ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώνεται ο σύμβουλος

Τράπεζες: Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης

Ανακοινώνεται ο σύμβουλος – Μέχρι τέλος Μαΐου η αξιολόγηση...

Με ταχύτητα αστραπής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθώς οι θεσμοί ζητούν η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Για το σκοπό αυτό μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί από το ΤΧΣ, ο εξειδικευμένος σύμβουλος που θα «τρέξει» το έργο και τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 5 εβδομάδων, μέχρι το τέλος Μαΐου. Η τρόικα ζητά οι τράπεζες να ολοκληρώσουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές, όπως θα προσδιοριστούν από την αξιολόγηση, μέχρι το τέλος Ιουλίου ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να πιστοποιήσει, το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές.

Σύμφωνα με το νόμο τα μέλη των Δ.Σ. και των επιτροπών θα πρέπει να διαθέτουν σημαντική διεθνή, τραπεζική εμπειρία με προϋπηρεσία σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν το διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως Αρχηγού του Κράτους ή Προέδρου της Κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Η τρόικα ζητά να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική ανάμειξη ή συμμετοχή σε θέματα διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να λειτουργούν αυστηρά με όρους αγοράς. Κάθε διοικητική αλλαγή θα γίνεται χωρίς κυβερνητική συμμετοχή, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. Από την αξιολόγηση δεν αναμένεται να προκύψουν αλλαγές σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο θα πρέπει να αντικατασταθούν πολλά μέλη Δ.Σ. που δεν έχουν τραπεζική εμπειρία και τα οποία που προέρχονται από τον κόσμο της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και γενικότερα των επιχειρήσεων αλλά και άλλους τομείς όπως τα νομικά ή το real estate κ.α.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.