ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δημόσιο: Υπόδειγμα ορθής διαχείρισης των χρημάτων του Έλληνα

Άλλο ένα πολυνομοσχέδιο στην Βουλή, που αφήνει σε πολλούς την πικρή αίσθηση ότι για ακόμη μία φορά οι Κυβερνώντες ακολούθησαν την «εύκολη συνταγή»: Ποια είναι αυτή; Φόροι, φόροι, φόροι και περικοπές σε αποδοχές.

Για τους φόρους δεν χρειάζεται να πει κάποιος πολλά. Είχαν προηγηθεί  οι ανατροπές στην φορολογία εισοδήματος που βαραίνουν ακόμη και χαμηλόμισθους, ήρθαν οι έμμεσοι φόροι όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, τα τσιγάρα, τον καφέ, την μπύρα, τα σταθερά τηλέφωνα, την συνδρομητική τηλεόραση, τα ξενοδοχεία κ..ο.κ. Ο ΕΝΦΙΑ εκεί σταθερός.. και μάλιστα με μειωμένο το αφορολόγητο στον συμπληρωματικό φόρο, κάτι που ενδεχομένως θα πιάσει περισσότερους στην «φάκα» και ας μειώθηκαν οι αντικειμενικές.

Και βέβαια μέσω του φορολογικού μειώνονται δια της πλαγίας και οι συντάξεις, καθώς θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ταυτόχρονα, κατατέθηκε και το ασφαλιστικό που διέπεται επίσης από φοροεισπρακτική λογική, με τις αυξημένες εισφορές, ενώ μεταθέτει τα βάρη στους… επόμενους.

Περιορίζονται και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και «ψαλιδίζονται» επικουρικές και εφάπαξ.

Και με φόντο όλες αυτές τις ανατροπές είναι λογικό να αναρωτιούνται όλοι: Μα δεν υπήρξε κάτι να περικοπεί από το Δημόσιο; Εκεί σπατάλη δεν υπάρχει..

Μα πως.. Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε υπάρχει και 1 (ολογράφως: Μία) περικοπή δαπανών στο Δημόσιο: Και αυτή αφορά την διακοπή παραγωγής δασικών χαρτών από όπου υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν μόλις 11 εκατ. ευρώ!

Για να είμαστε δίκαιοι υπάρχει και αναφορά (χωρίς κοστολόγηση στην έκθεση του ΓΛΚ) σε μείωση κόστους λόγω του κανόνα προσλήψεων- αποχωρήσεων για τα έτη 2017-2018 (εισάγεται κανόνας  μιας πρόσληψης ανά τέσσερις αποχωρήσεις για το 2017 και  μιας πρόσληψης ανά τρείς αποχωρήσεις για το 2018 αλλά ορίζονται και προσλήψεις σε  νέους φορείς για την Αρχή Εσόδων, τα κόκκινα δάνεια και την Γ.Γ Ψηφιακής πολιτικής).

Βεβαίως στην υπόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων μοιάζει να ανοίγει «παράθυρο» σε απολύσεις … αλλά ως εκεί.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει αναφορά  για καμία άλλη λειτουργική εξοικονόμηση ή για παρεμβάσεις στις προαγωγές και στα ειδικά μισθολόγια  – που σύμφωνα με όσα είχαν προαναγγείλει κοινοτικές πηγές  είναι μέρος της συμφωνίας.

Οι παραπάνω περικοπές  προς το παρόν «υποκαταστάθηκαν» από… φόρους, φόρους και… άλλους φόρους.

Το Δημόσιο όμως παραμένει στο στόχαστρο: Η… υπόθεσή του θα επανεξεταστεί στην επόμενη φθινοπωρινή αξιολόγηση, όταν και μαζί με το εργασιακά και τα συνδικαλιστικά  θα εξεταστεί και το ζήτημα των μισθών και την σύνδεσής τους με την παραγωγικότητα.

Αλλά και πάλι για ακόμη μία φορά οι Κυβερνώντες θα βρουν τον τρόπο να σώσουν -όπως όλα δείχνουν- την «ιερή αγελάδα» που ακούει στο όνομα «ελληνικό Δημόσιο»… Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι ότι συνιστά υπόδειγμα άρτιας λειτουργίας σε… παγκόσμιο επίπεδο και επιπλέον διασφάλισης και ορθής διαχείρισης των χρημάτων του έλληνα φορολογούμενου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.