ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το πανίσχυρο «κοινωνικό συμβόλαιο» της φοροδιαφυγής!

Έμπειρος δικηγόρος δίνει στον γιο του, απόφοιτο της Νομικής, να λύσει μια σοβαρή υπόθεση, που τον απασχολεί ιδιαίτερα. Ο γιος τη λύνει αμέσως και επιστρέφει στον πατέρα του πανευτυχής και ικανοποιημένος. «Την έλυσα! Εύκολη ήταν», λέει περήφανα. «Βρε, ανόητε», απαντά ο πατέρας στον νεόκοπο επαγγελματία γιο του, «μ’ αυτή την υπόθεση σε μεγάλωσα και σε σπούδασα»!

Το παραπάνω ανέκδοτο θυμίζει ανατριχιαστικά την περίφημη πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής στη χώρα μας! Δεν υπάρχει πολιτικός, κόμμα που να μην έκαναν σημαία την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η επανίδρυση του κράτους, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν το μεγάλο αφήγημα του  Κώστα Καραμανλή το 2004. Τα “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, θα έρχονταν από τον περιορισμό της σπατάλης και την πάταξη της διαφθοράς. Μάχη ενάντια της φοροδιαφυγής και την οριστική αντιμετώπισή της υποσχέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς το 2012.

Και μετά ήρθε ο Σύριζα. Η πρώτη φορά “αριστερά” δεσμεύτηκε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις και παροχές θα χρηματοδοτούνταν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η λιστα Λαγκάρντ απέκτησε θρυλικές διαστάσεις, καθώς ο Σύριζα θα αποκάλυπτε, επιτέλους, όλους αυτούς που οι προηγούμενοι κάλυπταν. Στις αρχές του 2015 ο Παναγιώτης Νικολούδης, υπουργός τότε Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εκτιμούσε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2015  η κυβέρνηση θα κατόρθωνε να εισπράξει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από υποθέσεις φοροδιαφυγής! Σε προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονταν να λέει ότι «εμείς ανοίξαμε μετά από 3 χρόνια την περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ” και ότι τα “2062 άτομα που περιλαμβάνονται σ αυτή θα ελεγχθούν ένα προς ένα”.

Λίγο μετά τις εκλογές όμως, στο τέλος του 2015, ο Τρύφων Αλεξιάδης αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών χαρακτήριζε εξωπραγματικές τις προσδοκίες για τα εκτιμώμενα έσοδα από υποθέσεις της Λίστας Λαγκάρντ ενώ το Μάρτιο του 2016 τα βεβαιωθέντα έσοδα για το δημόσιο από τους ελέγχους της λίστας ήταν ...175 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι άδοξα και αθόρυβα η Λίστα Λαγκάρντ ξεθώριασε. Ευτυχώς όμως, σχεδόν αμέσως,  εμφανίστηκε μια νέα λίστα να ανανεώσει τις ελπίδες, τις προσδοκίες και την ρητορική για την πάταξη της φοροδιαφυγής: η λίστα Μπόργιανς! Νέα λίστα, νέες υποσχέσεις. Τρέμετε φοροφυγάδες! Βέβαια, οι έλεγχοι μόλις άρχισαν. Οπότε υπομονή, έχουμε καιρό.

Η φοροδιαφυγή, και μάλιστα συσσωρευμένη φοροδιαφυγή πολλών ετών, θα μπορούσε να χτυπηθεί εύκολα και γρήγορα χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Χωρίς στικάκια, χωρίς μυστικές υπηρεσίες χωρίς την καθοδήγηση κάποιας «λίστας θησαυρού» που θα μας δώσει κάποια ξένη χώρα. Πως; Οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2012 έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια λίστα που περιλαμβάνει τους πάντες. Στο διάστημα 2010 - 2012 πάνω από 70 δισ. ευρώ καταθέσεις αποχώρησαν άρον άρον από τις εγχώριες τράπεζες, υπό το φόβο ενός Grexit, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει χιλιάδες εμβάσματα από πολιτικούς, επιχειρηματίες,  τραπεζίτες, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, δημοσιογράφους, δημόσιους λειτουργούς, δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ο.κ. οι οποίοι τρομαγμένοι μετάφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και το τελευταίο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους τότε ήταν να μην κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή.

Η λίστα αυτή έχει περάσει από πολλές κρατικές υπηρεσίες αλλά από αποτελέσματα ουδέν. Τίποτα. Ο λόγος είναι, πιθανότατα, ότι όπως ο δικηγόρος της ιστορίας έτσι και οι πολιτικοί δεν θέλουν να λύσουν την υπόθεση φοροδιαφυγή. Άλλωστε η φοροδιαφυγή αφορά τους πάντες. Μπορεί οι «μεγάλοι» και ισχυροί να επωφελούνται τα μέγιστα από την αναρχία αλλά η φοροδιαφυγή είναι ένα σπορ για όλους. Η φοροδιαφυγή έχει μετατραπεί στο νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων δηλώνουν εισοδήματα που είτε δεν φορολογούνται είτε φορολογούνται ελάχιστα. Σε σύνολο περίπου 5,9 εκατομμυρίων φορολογουμένων τα 4,8 εκατ. (ή το 81%) δηλώνει ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων οι 3,7 εκατ. δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ ετησίως. Μόλις 550.000 φορολογούμενοι εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ!

