ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Φορολογικοί «παράδεισοι» και «κότσια»… 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το παραδέχτηκε (σε μια χαλαρή  και περισσότερο θεωρητικού περιεχομένου συζήτηση σχετική με την σύγκρουση των πολιτικών ιδεολογιών) πως δεν υπάρχει τρόπος, δεν υπάρχει μορφή οργάνωσης για να καταπολεμηθεί η λιτότητα !!!

Και δυστυχώς έτσι είναι… Τα στοιχεία διεθνούς Οργανισμού για την οικονομική ανισότητα στον πλανήτη είναι συγκλονιστικά: Στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes- έχει αυξηθεί κατά 44%.

Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως.

Με άλλα λόγια, 62 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού!!

Το κενό μάλιστα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς έχει μεγαλώσει δραματικά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Μεγάλο ρόλο σε αυτές τις ανισότητες βεβαίως παίζουν οι περιβόητοι «φορολογικοί παράδεισοι»: Για παράδειγμα, το 30% του πλούτου που υπάρχει στην Αφρική βρίσκεται σε offshore φορολογικούς παραδείσους, κοστίζοντας σε πολλά αδύναμα οικονομικά κράτη περίπου 14 δις δολάρια (12,8 δις ευρώ ετησίως)!

Όπως δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία η λιτότητα αφορά μόνον τους αδύναμους: Το πλούσιο «κομμάτι» του παγκόσμιου πληθυσμού –εκείνοι οι 62- μάλλον δεν γνωρίζουν την έννοια της λέξης…

Το να προοδεύει κάποιος και να πλουτίζει, ουδείς  θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι … παράνομο, εκτός εάν το έχει πράξει με τρόπους που καθιστούν τέτοιον τον πλουτισμό του.

Εκείνο που επίσης δεν είναι παράνομο -με βάση τα ισχύοντα- είναι να τοποθετεί τα χρήματά του ο «πλούσιος» σε φορολογικούς παραδείσους:  Μόνον που έτσι, εκείνοι που μένουν να πληρώνουν τους φόρους είναι όλοι όσοι δεν έχουν δίοδο διαφυγής… Δηλαδή οι… πολλοί. Και επειδή τα χρήματα του Κράτους είναι σταθερά λειψά για να καλύψουν τις ανάγκες…. ορίστε η λιτότητα!

Θα άλλαζε κάτι εάν εκείνοι οι 62 –και όχι μόνον- με την περιουσία που αντιστοιχεί σε «κομπόδεμα» 3,5 δισ. ανθρώπων, πλήρωναν το κάτι παραπάνω που τους αναλογεί σε φόρους, αντί να κρύβονται σε διάφορα εξωτικά μέρη του κόσμου;  Ίσως να άλλαζαν πάρα πολλά .. ίσως και πάλι όχι..

Αλλά έτσι και αλλιώς για να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε  να σημάνει το τέλος «στην εποχή των φορολογικών παραδείσων»... Και ποιος θα μπορούσε –θα είχε τα «κότσια»- να το κάνει;;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.