ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώνεται από το ΤΧΣ ο ξένος σύμβουλος

Ξεκινά η αξιολόγηση των Δ.Σ. των τραπεζών

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το ΤΧΣ ο ξένος σύμβουλος.

Άμεσα θα ανακοινωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο διεθνής σύμβουλος που θα αναλάβει την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των και των επιτροπών των συστημικών τραπεζών. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται εντός των ημερών.

Η αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ θα γίνει παράλληλα με αντίστοιχη διαδικασία που «τρέχει» ο SSM. Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, και η αναδόμησή τους με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί υποχρέωση της χώρας που προέκυψε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με το νόμο οι πρόεδροι σε όλες της επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών, σε ξένες τράπεζες που τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει κατ’ ελάχιστων να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει αναταθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν το διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως Αρχηγού του Κράτους ή Προέδρου της Κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Επιπλέον το ΔΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις των διοικήσεων των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, η εποπτεία ξεκαθάρισε στις τράπεζες ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου κάτι που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των μελών που δεν έχουν τραπεζική και διεθνή εμπειρία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.