ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μέσα  Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς... ειδήσεις;

Η συζήτηση για την διάκριση σχολίου και είδησης είναι παλιά και όλες οι απόψεις έχουν λεχθεί. Είναι προφανές ότι κάθε ΜΜΕ, πέραν του καθήκοντος ενημέρωσης που αυτονοήτως έχει, έχει δικαίωμα –και οφείλει- να σχολιάζει, να επικρίνει, να αποδοκιμάζει, να επιδοκιμάζει, να αναλύει, να αποκαλύπτει και να ελέγχει.

Κάθε ΜΜΕ έχει το δικό του πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίγμα και καθημερινά κρίνεται γι’ αυτό. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων, οι ανατροπές στην τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων, αλλά και στην ακροαματικότητα των ενημερωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και η στροφή του κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά του πώς κρίνεται καθημερινά το κάθε ΜΜΕ.

Ωστόσο, πέραν της κριτικής, της ανάλυσης, του σχολίου, κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης οφείλει να ενημερώνει. Να ειδοποιεί το κοινό, την κοινωνία, τους πολίτες, για τις ειδήσεις που αφορούν στη ζωή τους. Εκεί, λοιπόν, πολλά ΜΜΕ τούτους τους μήνες αποδεικνύουν ότι ο σκοπός τους δεν είναι η είδηση, ούτε η ενημέρωση, παρά μόνο η προπαγάνδα. Και αυτός ο ισχυρισμός αποδεικνύεται αν ρίξει κανείς μια ματιά στις «αθέατες» ειδήσεις της παρούσης εβδομάδας, οι οποίες, όλως τυχαίως, έχουν «διαφύγει» της προσοχής πολλών και μεγάλων ΜΜΕ. Ειδήσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον, αλλά και το παρελθόν. Ειδήσεις οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, αλλά και ειδήσεις που μπορούν να αποκαλύψουν γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αλλά και ποια συμφέροντα υπηρετεί και εξυπηρετεί ο καθένας.

Οι «χαμένες» ειδήσεις

Για παράδειγμα, ελάχιστα προβλήθηκαν από τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ οι καταγγελίες των προμηθευτών της εταιρείας «Μαρινόπουλος» (που δεν έχουν διαψευστεί…) σύμφωνα με τις οποίες οι ιδιοκτήτες της πτωχευμένης εταιρείας έχουν μεταβιβάσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε fund στο Κατάρ, για να «αποσυνδέσουν» την προσωπική τους αμύθητη περιουσία από την πτώχευση των επιχειρήσεών τους και τα τεράστια χρέη προς προμηθευτές και εργαζόμενους.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ανασφάλιστοι, άνεργοι και, γενικώς, οι μην έχοντες στον ήλιο μοίρα, έχουν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πλήρη δικαιώματα.

Επίσης λιγότεροι γνωρίζουν ότι αύριο εγκαινιάζεται για πρώτη φορά, έπειτα από 12 χρόνια κενών υποσχέσεων, το νοσοκομείο της Θήρας, στη Σαντορίνη.

Σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 22.000 φτωχά νοικοκυριά, αλλά και ότι ετοιμάζεται η διάθεση 25.000 διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου σε αστέγους.

Ουδείς έχει μάθει ότι οι άποροι ασθενείς, βάσει ρύθμισης της περασμένης εβδομάδας, δικαιούνται να παίρνουν κανονικά και με τον νόμο τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, χωρίς να πληρώνουν συμμετοχή.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι σήμερα ξεκινά η παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, ύψους 200-350 ευρώ, για τους μην έχοντες.

«Στα ψιλά» πέρασε και η ταυτοποίηση περισσότερων από 1.000 υποθέσεων της «λίστας Μπόργιανς» που ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ για 4 χρόνια η «λίστα Λαγκάρντ» ταξίδευε… από το ένα συρτάρι στο άλλο.

Ελάχιστοι έμαθαν ότι έχουν ήδη δεσμευθεί λογαριασμοί για 200 «διάσημους» μεγαλοκαταθέτες, που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις βάσει των εισοδημάτων τους.

