ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διεθνή διάσκεψη στο Ναύπλιο ο Επίτροπος της ΕΕ

Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση είτε θα διαλύσει είτε θα αναπτύξει μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα

Σε διάσκεψη που οργάνωσαν από κοινού το Συμβούλιο της Ευρώπης , το Υπουργείο Εξωτερικών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, συμμετείχε στο Ναύπλιο ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρντγιορν Γιάγκλαντ (Thordjorn Jagland), με τον οποίον συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς και θέματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Επιτρόπου, στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «τα φαντάσματα του εθνικισμού, του λαϊκισμού, της διαίρεσης έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, φέρνοντας μαζί τους μίσος και φανατισμό» και «η ευρωπαϊκή ιδέα κινδυνεύει να δολοφονηθεί εκ των έσω».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «η μεταναστευτική πρόκληση είναι ο καταλύτης που είτε θα διαλύσει ή θα αναπτύξει μια ακόμη πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή ενότητα. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την αντίδρασή μας».

Τόνισε εξάλλου: «Διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις έχουν πυροδοτήσει την πρακτική επιλογής ασύλου και την παράτυπη μετανάστευση, ενώ έχουμε δει στη συνεχιζόμενη κρίση ότι οι κανόνες του Δουβλίνου έχουν επιβαρύνει με πάρα πολλές ευθύνες λίγα κράτη μέλη.

»Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, εκείνοι που χρειάζονται προστασία πρέπει να συνεχίσουν να τη λαμβάνουν. Το άσυλο είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Οι πολιτικές μας στηρίζονται στις αρχές της μη διάκρισης, της αναλογικότητας, της μη επαναπροώθησης, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και στη βέλτιστη προστασία των συμφερόντων των παιδιών.

»Η αρχή της μη επαναπροώθησης, δεν είναι μόνο μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και νομική, στην οποίαη ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί. Ωστόσο, η εφαρμογή της αρχής της μη επαναπροώθησης δεν σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι αυτόματα αποκτούν το δικαίωμα να εισέρχονται και να παραμένουν στο έδαφος του κράτους μέλους.

»Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι σε όλες τις προσπάθειές μας, κύριο μέλημά μας είναι να σώζονται ζωές, η προστασία του δικαιώματος στη ζωή, αυτό το πιο βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Η βελτίωση της ικανότητάς μας να ανακόπτουμε τις μεταναστευτικές ροές, η διασφάλιση των νομίμων οδών προς την Ευρώπη, η πρόληψη των δευτερογενών μετακινήσεων, έχουν ένα βασικό στόχο: να αποφευχθεί η απώλεια ανθρωπίνων ζώων. Αυτό συνεπάγεται και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων. Σημαίνει την πρόληψη καταστάσεων όπου οι άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο παραδίδοντας τες στα χέρια αδίστακτων διακινητών».

Καταλήγοντας ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε: «Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους πολίτες εδώ στην Ελλάδα και αλλού, που άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους για να υποδεχθούν πρόσφυγες».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.