ΚΟΣΜΟΣ

O πρωθυπουργός αλ Αμπάντι απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών

Πολιτικό χάος στο Ιράκ

Για τρίτη φορά ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι απέτυχε να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανεξάρτητα από θρησκευτικά ή εθνικά ιδεώδη. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το Σαββατοκύριακο διαδηλωτές εισέβαλαν στη βουλή της Βαγδάτης φωνάζοντας συνθήματα και σπάζοντας έπιπλα και τζάμια. Η μάζα ξήλωσε το οδόφραγμα από μπετόν που προστατεύουν την πράσινη ζώνη, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα αυτοκίνητα με τα οποία φυγαδεύτηκαν οι βουλευτές. Πάντως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν παρενέβησαν.

Η Άνγια Βέλερ-Σεκ, διευθύντρια του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Ιορδανία, δεν μπορεί να πιστέψει πώς ποδοπατήθηκαν τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί για να προστατεύουν από τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Δεν πρόκειται για ένα σημείο ελέγχου το οποίο κατέλαβαν, αλλά για μια σειρά σημείων ελέγχου με βαριά οπλισμένους στρατιώτες και τανκς». Εκτός από το κοινοβούλιο, στην ίδια περιοχή βρίσκονται και υπουργεία, πρεσβείες αλλά και η αντιπροσωπία του ΟΗΕ. Η κ. Βέλερ-Σεκ πιστεύει ότι οι στρατιώτες απλά δεν αντέδρασαν, βλέποντας τη μάζα να επιτίθεται για να αποφύγουν το λουτρό αίματος.

Την οργή του λαού προκάλεσε η πολιτική και οικονομική αδράνεια στη οποία βρίσκεται η χώρα τους τελευταίους μήνες. Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζει να ελέγχει μεγάλες περιοχές της χώρας και το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε για άλλη μια φορά επιθέσεις αυτοκτονίας. Ταυτόχρονα οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα χειροτερεύουν. Ωστόσο η πολιτική ελίτ φροντίζει μόνο για τα δικά της προνόμια - αυτή τουλάχιστον είναι η αντίληψη που επικρατεί στην πλειοψηφία του λαού.

Χωρίς πλειοψηφία

Ο πρωθυπουργός αλ Αμπάντι επιδιώκει να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκράτων- βρίσκει όμως αντίσταση στις παρατάξεις, ακόμη και στη δική του. Οι Σιίτες που επικρατούν στο κοινοβούλιο δεν στηρίζουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και αυτό αποτελεί εμπόδιο στο σχέδιο του πρωθυπουργού.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θέλει να στελεχώσει με νέα πρόσωπα το υπουργικό συμβούλιο, αλλά η στήριξη που έχει είναι ανεπαρκής. Μόνο πέντε-έξι βουλευτές στηρίζουν τον πρωθυπουργό. Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του είναι τώρα οι σύντροφοι από το κόμμα του και οι πάλαι ποτέ συναγωνιστές του. Ο Αλ Αμπάντι ευθύνεται για την αναρχία λόγω της διστακτικότητας του από τη μια και των λαϊκίστικων πράξεών του από την άλλη», εξηγεί ο Ντλάουερ Αλα Αλντίν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Μέσης Ανατολής στην Ερμπίλ.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός διέταξε την παραπομπή των διαδηλωτών που εμπλέκονται στο βανδαλισμό στη δικαιοσύνη. Το τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης παραμένει άγνωστο αφού τώρα όχι μόνο δεν υπάρχει η πλειοψηφία που χρειάζεται ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ασφαλές μέρος για να συναντηθούν οι βουλευτές.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.