ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Σημειολογία -επιδερμική- μιας αντιπολίτευσης υστερικής

Η συνολική πραγματικότητα αποτελείται από επιμέρους τμήματα, από σημεία, συνδεδεμένα άρρηκτα μεταξύ τους, ακόμα και αν οι δεσμοί συνοχής δεν είναι πάντα ορατοί με την πρώτη ματιά.  Αυτά τα σημεία ιεραρχούνται συνήθως από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα, με την ιεράρχηση να μην έχει απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει τόσο σημασία το «μέγεθος» του σημαίνοντος, όσο το σημαινόμενο του οποίου είναι φορέας. Και είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η, επιδερμική έστω, προσέγγιση διαφόρων συστημάτων με τη μέθοδο της σημειωτικής.

Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης και μια παράταξη με μακρά ιστορική διαδρομή, την οποία σέβεται, όπως σπεύδει και η ίδια να «παραδεχτεί». Είναι το κόμμα με το μέγιστο σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες, το κόμμα των αξιών και των αξίων, εκπρόσωπος του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής γαλήνης και εκπέμπει έναν πολιτικό λόγο ευπρεπή, με σεβασμό στον πολίτη, στη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Έτσι δηλώνει –με μετριοπάθεια πάντα- και η ίδια σε κάθε ευκαιρία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει. Άλλωστε, ζούμε στη χώρα του «ό,τι δηλώσεις είσαι». Στη διαδρομή της ως αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. έχει αποδείξει πως ό,τι λέει, το εννοεί…

Πάνω από όλα, το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς έχει στόχο να ενώσει τους πολίτες και να καταπολεμήσει διχαστικές ρητορείες. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη διακυβέρνησή της, όταν όποιος διαφωνούσε μαζί της ήταν είτε «μπαχαλάκιας συριζαίος», είτε –ακόμα χειρότερα- «κομμουνιστής». Σε αυτήν τη θέση πολιτικής σοβαρότητας εμμένει και τώρα. Ο πρόεδρός της, άλλωστε, είχε τονίσει από βήματος Βουλής ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα του «ΝΑΙ», την Ελλάδα που δουλεύει. Προφανώς όποιος ψήφισε «ΟΧΙ» στο περυσινό ιστορικό δημοψήφισμα είναι είτε άνεργος, είτε βολεμένος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς δεν τους θέλει μαζί της η Ν.Δ. Πρόσφατα ο προβεβλημένος κ. Μίλτος Βαρβιτσιώτης είπε ευθαρσώς ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα που «ξυπνάει νωρίς». Εντάξει, δεν διευκρίνισε τι ώρα εννοούσε ακριβώς, αλλά όλοι καταλάβαμε. Ως άνθρωπος του μόχθου θα ξέρει από πρωινές ώρες…

Πάνω από όλα, πορεύεται η Ν.Δ. με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αφού πρώτα έσπευσε με δυναμική από τις πρώτες ημέρες της στην αντιπολίτευση να τονίσει ότι «πρέπει να υπογραφεί η οποιαδήποτε συμφωνία», αρκετό καιρό μετά στηλίτευε την κυβέρνηση για την περικοπή μισθών και συντάξεων, τις οποίες και η ίδια υπέγραψε και ζητούσε. Η κ. Ασημακοπούλου (Άννα Μισέλ το όνομά της, προδίδον ευπρεπή καταγωγή) έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Οι Ευρωπαίοι ήταν προκλητικά ελαστικοί και ανεκτικοί με την κυβέρνηση Τσίπρα (κάτι που όλοι οι κάτοικοι της χώρας το έχουμε σαφώς αντιληφθεί), εξ ου και η διαφωνία της παράταξης με τις περικοπές. Έπρεπε να είναι στιβαρότερες –όχι μεγαλύτερες, απλά στιβαρότερες… Η κ. Βούλτεψη, από την άλλη, έχει να πει και μια καλή κουβέντα –ίδιον μιας αξιοπρεπούς αντιπολίτευσης. Μπορεί η κυβέρνηση να τα έχει κάνει μαντάρα γενικά, αλλά η ίδια, χάρις στη συμφωνία, έχει μαντήλι (χαρτομάντηλο) να κλάψει για την κατάντια αυτή.

