ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούν την απομάκρυνση του Αρ. Μπαλτά
Φωνές από τον καλλιτεχνικό κόσμο για παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού
Μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου ζητούν εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Παναγιώτη Δούρου.
Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν σήμερα οι καλλιτέχνες, κατά τη δεύτερη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σφενδόνη, γιατί- όπως είπαν- τους θεωρούν «υπαίτιους της ελεεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτισμός στη χώρα μας».
Με μικρότερη συμμετοχή από την πρώτη τους συνάντηση, οι καλλιτέχνες κατέθεσαν απόψεις για τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει το Φεστιβάλ Αθηνών και τόνισαν ότι «οι χειρισμοί του υπουργού Αρ. Μπαλτά έχουν εξαντλήσει τις λιγοστές αντοχές του τοπίου του πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα και μας έχουν καταστήσει αντικείμενο χλεύης διεθνώς».
Στην ανοιχτή πρόσκληση ανταποκρίθηκε και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «ν’ ανοίξει ο διάλογος των καλλιτεχνών για το Φεστιβάλ και τον Πολιτισμό που θέλουμε» και σημείωσε ότι αυτός είναι και ένας από τους άμεσους στόχους του για τη διοργάνωση: «Δουλειά δικιά μου δεν είναι να αποκαθηλώσουμε τους προηγούμενους, είτε λέγονται Φαμπρ είτε Λούκος, αλλά να κρατάμε τα καλά και να συνεχίζουμε» είπε ο ίδιος. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟ έδωσε εντολή να αποπληρωθούν στους καλλιτέχνες τα χρωστούμενα από την περσινή διοργάνωση, σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως προτεραιότητά του τώρα, είναι να κλείσει τις συμφωνίες με τους θιάσους, για να αρχίσουν οι ηθοποιοί τις πρόβες τους, σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. «Για να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα χρειάζεται χρόνος κι εγώ καλούμαι να το κάνω μέσα σε δέκα μέρες» σχολίασε. Ορισμένοι καλλιτέχνες στις παρεμβάσεις τους, τόνισαν πως τώρα είναι η στιγμή να υποστηρίξουν όλοι τον νέο διευθυντή, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το Φεστιβάλ, ενώ κάποιοι έθεσαν θέμα προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από το 2017 και μετά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην σταλεί απαντητική επιστολή στον Γιαν Φαμπρ για το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο (9/4). Σχετικό κείμενο παρουσίασε και πάλι ο Γιάννης Μαυριτσάκης, αλλά δεν έγινε δεκτό.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων οι Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης, Εύα Νάθενα, Νίκος Χατζόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Δημήτρης Αληθεινός, Στέλιος Μάινας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Τάκης Τζαμαργιάς, Αιμιλία Υψηλάντη, Αλεξία Καλτσίκη, Έκτορας Λυγίζος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νανούρης, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τζωρτζάκης, Γιάννης Μαυριτσάκης και Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...
1 αναγνώστες σχολίασαν
Συμμετοχή στην συζήτησηΕίναι τελείως ανίκανη αυτή η αριστερή λινάτσα να αναλάβει να φτιάξει κάτι καλό.Την Ελληνική παιδεία την διέλυσε.Τώρα διαλύει τον Ελληνικό πολιτισμό.Κάθε προδότης υπουργός του Τσίπρα, εκτελεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο καταστροφής.