ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPÖ, παραιτήθηκε  από όλες τις θέσεις που κατείχε, δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη ήττα του κόμματός του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Παραιτήθηκε από όλα τα καθήκοντά του», δήλωσε η 'Ανια Ρίχτερ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ επικράτησε άνετα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου.

Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με μερικούς επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Όποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα, σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

Η απόφαση του Βέρνερ Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του «180 μοιρών» στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.

Σε σχέση με αυτή την κριτική, δεν ήταν λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το «εκλογικό φιάσκο», αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο -- εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.