Ο σεβασμός στον πολίτη είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γι’ αυτό και πρέπει να ανακαλούνται στην τάξη, όποτε είναι δυνατόν. Έτσι λοιπόν οι συνταξιούχοι, ως κακομαθημένοι κατά την κ. Πιπιλή, πρέπει να σταματήσουν να γκρινιάζουν. Ό,τι περικοπές έκανε παλιότερα η Ν.Δ. ήταν για το καλό τους. Και όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από την έκθεσή τους στο δανεισμό, ε, ας πρόσεχαν. Αν χάσει και κανείς το σπίτι του, δεν πειράζει, κατά τον κ. Βορίδη (δήλωση κατά την κυβερνητική περίοδο αυτή, αλλά ο κ. Βορίδης είναι διαχρονικά σταθερός στις απόψεις του, άρα μάλλον ισχύει ακόμα).

Ο σεβασμός και η βαθιά προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες αποτελούν χαρακτηριστικά αδιαπραγμάτευτα. Αρχής γενομένης από την κ. Μπακογιάννη, η οποία έχει τονίσει πολλάκις ότι «δεν πιστεύει σε δημοψηφίσματα». Σωστό. Άλλωστε οι πολίτες που την εκλέγουν εδώ και χρόνια έχουν τη δυνατότητα και την υπευθυνότητα μόνο σε αυτό το σκέλος των εκλογικών τους υποχρεώσεων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τρόμαξε με την πιθανότητα κομματικοποίησης των σχολείων λόγω της ψήφου στα 17. Μάλλον η ΜΑΚΙ έχει διαφορετικούς στόχους και προθέσεις και δεν τον ενοχλεί. Όπως επίσης κάτι παραπάνω θα ξέρει, ως εκπρόσωπος της κοινής λογικής, όταν ταυτίζει τη δυνατότητα πολιτικής τοποθέτησης με την κομματικοποίηση. Πάνω από όλα όμως οι δημοκρατικές αξίες της παράταξης συνοψίζονται στο βαθυστόχαστο επιχείρημα της επικινδυνότητας της απλής αναλογικής, η οποία θα είναι καταστροφική, εμπόδιο στη δημοκρατία, κατά τον πρόεδρό της. Κάτι παραπάνω θα ξέρει για τέτοιου είδους μάχες ο πάλαι ποτέ «πολιτικός κρατούμενος». Παρεμπιπτόντως, και μόνη η επίκληση της ιδιότητας είναι ντροπιαστική για τον εκφέροντα, καθώς δείχνει ασέβεια σε ανθρώπους που πλήρωσαν με αίμα τις πραγματικές τους μάχες, για να έχει το δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης σήμερα να παριστάνει τον εξαμηνίτικο επαναστάτη.

Η Ν.Δ. είναι επίσης το κόμμα της αστικής ευπρέπειας. Αυτά θα είχε στο νου της η κ. Πιπιλή, όταν κατηγορούσε τους «συριζαίους» και τους υποστηρικτές τους ως «άπλυτους» και «αμόρφωτους», ενώ και τα διαδικτυακά αστειάκια της κ. Παναγιωταρέα σε αυτό το πλαίσιο θα εντάσσονται.

Πάνω από όλα όμως το μέλλον της είναι λαμπρό. Το προδίδει το σύνθημα «Κυριάκο σέξυ, σκίσε τον Αλέξη» της ΟΝΝΕΔ. Φορέας λανθάνοντος μεν, ισχυρού δε πολιτικού μηνύματος ανατροπής. Ενώ η τοποθέτηση του επίσης προβλεβλημένου κ. Κυρανάκη δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας: «δεν έχει σημασία το μνημόνιο και τα μέτρα αλλά ποιοι τα εφαρμόζουν».

Αν σημεία είναι σε θέση να αποδώσουν την εικόνα του συνολικού συστήματος, τότε η ΝΔ εκφέρει με σαφήνεια το στίγμα της. Αποτελεί ριζοσπαστικό φορέα αλαζονείας, υστερίας και πομπό εξαίρετου διχαστικού και αμετροεπούς λόγου. Κι ας έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί εν μέσω ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και προδομένων ονείρων που η ίδια δημιούργησε. Και είναι τυχερή, γιατί η έλλειψη σοβαρού κεντροδεξιού ανταγωνιστικού φορέα τη διασώζει από το περιθώριο. Η ευθύνη όμως της συρρίκνωσης του κεντροδεξιού χώρου είναι αποκλειστικά δική της. Όπως και η εξώθηση των κεντροδεξιών πολιτών προς την αναζήτηση άλλης πολιτικής επιλογής ή –στη χειρότερη- προς την αποπολιτικοποίηση και τον εξτρεμισμό, καθώς η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα κλειστό κλαμπ υστεριάζοντων ελιτιστών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.