ΥΓΕΙΑ

Χωρίς να αλλοιωθούν

Τροφές που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη

Πετάμε κάθε χρόνο τόνους τροφίμων, ενώ θα μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα και μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των απορριμμάτων που βαραίνει τον πλανήτη.

Δεν συνηθίζουμε να διατηρούμε όλα τα προϊόντα στην κατάψυξη και μάλιστα ορισμένα αλλοιώνονται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αξίζει όμως να μάθετε ποια προϊόντα που συνήθως δεν καταψύχουμε μπαίνουν στην κατάψυξη και πώς μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε έξυπνα για να τα αξιοποιήσουμε στο μέλλον.

Όπως επισημαίνει ο Έλεν Γουάιτ, εκπρόσωπος της καμπάνιας Αγαπάμε το Φαγητό, Μισούμε τη Σπατάλη, μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη σχεδόν τα πάντα. Μία από τις λίγες εξαιρέσεις είναι τα μαλακά τυριά, καθώς σε χαμηλή θερμοκρασία αλλοιώνεται η υφή τους. Παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος εάν το βάζουμε στην κατάψυξη πριν την ημερομηνία λήξης του και μπορούμε να το διατηρήσουμε με ασφάλεια για πολύ καιρό, αν και η ποιότητά του αρχίζει να μειώνεται από τους τρεις μήνες και μετά.

Ιδανικά, σύμφωνα με τη Γουάιτ, θα πρέπει να διατηρούμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη έως και για έξι μήνες. Εάν ο χρόνος κατάψυξης είναι μεγαλύτερος, τότε το προϊόν θα χρειαστεί στη συνέχεια να μαγειρευτεί για περισσότερο χρόνο και σε μέτρια θερμοκρασία, κατά προτίμηση με την προσθήκη μπαχαρικών για έξτρα γεύση.

- Αβγά
Αν και τα αβγά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη με τα τσόφλια τους, υπάρχουν δύο τρόποι να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό. Μπορούμε να χωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και να τα καταψύξουμε σε ξεχωριστές συσκευασίες ή να χτυπήσουμε τα αβγά πριν τα καταψύξουμε ώστε να έχουμε μια ομελέτα έτοιμη για ψήσιμο.

Η συσκευασία που θα τοποθετήσουμε τα αβγά πρέπει να κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε να βάλετε επάνω στη συσκευασία μια αυτοκόλλητη ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης και τον αριθμό των αβγών που χρησιμοποιήσατε.

- Αβοκάντο
Το αβοκάντο σαπίζει αρκετά γρήγορα. Όπως και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δεν αλλοιώνεται στην κατάψυξη, μπορείτε όμως να το διατηρήσετε καλύτερα εάν πρώτα το κόψετε και αφαιρέσετε το κουκούτσι ή το πολτοποιήσετε, προσθέτοντας στον πολτό μια φέτα λεμόνι.

- Πατάτες
Η ωμή πατάτα δεν μπαίνει στην κατάψυξη. Μπορείτε όμως να βράσετε τις πατάτες για πέντε λεπτά και να τις βάλετε στην κατάψυξη αφού κρυώσουν, είτε ολόκληρες, είτε κομμένες σε κύβους, είτε πολτοποιημένες.

- Τυρί
Μπορείτε να καταψύξετε τα σκληρά τυριά για μελλοντική χρήση. Μια καλή ιδέα είναι να τρίψετε πρώτα το τυρί και να το μοιράσετε σε μερίδες (σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς), ώστε να είναι έτοιμο να το προσθέσετε σε μια σπιτική πίτσα ή στα μακαρόνια όποτε το χρειαστείτε. onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.