ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το «τεντωμένο σχοινί»...

Δεν είναι εύκολο να ισορροπείς σε τεντωμένο σχοινί: Πόσο μάλλον όταν η κρίση κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει να «σαρώνει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Λεφτά δεν μπορείς να αντλήσεις από τις διεθνείς αγορές για να κάνεις το «κέφι» σου και εκ των πραγμάτων δανείζεσαι από τους θεσμούς.

Τα έξοδά σου για την λειτουργία του Κράτους πρέπει να μείνουν χαμηλά και να περιοριστούν, όταν εσύ «ψάχνεσαι» να προσλάβεις κανέναν άνθρωπο γιατί έχεις μάθει να λειτουργείς με τα γνωστά κριτήρια του πελάτη – ψηφοφόρου.

Ταυτόχρονα, «ιδεολογικά» δίνεις την εντύπωση πως η ενίσχυση του Κράτους είναι αυτό «που θα μας σώσει», συνεχίζοντας να επιδεικνύεις ένα αντιμνημονιακό προφίλ που έχει «τσαλακωθεί» προ πολλού..

Όμως υπάρχει και η λεγόμενη πραγματική οικονομία: Εκείνη που επιμένει να σου υπενθυμίζει ότι ο κάτι λείπει.. Κάτι λείπει που σε εμποδίζει να πας ένα βήμα παραπέρα.. Να τηρήσεις κάποιες υποσχέσεις σου, να κάνεις εντέλει το «κέφι» σου ακόμη και προσλαμβάνοντας κόσμο σε ένα δημόσιο που δείχνει να μην έχει καν πυξίδα για το που βρίσκεται, που θέλει να πάει και τι οφείλει να «επιστρέψει» στον πολίτη που το συντηρεί από το υστέρημά του καταβάλλοντας υπέρογκους φόρους..

Τι λείπει; Μα φυσικά «φρέσκο χρήμα»… Και το «φρέσκο χρήμα» δεν είναι μόνον αυτό που κρύβεται στο «σεντούκι».. Αυτό είναι περισσότερο μίας χρήσης, γιατί πολύ απλά ως επί το πλείστον θα βγει –εάν βγει- από εκεί, κυρίως για να καλύψει πάσης φύσεως υποχρεώσεις: Φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δόσεις στις τράπεζες και πάει λέγοντας..

«Φρέσκο χρήμα» είναι αυτό που θα πέσει στην αγορά, θα ανακυκλωθεί, θα απλωθεί και θα «αυγατίσει»: Με άλλα λόγια θα επενδυθεί για να φέρει κέρδη. Και τα κέρδη θα μοιραστούν στους εργαζόμενους, που με την σειρά τους θα εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και θα δουν και κάτι να περισσεύει για να το ξαναρίξουν στην αγορά..

Για να ανοίξει όμως αυτός ο κύκλος, χρειάζονται κεφάλαια που θα επενδυθούν .. Για να επενδύσει κάποιος όμως στην χώρα, θα πρέπει πρωτίστως να νοιώσει ότι λειτουργεί σε ασφαλές πλαίσιο, δεν θα απειληθεί από αναταράξεις ή αιφνιδιασμούς και βεβαίως να δει και προοπτικές κέρδους..

Σίγουρα όμως δεν θα θέλει να έρθει στην θέση των ανθρώπων της Cosco που έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν σε χαρτί πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αλλά διαπίστωσαν πως αυτά ανατρέπονταν … στην Βουλή!

Και σίγουρα για τον οποιοσδήποτε επενδυτή, κάτι τέτοιο συνιστά σοβαρό λόγο ώστε να μην ρισκάρει τα χρήματά του στην Ελλάδα: Και να μην ρίξει «φρέσκο χρήμα» εδώ, κάτι βεβαίως που σε αυτή την φάση είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες αυτής της χώρας..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.