ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη

Μουσικές δράσεις από το Μέγαρο Μουσικής σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Μουσικές δράσεις σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους. Σε συνεργασία του Μεγάρου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με την υποστήριξη τοπικών αρχών και εθελοντικών ομάδων, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μεθαύριο στο Χέρσο Κιλκίς και την Πέμπτη στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Η διοργάνωση αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων δράσεων του πολιτιστικού οργανισμού: της πρώτης μουσικής εκδήλωσης σε οργανωμένο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, που έγινε στις 9 Απριλίου στα Διαβατά, και της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, που δόθηκε στις 8 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνουμε τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσους ασχολούνταν στις πατρίδες τους με τη μουσική, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, να δημιουργήσουν σταδιακά, και με τη δική μας βοήθεια, μικρές δομές μουσικής ή καλλιτεχνικής έκφρασης στους χώρους διαμονής τους. Πρόκειται για μικρές ανάσες έκφρασης και δημιουργίας" τονίζει η Ιωάννα Ναούμ, γραμματέας του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν μουσικές εκπαιδευτικές δομές για προσφυγόπουλα, σε σταθερή βάση.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην αυριανή εκδήλωση που θα γίνει στις 9 το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, οκτώ ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων από τη Συρία θα τραγουδήσουν σε χορωδία. Θα ακολουθήσουν η απαγγελία ποιήματος και η παρουσίαση συνθέσεων με ταμπουρά και ηλεκτρικό πιάνο από παιδιά και νέους. Επτά μουσικοί από το Αφγανιστάν θα παρουσιάσουν διάφορα μουσικά θέματα με τουμπερλέκι, φυσαρμόνικα, ηλεκτρικό πιάνο, αλλά και τραγούδι, ενώ δύο μουσικοί από τη Συρία θα παίξουν ούτι.

Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν οι Έλληνες καλλιτέχνες Αλέξης Στεφανίδης (λύρα), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και Βασίλης Κασουράς (ούτι). Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή του Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar Üren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, ο οποίος είχε καταχειροκροτηθεί για την εμφάνισή του στη συναυλία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων στις 8 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά ο Ντιγιάρ Ουρέν, ο οποίος είναι δεξιοτέχνης στο σάζι, θα συνοδεύεται από τον αδελφό του Αϊσάρ (Aysar) στο τραγούδι.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 4 το απόγευμα στο Χέρσο Κιλκίς, ομάδα εθελοντών από την Ισπανία θα παρουσιάσει παιχνίδια με αφρό και ζωντανή μουσική. Ακολούθως, επτά πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν θα παίξουν πιάνο, κρουστά, συνθεσάιζερ και μπάσο και θα τραγουδήσουν. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση των Ελλήνων καλλιτεχνών Αλέξη Στεφανίδη (λύρα), Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί) και Βασίλη Κασουρά (ούτι), αλλά και των Ιρακινών μουσικών κουρδικής καταγωγής Ντιγιάρ Ουρέν (σάζι) και Αϊσάρ Ουρέν (τραγούδι).

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, η οποία αποτελείται από εθελοντές, θα παρουσιάσει ποικίλο μουσικό πρόγραμμα για πνευστά όργανα. Η συναυλία έχει την υποστήριξη του δήμου Παιονίας Κιλκίς.

Εξάλλου, με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πρόσφυγες μουσικοί που διαμένουν στο κτήμα «Ηρακλής», στην Πιερία, προγραμματίζουν συναυλία για τα μέσα Ιουλίου, σε συνεργασία με εθελοντές καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.