ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις αρχές του 2016

ΠΣΕ: Ισχυρές πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο

«Η χώρα έχει ανάγκη τα ανοιχτά σύνορα και τους ανεμπόδιστους δρόμους του εμπορίου και των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να επενδύσει σε μία συνεκτική προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης και εδραίωσης ενός κλίματος σταθερότητας» δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη με αφορμή τη δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για τις εξαγωγές.

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών, ενδεικτική της συνολικής αστάθειας και αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και την ισχνή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το μήνα Ιανουάριο 2016, τα οποία δείχνουν μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,3% στο 1,7 δις ευρώ (από 1,87 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2014). Υποχώρηση προκύπτει (-3,9%, ή κατά 54,1 εκατ. ευρώ), ακόμα κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ακόμη ότι «σε ένα πλαίσιο αστάθειας και αβεβαιότητας, οι εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η προοπτική ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Η πορεία των εξαγωγών, ειδικά των βιομηχανικών προϊόντων αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση και υπενθύμιση της ανάγκης για ένα θετικό σοκ στην οικονομία, σε όρους ανάκτησης εμπιστοσύνης, προσέλκυσης και ενεργοποίησης επενδύσεων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων».
Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των εξαγωγών του περασμένου Ιανουαρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-18,5%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ υποχώρησαν οριακά (-0,8%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+0,1%). Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 62,4%, έναντι 37,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν μερίδιο της τάξης του 71,3%, έναντι μόλις 28,7% των Τρίτων Χωρών.

Βιομηχανική υποχώρηση
Από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιανουάριο του 2016, οι εξαγωγές υποχώρησαν στις 7 εξ αυτών, ενώ μόλις 3 κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα, καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφάνισαν μόνο οι κλάδοι των τροφίμων (+5,7%), των ποτών/καπνού (+22,1%) και των χημικών προϊόντων (+1,8%). Αντίθετα, οι εμπιστευτικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 31,2%, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών κατά 20,2% και οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 16,8%. Μικρότερες ήταν οι πιέσεις στους κλάδους του ελαιολάδου (-1,3%) -μετά την εκρηκτική αύξηση του 2015- και των μηχανημάτων (-1,5%)
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2016, σε απόλυτους αριθμούς συνολικής αξίας εξαγωγών, σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση, μετά το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για το 2016, κάνοντας λόγο για επικείμενη αύξηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,9% (αντί προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση της τάξης του 1,2%)

Μείωση εισαγωγών
Αρνητικό πρόσημο εμφανίστηκε και στη συνολική αξία των εισαγωγών της χώρας κατά τον περασμένο Ιανουάριο (-17%), στα 2,92 δις ευρώ από 3,14 δις ευρώ το 2015, εξαιτίας της κυρίως σημαντικής υποχώρησης των εισαγωγών πετρελαιοειδών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η υποχώρηση διαμορφώνεται στο 1%.
Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο μεν από τις Τρίτες Χώρες (-9,4%), ωστόσο μειωμένες ήταν και οι εισαγωγές και από τις χώρες της ΕΕ (-5,1%). Εάν εξαιρεθούν, όμως, από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση στις εισαγωγές από τις Τρίτες Χώρες (+7,9%), αλλά σημαντική μείωση από τις χώρες της ΕΕ (-5%).
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,1%, στο 1,2 δις ευρώ (από 1,3 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2015). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 28,9 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.