ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλέξαν» τις «γραμμές» τους Ελλάδα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον

Τι συμφέρει την Κυβέρνηση από τις προτάσεις του ΔΝΤ και τι από της Κομισιόν

Η «απολογία» της Λαγκάρντ και οι θέσεις που ευνοούν την Αθήνα...

του Βαγγέλη Δουράκη

Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι όχι μόνον βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, αλλά επιδόθηκαν την Κυριακή σε μεταξύ τους αλλεπάλληλες συσκέψεις στην «σκιά» των αποκαλύψεων του Wikileaks: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρέθηκε στην «γωνία» και η Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να … απολογηθεί!

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, επιχειρεί να «καλύψει» την Ντέλια Βελκουλέσκου, λέγοντας ότι μια στρατηγική που έχει ως στόχο να οδηγήσει την Αθήνα σε πιστωτικό γεγονός δεν έχει «κανένα απολύτως νόημα». Από την άλλη φροντίσει όμως να τονίσει πως το ΔΝΤ κινείται με βάση ρεαλιστικούς στόχους και στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους. Και κάπως έτσι «βάζει στο παιχνίδι» την άλλη όψη των αποκαλύψεων του Wikileaks που δεν εξαντλείται σε πολιτικές «κορώνες», αλλά ευνοεί την ελληνική πλευρά!

Και αυτό γιατί όπως προκύπτει μέσα από τους διαλόγους του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, η Ουάσιγκτον θα ήθελε αλλαγή των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, με τον πήχη να κατεβαίνει κατά 2% (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ λιγότερα μέτρα!), εμμένοντας ταυτόχρονα για «γενναία» αναδιάρθρωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ πρότεινε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που λέει η ΕΕ και το μνημόνιο (θέλοντας το υπόλοιπο ποσό να προέλθει από παρεμβάσεις στο χρέος), αλλά συμφώνησε να επιμένει σε ενδιάμεσο στόχο 2,5% του ΑΕΠ, τον οποίο -σύμφωνα πάντα με τις διαρροές- επίσης δεν δέχεται η κοινοτική πλευρά, και έτσι αναφέρεται ότι οδήγησε σε «εγκλωβισμό».

Όμως το ΔΝΤ φέρεται να διαφωνεί και για τα φετινό προϋπολογισμό: Αν υιοθετηθούν όλα τα μέτρα, εκτιμά φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,5% της ΕΕ, κάνοντας σαφές ότι και πάλι δεν μπορεί να αποφανθεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής χωρίς απόφαση για το χρέος.

Με βαριά λοιπόν την σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks και των διαφορετικών εκτιμήσεων του ΔΝΤ σε σχέση με τις Βρυξέλλες ξεκινούν σήμερα τα «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές πιαθνότατα σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει εξηγήσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου για τις συνομιλίες της με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου στους διαλόγους του Wikileaks φέρεται να περιγράφει το πακέτο που αναμένεται να τεθεί από ξανά επί τάπητος: «Είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιος φόρος κατανάλωσης», αναφέρεται στο ντοκουμέντο.

Ουσιαστικά περιγράφει τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα για να γεμίσει το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που ζητούνται έως και το 2018, και με την εξαίρεση του συνταξιοδοτικού προβλέπεται να προκύψουν πρωτόγνωρα «μονόπατα» από  νέους –άμεσους και έμμεσους– φόρους.

Οι διάλογοι των Wikileaks αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ εγείρει απαιτήσεις ακόμα και για μείωση μισθών στο Δημόσιο

Όσο  για το περιθώριο ύπαρξης συμφωνίας,  γίνεται σαφές ότι θέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου (7/4 έχει προγραμματιστεί επόμενο EWG). «Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euro Working Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για την 15η και την 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων», αναφέρεται. Και γίνεται σαφές ότι  η αναχώρηση θα πρέπει να γίνει το αργότερο την 13η Απριλίου.

Κάνει επίσης λόγο για δύο προγράμματα, δύο μνημόνια, ένα για  το πρόγραμμα και ένα για το χρέος, και παραδέχεται ότι το EWG της προηγούμενης Παρασκευής συζήτησε όλα αυτά τα θέματα.

