ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ερασιτεχνισμός; Ή τρικυμία εν κρανίω;

Τρικυμία εν κρανίω;; Ερασιτεχνισμός;; Ή οι γνωστές ανέξοδες πολιτικές υποσχέσεις που όμως ο πολιτικός που της δίνει δεν είναι σε θέση να καταλάβει πως έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο;;

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά: Από την μια το υπουργείο Οικονομικών ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απλώνει τα δίχτυα του και σε όσους χρωστούν στην εφορία ακόμη και μικροποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εφορία χτύπησε "καμπανάκι" ακόμη και για οφειλές μόλις 30 ευρώ!
Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε μαζικά ειδοποιητήρια σε 50.000 οφειλέτες με χρέη που ξεκινούν από 30 και φτάνουν έως και 500 ευρώ!!
Υπό το βάρος ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν πια τα 88,5 δισ., ις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί μία ακόμη «φουρνιά» ειδοποιητηρίων που θα προειδοποιεί για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών όσους έχουν οφειλές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ...
Μάλιστα, ειδικά 20.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ θα απειλούνται και με διαπόμπευση, καθώς αν δεν ανταποκριθούν στα ειδοποιητήρια της Εφορίας θα δουν τα ονόματά τους να φιγουράρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών..
Οκτώ στους δέκα οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν πάντως μικροποσά, καθώς οι οφειλές σχεδόν 3.655.000 φορολογουμένων δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, έκαστος.

Αυτή είναι η εικόνα: Το υπουργείο ασκεί ασφυκτικό μαρκάρισμα στους οφειλέτες και είναι λογικό.. Θέλει να γεμίσει τα ελλειμματικά Ταμεία του.

Από την άλλη όμως, το πράγμα μπλέκει: Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας υποσχέθηκε διευκολύνσεις σε όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία… Βέβαια μιλάμε ουσιαστικά για «χειρουργικές» παρεμβάσεις αλλά αυτό που κατάλαβαν  οι επαγγελματίες ήταν ότι θα μπορούν να εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις με μία νέα γενικευμένη ρύθμιση τα χρέη τους.. Και μέχρι αυτή να υιοθετηθεί απλά υιοθετούν … στάση πληρωμών.

Κάτι ανάλογο και στις Εφορίες: Βρέθηκαν εκείνοι οι «καλοθελητές» που διαρρέουν πως θα γίνουν ρυθμίσεις για την εξόφληση χρεών σε μια περίοδο που η Εφορία πιέζει να εισπράξει. Και το αποτέλεσμα; Ολοένα και περισσότεροι σταματούν να πληρώνουν με την ελπίδα πως θα εξοφλήσουν σε περισσότερες δόσεις.

Η αλήθεια είναι ότι για παράδειγμα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει υποσχεθεί πως θα προωθήσει ρύθμιση για εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος σε 7 ή 8 μηνιαίες ισόποσες δόσεις… αλλά ούτε σε αυτό το απλό υπήρξε φως..

Πόσο μάλλον για νέες ρυθμίσεις με εξόφληση οφειλών σε πολλές – πολλές δόσεις. Τίποτε δεν είναι απίθανο βεβαίως στην ζωή, αλλά σε αυτή την περίπτωση καλό είναι πάντα να κρατάμε «μικρό καλάθι»… καθότι οι δανειστές «αρρωσταίνουν» με τις διαδοχικές ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων πριν υποσχεθεί εξόφληση φόρων ή εισφορών σε πολλές δόσεις, θα πρέπει να θυμάται πως κάτι τέτοιο ελλοχεύει τον κίνδυνο «στάσης πληρωμών»!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.