ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Οι καθυστερήσεις και το φάσμα του «κουρέματος» καταθέσεων

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ξεκαθαρίζουν οι τράπεζες...

Τους εφιάλτες του 2015 ξυπνούν οι καθυστερήσεις και οι εμπλοκές στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών. Κάθε ημέρα ακούμε ότι η συμφωνία είναι κοντά και κάθε μέρα κάτι συμβαίνει που την μεταθέτει για την επόμενη. Τα τελευταία 24ώρα με αφορμή τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών μεγάλωσε και η ανησυχία για τον κίνδυνο ατυχήματος διογκώνεται.

Για άλλη μια φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται: η Ελλάδα υπογράφει μια συμφωνία με τους εταίρους, ελάχιστα ή τίποτα από τα συμφωνηθέντα υλοποιούνται, η ανησυχία και η αβεβαιότητα επιστρέφουν και η οικονομία διολισθαίνει χαμηλότερα. Ετσι, μετά από ένα διάλλειμα λίγων μηνών μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο , οι φήμες και οι κουβέντες για τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων επιστρέφουν, με τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και άλλων οικονομικών παραγόντων περισσότερο να ενισχύουν την ανησυχία παρά να καθησυχάζουν.

Πλέον το «κούρεμα» καταθέσεων δεν αποτελεί μια θεωρητική απειλή αλλά έναν ορατό κίνδυνο, καθώς μετά τις νομοθετικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν μια τράπεζα χρειαστεί κρατική βοήθεια η ζημιά θα επιμεριστεί σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών.

Στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πολύ πρόσφατα και σήμερα διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Ομως η επιτυχία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Αν η οικονομία σταθεροποιηθεί και επιστρέψει, επιτέλους, σε πορεία ανάπτυξης τότε πραγματικά δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων και οι εγχώριες τράπεζες θα είναι υπερκεφαλαιοποιημένες.

Αν όμως η οικονομία παραμείνει σε ύφεση, και πολύ περισσότερο αν οι συνθήκες επιδεινωθούν, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ– θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο εξανεμίζοντας γρήγορα και τα κεφάλαια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, ακριβώς όπως έγινε με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια, τότε το «κούρεμα» των καταθέσεων θα είναι βέβαιο.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι η προσοχή και η προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι στην ταχύτατη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε ανοδική πορεία.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 12:00 19/04/2016

    Αρνούνται οι Ευρωπαίοι ,

    να άρουν την παροχή ασυλίας στους διοικητές της ΤτΕ, της ΕΛΣΤΑΤ και λοιπών «ανεξάρτητων» αρχών! αφού γνωρίζουν ότι οι ‘’συνέταιροι’’ χουντοαριστεροί είναι έτοιμοι να ξαναμαγειρέψουν τα στατιστικά και Τραπεζικά στοιχεία.
    *Η απαγόρευση αυτή έχει ‘’σκυλιάσει’’ τους βλαμμένους και τους καΜένους εντελώς, που βλέπουν καθαρά ότι όλοι οι ξένοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι εγκληματίες της Ελληνικής οικονομίας.
    *Να γιατί οι ξένοι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ‘’μεθυσμένων’’ από την εξουσία και όχι μόνον….
    *Όλες οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ Αρχές θα παραμείνουν ως έχουν, μακριά από τα ειδικά νομιμοφανή παραστρατήματα του Πάκη.
    Ο Γιώργος Ζορμπάς έσπασε το ‘’σπυρί’’ των Πάκηδων.
    Οι ξένοι γνωρίζουν τα πάντα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι ‘’κηπουροί του’’ ψήφισαν νόμους διαφύλαξης και προστασίας του δημοσίου χρήματος από τα προηγούμενα και νεότερα πιράνχας των συμβιβασμένων ιδεολόγων ‘’χουντο—αριστερών’’ !!!
    Ευτυχώς…!!!

  2. ΝΜαν. 11:44 19/04/2016

    Αλέξη Τσίπρα δεν μας χρωστάει κανείς τίποτα,
    ==================================
    εκτός βεβαίως από τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας!

    Εμείς οι Έλληνες, όμως, χρωστάμε στον εαυτό μας να ενηλικιωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά.
    Εμείς οι Έλληνες ευθυνόμαστε πρωτίστως για τα χάλια μας, κι αυτό δεν το αναφέρεις πουθενά , όπως δεν το είχες αναφέρει και στις δημαγωγικές προεκλογικές ομιλίες σου.
    Άλλωστε, υπάρχουν επιταγές του μνημονίου, Αλέξη Τσίπρα, εκείνες που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο νοικοκύρεμα του κράτους, που δεν εφαρμόστηκαν, και που θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και δεκαετίες!
    Το μνημόνιο δεν είναι μόνο βάρβαρα μέτρα μονομερούς λιτότητας, που ομολογουμένως είναι άδικα και αδιέξοδα, και τα οποία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως όλοι . Αλλά μην ξεχνάς ότι η επιβολή τους προέρχεται από δικά μας λάθη και δεν ‘’εφαρμόζεται’’ παρά μόνο κατόπιν αιτήσεώς μας.

    Το μνημόνιο είναι πολύ περισσότερα. Για να πετύχεις λοιπόν μια minimum ανάσχεση των μέτρων λιτότητας, πρέπει να επικεντρωθείς στην επανίδρυση του κράτους εκ θεμελίων μέσω διαρθρωτικών αλλαγών. Και να θυμάσαι, ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά.

    «Αριστερέ» Αλέξη Τσίπρα, είναι ώρα να καταλάβεις ότι η αριστερή αμπελοφιλοσοφία είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα! Η στήριξη των εργαζομένων περνάει μέσα από την ευνομία και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κι επομένως του κεφαλαίου.
    Επικεντρώσου λοιπόν στο εφικτό και το δέον γενέσθαι εντός των τειχών και άσε το μεγαλοϊδεατισμό για… τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, GAP, τη δόξα του οποίου δεν φαντάζομαι να ζήλεψες.

    Προσωπικά, αν με ρωτάς, θα ήθελα όλο το πολιτικό προσωπικό που μας εξαθλίωσε να εξαφανιστεί πάραυτα από προσώπου Ελλάδας, αλλά δεν γίνονται αυτά. Πολιτική σημαίνει πρωτίστως ρεαλισμός και κοινός νους.

    Αυτά τα πολιτικά υλικά (μπάζα) διαθέτει ο τόπος, με αυτά είμαστε καταδικασμένοι να πορευτούμε, κάνοντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση.

    Εκείνο που πράγματι πρέπει να καταργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα είναι τα απατηλά χρηματοπιστωτικά εργαλεία (derivatives, CDS κλπ.), με τα οποία οι παγκόσμιοι αεριτζήδες των αγορών υφαρπάζουν τον πλούτο των κρατών τον οποίο παράγει η πραγματική οικονομία. Αλλά τούτο δυστυχώς μοιάζει με μάχη του μέρμηγκα εναντίον του ελέφαντα…

    Επικεντρώσου λοιπόν στο εφικτό και το δέον γενέσθαι εντός των τειχών και άσε το μεγαλοϊδεατισμό για… τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, GAP, τη δόξα του οποίου δεν φαντάζομαι να ζήλεψες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.