ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τι δεν μπορεί να πει ο Μάριο Ντράγκι… 

Ο Μάριο Ντράγκι όταν θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πολύ διπλωματική γλώσσα περιγράφοντας τα τεκταινόμενα: Έτσι, έκανε και τώρα βάζοντας μεν στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πληγές στην ευρωπαϊκή οικονομία, απέφυγε δε να μεγεθύνει το όποιο πιθανό αντίκτυπο.

Φρόντισε να επισημάνει όμως ότι λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στις αγορές.

Και όπως είπε, τους επόμενους μήνες, όταν θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα είναι σε καλύτερη κατάσταση να επανεξετάσει τις συνθήκες, επισήμανε.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή του πρώτου τριμήνου. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες και θα αρχίσει να ενισχύεται αργότερα το 2016.

Και διευκρίνισε, ότι το Brexit δεν φαίνεται πως είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη δεν εξέτασαν συγκεκριμένα εργαλεία.

Επισήμανε επίσης πως η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει ακόμα αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσει αν θα προσαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις από το Brexit.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες, απάντησε πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη.

Πρόσθεσε επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες για την κρατική ενίσχυση περιλαμβάνουν την απαιτούμενη ευελιξία για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις. «Την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτών των κανονισμών έχει η Κομισιόν», υπογράμμισε.

Υποστήριξε ωστόσο πως θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε ένας δημόσιος μηχανισμός στήριξης για τα κόκκινα δάνεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε πως είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιο τρόπο οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την οικονομία. Πιθανότατα θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πως θα επηρέασουν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον, διευκρίνισε.

Όλα αυτά είπε ο κεντρικός Τραπεζίτης για «φλέγοντα» θέματα όπως το Brexit, οι ιταλικές τράπεζες και το Τουρκικό Πραξικόπημα. Και φυσικά δεν επεδίωξε να βάλει και πιθανό παράγοντα «Ντόναλντ Τραμπ», ούτε φυσικά την Ελλάδα, στην μεγάλη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία: Γνωρίζει όμως ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις διαταράσσουν τις ισορροπίες.

Και προκαλούν αναταράξεις που δεν είναι πάντα για … κακό: Εκείνο όμως που δεν αποκλείεται να ήθελε να πει και δεν μπορεί εκ της θέσης του είναι ότι κάθε κρίση –δεν είναι ευπρόσδεκτη βεβαίως- έχει και τις ευκαιρίες της… αρκεί κάποιος να είναι σε θέση και να μπορεί να τις διακρίνει και να τις εκμεταλλευτεί.

Η Ευρώπη όμως με τον αρτηριοσκληρωτικό χαρακτήρα που επιδεικνύει και τις γραφειοκρατικές της διαδικασίες δεν δείχνει ικανή να μπορεί να το πράξει διασφαλίζοντας τα μέλη της έναντι των κινδύνων και εξαπολύοντας την αντεπίθεσή της. Και αυτό είναι κάτι – που λόγω θέσεως- ο Μάριο Ντράγκι δεν μπορεί να πει….

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.