ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ύβρις, η παρωδία και ο μεγάλος νικητής...

Αν και είναι μια πραγματική ύβρις απέναντι στους εκατοντάδες νεκρούς και τους χιλιάδες συλληφθέντες που υπέφεραν στα χέρια των εξαγριωμένων πολιτών, απέναντι στην Δημοκρατία εντέλει, είναι δύσκολο να αποφύγεις να σχολιάσεις το Πραξικόπημα στην γείτονα χώρα και να μην αναρωτηθείς ποιος στο καλό το σχεδίασε και το εκτέλεσε με τέτοιο τρόπο που ήταν καταδικασμένο να αποτύχει ευθύς εξαρχής.

Από πού να πρωτοξεκινήσεις; Ποιος μπορεί να είχε βλέψεις να ανατρέψει έναν πανίσχυρο άνδρα, τον «Σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν και να μην φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει πως θα συλληφθεί και θα περιοριστεί με κάποιον τρόπο;

Ποιος ήταν εκείνος ο «εγκέφαλος» που σκέφτηκε να δώσει το σύνθημα για την ανατροπή του στις 11 με 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώρες κατά τις οποίες -ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την θερμοκρασία στα ύψη- ο πληθυσμός στην γείτονα είναι όλος έξω από τα σπίτια του περαντζάδα στον Βόσπορο ή σε καφέ, ταβέρνες, μπαρ ή στα πάρκα; Ως και στην Ελλάδα οι ΠαπαδοπουλοΜακαρεζο Παττακοί, ξημερώματα το κάνανε το Πραξικόπημα και πέτυχε. Γιατί πολύ απλά σκέφτηκαν πως έτσι θα πιάσουν τους πάντες στον ύπνο. Όπως και έγινε..

Πόσο αποφασισμένοι ήταν οι συμμετέχοντες; Ήταν δυνατόν να εγκαταλείψουν ένα από τα πρώτα σημεία που κατέλαβαν (…έστω και εάν προέκυψε στην πορεία η πίεση του ολοένα και αυξανόμενου συγκεντρωμένου πλήθους)  το αεροδρόμιο Κεμαλ Ατατούρκ, επιτρέποντας έτσι λίγες ώρες αργότερα να καταφθάσει σε αυτό ως θριαμβευτής ο «Σουλτάνος» Ταγίπ, ο οποίος ήδη τους είχε ξεφύγει;

Αν μη τι άλλο ένας τέτοιος σχεδιασμός και εκτέλεση είναι βέβαιο πως δείχνει ερασιτεχνισμό και οπωσδήποτε δεν αποδίδει το προφίλ «ανθρώπων» που ήταν αποφασισμένοι να το φτάσουν μέχρι τέλους με κάθε κόστος.

Αντίθετα σκιαγραφούν προσωπικότητες «εγκεφάλων» που έδειχναν από την αρχή να μην αισθάνονται σίγουροι ούτε για την στήριξη που θα είχαν ούτε για την αποτελεσματικότητα του «κινήματός» τους… Μάλλον ένα … «πάμε και όπου μας βγάλει» χαρακτηρίζει τις κινήσεις που έκαναν.. Με άλλα λόγια ένα Πραξικόπημα «παρωδία»..

Είναι λογικό λοιπόν μετά από αυτούς τους «ερασιτεχνισμούς» που όμως κόστισαν εκατοντάδες ζωές, ο «Σουλτάνος» να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και να εμφανίζεται πλέον ως ο βασικός «Πυλώνας» της Δημοκρατίας στην Τουρκία.

Και ενώ μέχρι σήμερα ο Στρατός στην γείτονα έδειχνε να είναι ένας ισχυρός πόλος με δική του μάλιστα «ατζέντα», δίνεται μια «χρυσή» ευκαιρία στον Ερντογάν να τον «καθαρίσει» και να τον πάρει  στα «χέρια» του: Ήδη οι εκκαθαρίσεις είναι εκτεταμένες, τουλάχιστον 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων- στρατιώτες και υψηλόβαθμοι- έχουν συλληφθεί.. Και επειδή «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και ο «Σουλτάνος Ερντογαν» είχε κάποιες «εκκρεμότητες» και με την Δικαιοσύνη στην χώρα του, οι εκκαθαρίσεις προχώρησαν και στο Δικαστικό Σώμα, καθώς πάνω από 2.700 δικαστές «ξηλώθηκαν», από τη στιγμή που κατέρρευσε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η απόπειρα Πραξικοπήματος –από όποιον και εάν υποκινήθηκε και για τον όποιο λόγο- ένα αποτέλεσμα είχε: Έβγαλε μεγάλο νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν με τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή να φαίνεται πως ανατρέπονται για ακόμη μία φορά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αγαπητέ κύριε Δουράκη, συμφωνώντας μαζί σας σε σχέση με την προσπάθεια ανάλυσης των τουρκικών γεγονότων, και, σε συνάρτηση με τα όσα ο ξένος τύπος δημοσιοποίησε, θάθελα να δείτε προσεκτικότερα τα αναγραφόμενα στον διεθνή τύπο γιατην υποτιθέμενη συνομιλία Ερντογάν – Ομπάμα και στην λεπτομέρεια της εξέλιξης των γεγονότων του «πραξικοπήματος- εκκαθάρισης αντιφρονούντων» κατά την διάρκειά τους, δηλ. από την στιγμή της «έκρηξης» μέχρι και του «εκφυλισμού» για να διαπιστώσετε οτι υπήρξε διαφοροποίηση της «εν γένει αποδοχής του πραξικοπήματος ως γεγονότος ή περιστασιακού θεατρικού δρώντος εκκαθάρισης!!!. Παρακαλώ να εστιάσετε στην λεπτομέρεια του «ποιός αναζητούσε πολιτικό άσυλο» ενώ απουσίαζε σε …..διακοπές.!!! Θα εκπλαγείτε από την σημασία της «πραξικοπηματικού τύπου» επιλογής αλλαγής πολιτικής της τουρκίας (με μικρό το «τ» λόγω Αγίας Σοφίας») Σας Ευχαριστώ. Δήμος Λυμπερόπουλος

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.