ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Να ήμουν και εγώ σε λίστα… να την περνάω φίνα!

«Δύσκολα και σκληρά», χαρακτήρισε τα επερχόμενα μέτρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, φρόντισε όμως να ξεκαθαρίσει «υποστηρίζω αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα αλλά χρειάζεται να γίνουν». Και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει για να οικοδομηθεί μια χώρα».

Για να πετάξει το «καρφί» του λέγοντας: «Το πιο λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο»!

Ανάλογες αιτιάσεις για την φοροδιαφυγή έχει κάνει κατά καιρούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ουδείς μπορεί να ξεχάσει την δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ «δέχτηκα απειλές όταν μίλησα για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα»… ενώ όσοι παρακολουθούν από τις αρχές του Μνημονίου τις δραστηριότητες των δανειστών στην Αθήνα, ενδεχομένως να θυμούνται και την τοποθέτηση του «σκληρού» Πολ Τόμσεν που ως ομιλητής σε συνέδριο που είχε διοργανωθεί το 2012 στην ελληνική πρωτεύουσα, είχε πει από τότε … «εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα καιρός να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή»!

Ναι… ναι.. οι δανειστές είναι εκείνοι που από την μια φέρεται να μας επιβάλλουν βαρύτατους φόρους  ή να «πετσοκόβουν» μισθούς και συντάξεις (… σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο θα ήταν έτσι και αλλιώς αναπόφευκτο, καθώς η εσωτερική υποτίμηση ήταν και παραμένει το «μοντέλο» για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση) και από την άλλη μας κουνούν το δάχτυλο για φοροδιαφυγή!

Μα γιατί όπως για τόσα άλλα φέρεται να κάνουν δεν πιάνουν από το… αυτί την εκάστοτε Κυβέρνηση και να της επιβάλλουν να… πατάξει την φοροδιαφυγή;

Όταν ετέθη το ερώτημα «γιατί δεν αναλαμβάνεται εσείς αφού θεωρείτε πως δεν μπορεί η Αθήνα να πατάξει την φοροδιαφυγή να το κάνετε για λογαριασμό της; Να της πείτε κάτσε στην άκρη σε αυτό το πεδίο και φέρνουμε τους καλύτερους σε συνεργασία με όποιος δικούς σας επιλέξετε να ξετρυπώσουμε μαζί κάθε φοροφυγά;».

Η απάντηση ήταν μάλλον αφοπλιστική: «Μα αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα μας κατηγορήσετε ότι επιβουλευόμαστε την Εθνική σας Κυριαρχία. Έχετε παρεξηγήσει κάποια πράγματα εκεί κάτω. Εμείς δεν απαιτούμε. Οι προτάσεις πρέπει να είναι δικές σας. Εσείς να μας υποδείξετε με ποιον τρόπο μπορείτε να πετύχετε τους στόχους που θέτουμε εμείς. Και για το θέμα της φοροδιαφυγής μπορούμε να προσφέρουμε τεχνικές γνώσεις και άλλου είδους βοήθεια. Όχι όμως να αναλάβουμε να φέρουμε εμείς εις πέρας την δουλειά».

Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες από τις περιβόητες από τις λίστες που έχει τα τελευταία χρόνια στα χέρια της η Αθήνα… είναι ευγενική χορηγία προσώπων «κλειδιά» -και μάλιστα εμβληματικών- της διαπραγμάτευσης.

Με αφορμή τα περιβόητα Panama Papers που φυσικά περιέχουν και ελληνικά ονόματα (…λείπει ο Μάρτης;), να θυμίσουμε πως υπάρχει μια λίστα με 54.000 ονόματα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό στις αρχές της κρίσης. Φυσικά υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενστάιν, η λίστα των σκαφάτων της Ολλανδίας, η λίστα με τα ακίνητα στο Σίτι του Λονδίνου, λίστα με τις off shore ακινήτων… λίστες να δουν τα μάτια μας..

Τόσες λίστες λοιπόν δεν ήταν δυνατόν να αποφέρουν κάποιο σοβαρό ποσό πέρα από κάποια μερικά εκατομμύρια και από πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις; Γιατί άραγε; Γιατί δεν ήταν δυνατόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός να αναγγείλει πως συγκέντρωσε 1,8 δισ. από τις λίστες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υιοθετήσουμε –ας πούμε- το «πακέτο» με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, του φόρου στα καύσιμα, στο ίντερνετ, στην τηλεόραση, κλπ, κλπ..

Γιατί μοιάζει να μένουν στο απυρόβλητο όλα τα ονόματα που βρίσκονται στις λίστες; Όλοι τα έχουν βγάλει … νόμιμα και ηθικά;

Ως φαίνεται θα πρέπει να αναφωνήσουμε όλοι μαζί: «Να ήμουν και εγώ σε λίστα να την περνάω φίνα»!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.