ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλά… χωρίς διάλογο

Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής - Ρυθμιστής η Χρυσή Αυγή

Νέο εκλογικό σύστημα θα έχει η χώρα ως τις 20 Ιουλίου και πλέον όλα τα κόμματα, ενόψει της «μάχης» στη Βουλή, μετρούν τα μαθηματικά του Κοινοβουλίου προκειμένου να προβλέψουν αν μπορεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 200 ψήφους, ούτως ώστε η απλή αναλογική να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ήδη από χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης προανήγγειλε μέσω Σκάι ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τον εκλογικό νόμο τις επόμενες ώρες -το αργότερο αύριο- τον εκλογικό νόμο, προκειμένου αυτός να έχει ψηφιστεί ως τις 20 Ιουλίου.

Πίεση στον Περισσό

Ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, στα επιτελεία όλων των κομμάτων ασκούνται στα… μαθηματικά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πρωθυπουργός θα βρει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που χρειάζεται προκειμένου να ισχύσει η απλή
αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου θα εστιάσει την πολιτική πίεσή του στον Περισσό, καθώς κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι, παρά την δημόσια άρνηση του Δημήτρη Κουτσούμπα να στηρίξει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο ΚΚΕ θα το σκεφτούν… δυο και τρεις φορές πριν καταψηφίσουν. Αυτό διότι στον Περισσό διαφωνούν μεν με την παραμονή του ορίου εισόδου στη Βουλή (είτε αυτό παραμείνει 3%, είτε μειωθεί στο 2,5%, όπως υπονόησε χθες ο Νίκος Βούτσης), ωστόσο θα είναι κάπως δύσκολο για ένα κόμμα που εδώ και δεκαετίες ζητεί απλή αναλογική να καταψηφίσει ένα
νομοσχέδιο που, αν εξαιρέσει κανείς το 3% ή 2,5%, αποτελεί «απλή και ανόθευτη αναλογική».

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο με την μορφή δύο άρθρων, που θα «τροποποιούν» επί της ουσίας τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο: το ένα άρθρο θα αφορά στην κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και το δεύτερο θα προβλέπει τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Επί της ουσίας, δηλαδή, στο νομοσχέδιο δε θα υπάρχει η πρόβλεψη για όριο εισόδου στη Βουλή, αφού αυτή θα συνεχίσει να ισχύει από… τον παρόντα εκλογικό νόμο. Μ’ άλλα λόγια, το ΚΚΕ, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, «θα έρθει στην δύσκολη θέση να καταψηφίσει την κατάργηση του καλπονοθευτικού μπόνους στο πρώτο κόμμα».

Ρυθμιστής εκτός… συνεννόησης

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση της ΝΔ και του Ποταμιού να στηρίξουν τον νέο εκλογικό νόμο, όλα δείχνουν ότι χωρίς το ΚΚΕ οι «200» μπορούν να βρεθούν μόνο αν στηρίξει η Χρυσή Αυγή. Βεβαίως, ουδείς στο Μαξίμου –ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα- έχει μπει σε λογική συνεννόησης με τους βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, «δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Μ’ άλλα λόγια, ο Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε ότι, αφ’ ης στιγμής το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ φτάνει τους 100 βουλευτές, τότε όσοι μένουν είναι… ακριβώς όσους χρειάζεται η κυβέρνηση: 200. Επ’ αυτού, ο Νίκος Βούτσης έδωσε χθες την δική του απάντηση, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η πλειοψηφία των 2/3 μπορεί να επιτευχθεί χάρη στη Χρυσή Αυγή. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λεω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε
τι θα πει και η Χρυσή Αυγή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ELLHNAS. 21:28 06/07/2016

    Το πολιτικό μόρφωμα του ολετήρα Τσίπρα, πάει να επιβάλει την ακυβερνησία επειδή χάνει, στην κυριολεξία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συντρίβεται.Από καθαρή εκδίκηση το κάνει ο Τσίπρας να φέρει έναν εκλογικό νόμο έκτρωμα που ούτε κάν είναι απλή αναλογική, παρά από χρέος στην ξεφτυλισμένη Ελληνική αριστερά.

  2. «Βεβαίως, ουδείς στο Μαξίμου –ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα- έχει μπει σε λογική συνεννόησης με τους βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. »
    Καθαρή αντικειμενική δημοσιογραφία…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.