Επίσης, τα ΜΜΕ προβάλλουν μεν καθημερινά ρεπορτάζ με «αγανακτισμένους» για τους, όντως βαρείς, φόρους πολίτες, αλλά «ξέχασαν» να αναφερθούν στην πτώση κατά δύο μονάδες της ανεργίας τον περασμένο Απρίλιο (23,3% έναντι 25,3% του Απριλίου του 2015).

Φυσικά, ούτε λόγος περί ενημέρωσης σχετικά με την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών Αlpha, Star Channel και Έψιλον από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ άδειες. Εξάλλου, πριν 10 ημέρες, τα κανάλια είχαν δείξει την «αντικειμενικότητά» τους, όταν έκαναν επί μία ολόκληρη  μέρα θέμα την επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ, με υπότιτλους «Στον αέρα ο διαγωνισμός, βόμβα του επιτρόπου», αλλά… «ξέχασαν» να αναφέρουν την δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν επί του θέματος, που διευκρίνισε ότι η επιστολή δεν αφορά στον διαγωνισμό και πως αυτός θα συνεχιστεί κανονικά!

Πέραν όλων αυτών, ούτε λόγος φυσικά για τα «μαργαριτάρια» που καθημερινά προκύπτουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, και τα οποία εξηγούν εν πολλοίς γιατί… βρέχει μνημόνια επί των κεφαλών μας και χρεωνόμαστε, ως κοινωνία, για να ανακεφαλαιοποιηθούν τρις οι τράπεζες.

Ούτε λόγος για τα δεκάδες εκατομμύρια που έπαιρναν ως δάνεια συγκεκριμένα ΜΜΕ και κόμματα με… μία απλή υποσχετική. Ούτε λόγος για την πρόταση επιφανούς στελέχους της ΝΔ, που δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και ζήτησε «να εξαιρεθεί από την διερεύνηση συνολικά ο ΔΟΛ και τα δάνεια του κ. Σταύρου Ψυχάρη».

Αυτή, όμως, δεν είναι ενημέρωση. Αυτή είναι προπαγάνδα. Προπαγάνδα που όντως, μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση, σε συνδυασμό βεβαίως και με τα βαριά μέτρα που εφαρμόζονται. Πριν απ’ όλα όμως, θα βλάψει τα ίδια τα ΜΜΕ, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σ’ αυτά. Και είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Δημοκρατία απαιτεί και προϋποθέτει ενημερωμένους πολίτες…

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 0:59 15/07/2016

    Για πες μας ρε Αυγουλοαπολογητή , για τα έργα και τις ημέρες της Κατασκευαστικής εταιρείας Τσίπρα και τα για τα δημόσια έργα που πήρε τις δεκαετίας 1950-1960-1970 με ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ & ΠΑΤΑΚΟΥ …
    Με ματωμένα ΧΟΥΝΤΟΛΕΦΤΑ ανατράφηκε ο Τσίπρας σου .

  2. Αυτό τώρα τί ήταν; Άρθρο γνώμης; Ενημέρωση; Κριτική; Αποκάλυπση; Προπαγάνδα; Καμουφλαρισμένη ενημέρωση;
    Επειδή ομως υπάρχει και η περίπτωση τής
    «καλομελετημενης κομματικά και Καμουφλαρισμένης Κυνερνητικης προπαγάνδας»,
    μέ τά τόσα θετικά και τα κατανοητά αναγκαία κακά μέτρα τής Κυβέρνηςης που ούτως η άλλως θά ελάμβανε η κάθε Κυβέρνηση , αυτός ειναι ο λόγος πού η «πίστωση πίστης» τής κοινωνίας, πρός εσας τους πολιτικούς Δημοσιογράφους καί αρθρογράφους που (περιμένετε τη σειρά σας) και στό πολιτικό σύστημα γενικά , από τούς ειναι «ΜΗΔΕΝ».
    Πιθανώς άθελα σας Καταντήσατε βοηθοί τής κάθε Λέ Πέν τού κάθε Μπόρις ή του κάθε Μηχαλολιάκου του οποιοδήποτε δημαγωγού πού μέχρι να «λαλήσει ο κόκορας» από 3 και 4% γίνονται κόμματα εξουσίας.
    Μέ τούς χαιρετισμούς μου από τήν Ευρώπη.

    • Τα κείμενα που σου δίνουν πληροφορίες και επαληθεύονται πρέπει να τα επικροτούμε και όχι να τα χλευάζουμε.
      Η αλήθεια πάντα πονάει!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.