Η επανέναρξη των συνομιλιών κυβέρνησης-δανειστών προμηνύεται ότι θα γίνει σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με την ΑΔΕΔΥ και τη Λαϊκή Ενότητα να έχουν ανακοινώσει για σήμερα το απόγευμα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 10:29 04/04/2016

    Περιφρόνηση και επαιτεία τα ‘’ατού’’ των Ελλήνων?
    ==========================================

    Κάθε μέρα και μια νέα εθνική ήττα και προσβολή. Άφωνοι οι Έλληνες παρακολουθούν το δράμα, των κάποτε περήφανων απογόνων ελλήνων.
    Τι άλλο ‘’απαιτείται’’ για να παραμένει ο Τσίπρας και ο καΜένος εντελώς, στην εξουσία? Είμαστε τόσο ηλίθιοι, ή, τόσο ηθικά και πατριωτικά απονευρωμένοι και ‘’χαμουρατζήδες’’ ?
    Γι αυτόν τον Αλέξη, μιλάτε κύριε Φελνίκο?
    Μετά την Αμερική, ο Αλέξης ‘’ξανακτύπησε’’ με το Νταβός.
    Έγινε ο παγκόσμιος ‘’κλόουν’’ της πολιτικής και της αγραμματοσύνης . Όλοι κουνούν το κεφάλι ειρωνικά και απορούν με το ‘’επίπεδο’’ επιλογών της Ελλάδας του παγκόσμιου πολιτισμού και της χώρας των γραμμάτων και των ποιητών.
    Μας ‘’φτύνουν’’ χωρίς ομπρέλα και νομίζουμε ότι ..βρέχει?
    Μετά την Αμερική, την Ευρώπη, σήμερα ΓΕΛΑ και μας λυπάται όλος ο κόσμος. Σήμερα η Ελλάδα ‘’πληρώνει’’ τα λάθη των επιλογών της. Μετά τον Σαμαρά ..ψήφισε τον Τσίπρα της ‘’αριστεράς’’ των χουντοφρόνων καπιταλιστών
    *Σήμερα , που απεγυμνώθη ως άλλη …Σαλώμη, επιχειρεί να ‘’ρίξει στάχτη’’ στα μάτια του λαού, προκειμένου να αποκρύψει την αδυναμία , την ακαταλληλότητά του και την αγραμματοσύνη του, επιχειρεί ..εθνική ‘’ συστράτευση ’’ δήθεν, αυτήν που αιδημόνως απέρριπτε και μποϋκοτάριζε από το 2009 μέχρι σήμερα , σε κάθε εθνική προσπάθεια προκειμένου να μην χρεοκοπήσουμε.
    Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες.
    *Ισοπέδωσε αγώνες και θυσίες ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για μια δημοκρατική και ευνομούμενη Ελλάδα.
    *Συκοφάντησε και έβρισε προκλητικά και αδιάντροπα θεσμούς και αντιπάλους λες ήταν εχθροί του.
    *Κατέστρεψε και πυρπόλησε την Ελλάδα από τη μία άκρη μέχρι την άλλη παραπληροφορώντας ζωντανούς …και νεκρούς.
    *Εκμεταλλεύτηκε και καλλιέργησε την αδυναμία, τη φτώχεια , τη στέρηση, τη δυστυχία.
    * Διέσυρε και ξευτέλισε κάθε πολιτικό αντίπαλο ΠΛΗΝ του… καΜένου ! και
    * πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος δεν ΠΛΗΡΩΝΩ, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια ‘’αίματος’’ για την σωτηρία από την χρεοκοπία.
    *Σαμποτάρισε με κάθε τρόπο κάθε κυβερνητικό θετικό αποτέλεσμα ‘’εν τη γενέσει του’’ συμμετέχοντας στην προδοσία, στην αποστασία, τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας και τον ξενιτεμό των παιδιών της.
    *Διαστρέβλωνε, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύη που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.
    *Η μόνη λύση για την Ελλάδα, εν όψει όλων αυτών που συμβαίνουν και θα συμβούν, είναι η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του επικίνδυνου για την πατρίδας μας, Αλέξη Τσίπρα, με άλλη προσωπικότητα, που τουλάχιστον θα είναι ελληνικών αντιλήψεων και συμφερόντων.
    *Η απομάκρυνση του «αριστερού» Τσίπρα και των ακροδεξιών συκοφαντών και φοροφυγάδων συγκυβερνητών , αποτελεί ‘’ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ’’ Σωτηρίας για την Ελλάδα.
    Όταν ‘’συνεργάζεσαι’’ με τον ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟ,ΨΕΥΤΗ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ και του αναθέτεις τον υπουργείο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, τότε είσαι και ακατάλληλος και επικίνδυνος πολιτικός εγκληματίας και ανήθικος προδότης ιδεών και αίματος.
    Όταν παρέχεις ασυλία στον πολιτικό ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ Καραμανλή, τότε είσαι, ίσως πιο επικίνδυνος και πιο ανάλγητος και από τον ίδιο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.