το οποίο την παρουσίαζε σαν φιλάνθρωπη μητέρα-Τερέζα, φαίνεται να ξεθωριάζει.

Κατ αρχήν εξ αιτίας των αντιστάσεων μερίδας των Ευρωπαίων  εταίρων που θεωρούν ανεδαφική τη  συμφωνία που η ίδια προωθεί με την Τουρκία. Σχέδιο  που χαρακτηρίζουν  παροχή   «εργολαβίας» από τη Γερμανία  στην Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστών. Παράλληλα  έκδηλη είναι η ανησυχία στο κόμμα της ότι η αποδυναμωμένη πολιτικά καγκελάριος θα κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.

Τέλος, η ατζέντα στην οποία κατεξοχήν επενδύει η κρυψίνους καγκελάριος , δημιουργεί  καχυποψίες ότι παίζει διπλό παιχνίδι για να ικανοποιήσει τόσο τα συντηρητικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων της  όσο και τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες της κοινής  γνώμης. Την κατηγορούν ότι γαλουχημένη στον υποκριτικό ρεαλισμό της πρώην «λαοκρατικής» ανατολικής Γερμανίας υποδύεται ότι υπεραμύνεται της πολιτικής ανοικτών συνόρων ενώ ταυτόχρονα υποκινεί πλαγίως το κλείσιμό του. Ιδίως από τις χώρες της τέως Γιουγκοσλαβίας οι οποίες δεν διανοούνταν να τολμήσουν τη τήρηση μιας παράνομης στάσης που δεν θα είχε την έμμεση έγκριση του Βερολίνου.

Παρόλα αυτά η ρητορική της Άνγκελα Μέρκελ , ακόμη και στα παζάρια της με τον Ερντογάν , δείχνει να καθοδηγείται από το πειθαρχημένο Γερμανικό ορθολογισμό χωρίς να καταφύγει στην επιρροή του πολιτικού ένστικτου ή στα συναισθήματα. Σε αντίθεση με τις κορόνες του εγχώριου υπουργού μετανάστευσης  ο οποίος αποδίδει το χάος για τον βούρκο και τα συρματοπλέγματα του αίσχους  της Ειδομένης  στην «ευθύνη της ιστορίας»

Προφανώς για μια κυβέρνηση που είναι απούσα από τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις , ανίκανη στοιχειωδώς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κατάλληλες δημόσιες πολιτικές, το μόνο της άλλοθι είναι να υποκαταστήσει την διαχειριστική της ανεπάρκεια με μια μαξιμαλιστική ρητορική θυματοποίησης με γαρνιτούρα  ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Και ακόμη χειρότερα να   παραδώσει πολλαπλάσια σε παγκόσμια θέα τις εικόνες ντροπής στα σύνορα της χώρας διατυπώνοντας  ανερυθρίαστα πως για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 20:13 15/03/2016

    Η Μέρκελ το παίζει προς ώρας «γερμανική Ευρώπη» γιά ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΥΣ ( πίεση από Ομπάμα κ.λπ. + κλεισιμο συνόρων = ζημιά στις εξαγωγές + πλακάτ με «refugees wellcome» !!! στο «σταθμό του Μονάχου» – τόπος σύμβολο ξενοφοβίας παλιά, ξέρει ο Καζαντζίδης γιατι ΤΟΤΕ έγραψε το «αχ» ) .
    Η πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό ΔΕΝ ηττήθηκε στις 3 τοπικές εκλογές .
    Απλώς τώρα φάνηκε πόσους – τουλάχιστον – ξενόφοβους «σκέπαζε» το κόμμα της στην Γερμανία .
    Εϊναι αμφίρροπο αν δείχνει δεξιά ή αριστερή στροφή αυτο που έγινε εχθές .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.