ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Σήμερα η έγκριση της εθελουσίας της Πειραιώς

Στόχος του ομίλου η αποχώρηση 1.500 εργαζομένων – Θα δοθούν ισχυρά κίνητα.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εγκρίνει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του Ομίλου Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα αφορά μέχρι και 2.500 εργαζόμενους ωστόσο στόχος του ομίλου είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 1.500 εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα περιλαμβάνει αρκετά γενναιόδωρα κίνητρα ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας αμέσως μετά το «πράσινο φως» από το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου, ο όμιλος απασχολούσε στην Ελλάδα 15.599 εργαζόμενους και στόχος της διοίκησης είναι η αποχώρηση, μέσω του προγράμματος, 1.500 εργαζομένων. Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της κρίσης, η Πειραιώς, όπως και οι άλλες τράπεζες, έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε «αιματηρές» περικοπές δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Πειραιώς απασχολούσε τον Δεκέμβριο του 2012 19.238 εργαζομένους και σήμερα απασχολεί 15.599. Αντίστοιχα, τα καταστήματα από 1.354 σημεία που ήταν στο τέλος του 2012, στο τέλος του 2015 είχαν περιοριστεί στα 709!

Αμέσως μετά την Πειραιώς τη σκυτάλη με την υλοποίηση προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων θα λάβουν η Eurobank, η Εθνική και η Alpha Bank.

Συνολικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει, το αργότερο έως το τέλος του 2017, να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 4.000 εργαζομένους και τη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων. Το νέο κύμα περικοπών είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015, και η οποία οδήγησε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες. Η περικοπή θέσεων εργασίας και το κλείσιμο καταστημάτων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναθεώρηση που έγινε απαραίτητη ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση. Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το δυναμικό της στην Ελλάδα κατά 1.605 άτομα, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1.570, η Eurobank κατά 1.000 και η Alpha Bank κατά 174. Αν και το χρονικό περιθώριο για τις περικοπές είναι το 2017, οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να τις ολοκληρώσουν άμεσα, αφενός για να μην υπάρχει για ικανό διάστημα τόσο μεγάλη εκκρεμότητα, αφετέρου και για να καρπωθούν τα οφέλη από τη μείωση των δαπανών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.