ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Εκτός Δ.Σ. Εθνικής οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Τερματίζεται μια μακρά παράδοση - Ερωτηματικό αποτελεί η κ. Κατσέλη.

Εκτός Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διακόπτοντας μια παράδοση πολλών ετών. Ο κ Σταύρος Κούκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων, και ο επίσης συνδικαλιστής κ. Ευθύμιος Κατσίκας αναμένεται να αντικατασταθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των Δ.Σ. και της εφαρμογής του νέου νόμου που απαιτεί τη στελέχωση των Δ.Σ. των τραπεζών και των διοικήσεων με στελέχη που διαθέτουν μακρά και διεθνή τραπεζική εμπειρία.

Εκτός Δ.Σ. της Εθνικής θα βρεθεί επίσης ο κ. Δημήτριος Αφεντούλης, οικονομολόγος εκπρόσωπος του Ομίλου Λάτση, καθώς και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η τύχη της προέδρου του ομίλου κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία σύμφωνα με το νέο νόμο -που απαγορεύει τη συμμετοχή μέλους που είχε τα προηγούμενα 5 χρόνια κομματική ιδιότητα - θα πρέπει να αντικατασταθεί. Ωστόσο πηγές της Εθνικής υποστηρίζουν ότι η κ. Κατσέλη θα παραμείνει στη θέση της υπενθυμίζοντας ότι έχει λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού.

Η αξιολόγηση θα τρέξει άμεσα καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ο εξειδικευμένος σύμβουλος που θα τρέξει την διαδικασία η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με το νόμο τα μέλη των Δ.Σ. και των επιτροπών θα πρέπει να διαθέτουν σημαντική διεθνή, τραπεζική εμπειρία με προϋπηρεσία σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν το διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως Αρχηγού του Κράτους ή Προέδρου της Κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Η τρόικα ζητά να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική ανάμειξη ή συμμετοχή σε θέματα διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να λειτουργούν αυστηρά με όρους αγοράς. Κάθε διοικητική αλλαγή θα γίνεται χωρίς κυβερνητική συμμετοχή, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. Από την αξιολόγηση δεν αναμένεται να προκύψουν αλλαγές σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο θα πρέπει να αντικατασταθούν πολλά μέλη Δ.Σ. που δεν έχουν τραπεζική εμπειρία και τα οποία που προέρχονται από τον κόσμο της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και γενικότερα των επιχειρήσεων αλλά και άλλους τομείς όπως τα νομικά ή το real estate κ.α.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.