Γιατί λοιπόν να τα βάλει κανείς με τη φοροδιαφυγή; Γιατί να «σπάσουν αυγά» και να συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα; Γιατί να δυσαρεστήσουν 4.800.000 φορολογούμενους που δηλώνουν πολύ χαμηλά και μηδενικά εισοδήματα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος και όλοι διαλέγουν την εύκολη λύση. Την υπερφορολόγηση των 550.000 φορολογουμένων, που παράγουν κάποιο πλούτο στη χώρα.

Αυτό το άτυπο «κοινωνικό συμβόλαιο» της φοροδιαφυγής έχει αποδειχθεί πανίσχυρο αφού 7 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης καμία κυβέρνηση δεν πέτυχε το παραμικρό στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Και η ζωή συνεχίζεται με μεγάλα λόγια, μεγάλα σχέδια και ηρωικές αφηγήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής φορολογώντας αγρίως μια μικρή μειοψηφία.

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία – 1980-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 22:03 14/04/2016

    ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ…! ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ…!

    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!!!….

    ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ===================================================
    ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία εισαγωγή πετρελαίου.
    *Οι πάσης μορφής επίορκοι τρομοκρατήθηκαν, κι ενώ το κράτος άρχισε, επί τέλους, να λειτουργεί, οι επίορκοι τυφλοπόντικες τα ‘’έχασαν’’ ! Τα ‘’κόκκινα’’ τηλέφωνα κτύπησαν και τα φερέφωνα άκουγαν χωρίς να μιλούν. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε ο πόλεμος των ΜΜΕ κατά της κυβερνητικής προσπάθειας για να… σωθεί η χώρα
    *Κι όμως με (ν)τροπολογία στις 11 Δεκ. 2013, Σαμαράς-Βενιζέλος, ΧΑΡΙΣΑΝ το πρόστιμο 1,2 Δις. ευρώ που είχε επιβάλλει για λαθραία διακίνηση και εισαγωγή πετρελαίου σε Λάτση και Βαρδινογιάννη. Και εμείς ‘’οι έντιμοι’’ που ..επαναστατούμε με το παραμικρό όταν θίγονται τα συμφέροντά μας, τι δίδαγμα δίνουμε στα παιδιά μας, στην Ελλάδα του αύριο? Που είναι η ηθική συμπαράσταση, στον έντιμο αγωνιστή που διώκεται από την κλίκα , γιατί είναι ΕΝΤΙΜΟΣ?
    *Στις 25 Φεβρουαρίου, δεξιοί, αδέξιοι, ‘’αριστεροί’’ και ακροφασίστες, οδήγησαν τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ειδικό δικαστήριο , οι έντιμοι του Σύριζα, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του συκοφάντη και ψεύτη καμένου και των χρυσοδολοφόνων γιατί δεν …εισέπραξε 120.000 ευρώ από τη Λίστα Λαγκαρντ, ενώ αυτοί επί τρία χρόνια σχεδόν …τι εισέπραξαν?
    * Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ Βενιζέλος, κατάλαβε ότι χάνει το παιχνίδι και ήλθε σε επαφή με τον Σαμαρά, τον άλλο ΑΠΟΣΤΑΤΗ, και κατόπιν Μπαροζικής οδηγίας και υποστήριξης αποφάσισαν την ανατροπή και την τιμωρία αυτών που αγνόησαν τα αφεντικά τους.
    *Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Ελλάδας, βρέθηκαν δύο πολιτικοί και επέβαλαν πραγματικό πρόστιμο σε λαθροδιακινητές τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου. Κι όμως , η πράξη του αυτή δημιούργησε »ΤΣΟΥΝΑΜΙ»» οργής, τόσο στους φοροφυγάδες, όσο και μίσθαρνα όργανα της δημόσιας εξουσίας.
    *Ασυγκράτητοι όλοι τους θέλησαν να θρέψουν δάφνες, με την »ευκαιρία» τιμωρίας του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού, που έκανε το καθήκον του βάζοντας πρόστιμο στην κορυφή της πυραμίδας φοροδιαφυγής.
    *Πότε στο παρελθόν έγινε έλεγχος και επεβλήθη πρόστιμο τόσο μεγάλο, όσο και το μέγεθος της φοροδιαφυγής και το εμπορικό και κοινωνικό »ανάστημα» των φοροφυγάδων.
    *230 !!! βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού, πιστεύοντας ότι ο ..ψηφοφόρος θα τους »εξάγνιζε» πολιτικά ισοβίως.Φαίνεται ότι ο ‘’πολιτικός’’ συμπεριφέρεται ανάλογα με την ‘’κάστα’’ και τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων.
    *Στην αρχαία Ρώμη οι ‘’πελάτες’’ ζήταγαν αίμα.
    Σήμερα, στην Ελλάδα οι ‘’πελάτες’’ ζουν και αποχαυνώνονται με ..χόρτα, καφέ και ‘’παρόλες’’ μικροκομματικής σκοπιμότητας και πελατειακής εξυπηρέτησης.
    Αυτοκαταστροφή χωρίς επιστροφή για την Ελλάδα και… εκούσια δυστυχώς.

    ΣΧΟΛΙΟ: ΓΙΑΤΙ ο κ. Τσίπρας δεν επαναφέρει το πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ με νέο νόμο, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!! ώστε με τα χρήματα αυτά να επιλύσει ΟΛΑ! σχεδόν τα παρόντα προβλήματα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.