ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Για την ενημέρωση των πελατών της, εάν παρακολουθούνται

Η Microsoft εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης

Η εταιρεία Microsoft προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, διεκδικώντας το δικαίωμα να ενημερώνει τους πελάτες της όταν μια ομοσπονδιακή υπηρεσία παρακολουθεί τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Δυτικής Περιφέρειας της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ όταν εμποδίζει τη Microsoft να ενημερώνει τους χιλιάδες πελάτες της για τα αιτήματα που λαμβάνει από τις αρχές περί παρακολούθησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και άλλων εγγράφων τους.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης παραβιάζουν την 1η Τροπολογία, δηλαδή το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, καθώς την 4η Τροπολογία που αφορά το δικαίωμα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να γνωρίζουν αν η κυβέρνηση προχωρά σε έρευνες ή σε κατάσχεση της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η αγωγή αφορά κατά κύριο λόγο την αποθήκευση των δεδομένων σε απομακρυσμένους διακομιστές και όχι δεδομένα που αποθηκεύονται στους ιδιωτικούς, οικιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Χρησιμοποιώντας τον Νόμο περί Ιδιωτικότητας των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ECPA) η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να διευρύνει τις έρευνές της βάζοντας στο στόχαστρο τις πλευρές που αποθηκεύουν δεδομένα στο λεγόμενο υπολογιστικό νέφος (cloud), ισχυρίζεται η Microsoft. Ο νόμος αυτός είναι ηλικίας 30 ετών και επικρίνεται από τις τεχνολογικές εταιρείες ως πεπαλαιωμένος.

«Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τα δικαιώματά τους όταν μεταφέρουν τις προσωπικές πληροφορίες τους από τα μέσα αποθήκευσης στο υπολογιστικό νέφος», τονίζει η Microsoft. Η κυβέρνηση, από την άλλη «εκμεταλλεύεται τη μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος ως ένα μέσο για να επεκτείνει την εξουσία της να διεξάγει απόρρητες έρευνες», συνεχίζει η αγωγή.

Αυτή η πρωτοβουλία της Microsoft ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη «μάχη» μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορά με το κατά πόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλουν να συμμετέχουν στα προγράμματα παρακολούθησης και τις έρευνες των αρχών. Σύμφωνα με την αγωγή, τους τελευταίους 18 μήνες η Microsoft έχει δεχτεί 5.624 εντολές με βάση τον ECPA, από τις οποίες στις 2.576 περιπτώσεις απαγορευόταν να αποκαλύψει στους πελάτες της ότι η κυβέρνηση ζητούσε τα δεδομένα τους εκδίδοντας εντάλματα ή δικαστικές κλήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.