ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Περί «τραυματικής» εμπειρίας του... ΔΝΤ

Τα στόματα άνοιξαν εκεί στην Ουάσιγκτον και Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και Τζέρι Ράις ουσιαστικά μας είπαν με μια φωνή ότι η Ελλάδα ήταν μια τραυματική εμπειρία τόσο για το ίδιο το Ταμείο, όσο και για τους Έλληνες..

Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν κριθεί η συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ, του Οργανισμού δηλαδή εκείνου που εμφανίζεται ως ο πιο σκληρός σε θέματα που αφορούν συντάξεις και εργασιακά.

Την στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη αξιολόγηση φυσικά θα το βρούμε μπροστά μας, αλλά επί του παρόντος ίσως φανεί χρήσιμο να σας θυμίσουμε τι γράφαμε από τούτη δω την γωνιά, όταν η «μπάλα έκαιγε»…

Στις 22 Ιανουαρίου στην άποψη με τίτλο «Το πέπλο μυστηρίου του ΔΝΤ και ο… Βόλφγκανγκ» αναφέραμε αυτολεξεί: «Μυστήριο καλύπτει τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα: Με μια του κίνηση έδειξε πως η ελληνική εμπειρία… του στοίχισε ακριβά! Το Ταμείο κατήργησε την εξαίρεση στους κανονισμούς του που επέτρεπε την χορήγηση μεγαλύτερων δανείων -δανείων μαμούθ- όταν η χρεοκοπία μιας χώρας ενέχει συστημικό κίνδυνο. Η εξαίρεση αυτή είχε επιτρέψει στο Ταμείο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το 2010, όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειο της…. Το Ταμείο εδώ και σχεδόν 20 μήνες ουσιαστικά είναι παρατηρητής στο πρόγραμμα.. Χρηματοδοτικά δεν συμβάλλει σε αυτά: Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως τα στελέχη του θέλουν να φύγουν τρέχοντας από την Αθήνα! Και εκεί που είχε κάτσει στην γωνιά του.. Νάτο πετιέται και μάλιστα έχει και σκληρές απαιτήσεις για να μετάσχει εκ νέου χρηματοδοτικά στην «διάσωση» της Ελλάδας.

Γιατί, λοιπόν, αφού θέλει να φύγει… μένει;

Ο ένας λόγος πιθανότατα είναι το Βερολίνο: Η σκληρότητα με την οποία προσεγγίζουν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του Προγράμματος, ενδεχομένως το κάνουν να αναζητά «συμμάχους», καθότι στην Ευρώπη δεν συμμερίζονται όλοι τις πολιτικές άγριας λιτότητας και ενίοτε βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και την στηρίζουν.. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που το μόνον που ζητά είναι να λαμβάνονται μέτρα που επιτρέπουν –κατά την άποψή του- να περισσεύουν χρήματα από το κράτος που δανείζει ώστε να μπορεί να το εξοφλεί, έχει μια σταθερή τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων που ταιριάζει με αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη όμως και η Αθήνα ανέβασε πάρα πολύ το ζήτημα της εκδίωξης του Ταμείου από το ελληνικό Πρόγραμμα, σε μία μάλλον άκαιρη στιγμή, αναγκάζοντάς το να ενεργοποιήσει και τα ανακλαστικά του όσον αφορά στην προστασία του κύρους του.

Με άλλα λόγια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα ως αποτυχημένο.. Ως ένας Οργανισμός που εκδιώχθηκε από εκείνους που έσπευσε να βοηθήσει..με τον όποιο τρόπο του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.