ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Άχαρο» να θυμάσαι πως υπάρχουν και …λίστες

Μάλιστα… Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για έσοδα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 2,05 δισ. ευρώ, λέει πως βρίσκεται ο Γιώργος Πιτσιλής Γενικός Γραμματέας Εσόδων..

Όπως αποκαλύπτει από την αρχή του 2016 έχουν εκτελεστεί περίπου 750.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, με το 70% των λογαριασμών να αποφέρουν πάνω από 3.000 ευρώ!!

Και όπως τονίζει το 82% όσων χρωστούν στο Δημόσιο είναι οφειλέτες με ποσά έως 3000 ευρώ, τονίζοντας πως για αυτό τον λόγο είναι «εύλογο ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ».

Με άλλα λόγια ο Γιώργος Πιτσιλής κάνει εξαιρετικά την δουλειά που του έχει ανατεθεί που δεν είναι άλλη από το να «μαζέψει» τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο από τους λεγόμενους μικροοφειλέτες.

Εκείνους που ως επί το πλείστον είτε βρέθηκαν σε αδυναμία να εξοφλήσουν τους βαρύτατους φόρους ή επέλεξαν να μην πληρώσουν τα χρέη τους δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα πράγματα..

Θέλω να πιστεύω πάντως ότι η εν λόγω διαδικασία αφορά ανθρώπους που είχαν και δεν πλήρωσαν (κοινώς έκρυβαν κάτι από την περιουσιακή τους κατάσταση από την εφορία) και δεν έχει να κάνει με εκείνους που «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» με την φορολογική αρχή να τους αφήνει στην κυριολεξία στον… δρόμο!

Σε κάθε περίπτωση άχαρη η δουλειά αυτή του Γιώργου Πιτσιλή, εξίσου άχαρα όμως αισθάνονται μπροστά σε τέτοια αποτελεσματική λειτουργία των Κρατικών μηχανισμών… όσοι θυμούνται!!

Όσοι θυμούνται ότι στα χέρια των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι μια λίστα με 52.000 εμβάσματα που έφυγαν άρον- άρον για το εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2012. Εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είχε θεωρηθεί πως έκρυβαν ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τους κατόχους τους…

Άχαρα αισθάνονται όσοι θυμούνται ότι  υπάρχει και μια περιβόητη λίστα Λαγκάρντ .. που κρύβει ουκ ολίγα ηχηρά ονόματα, τα οποία όλο και κάτι έκρυψαν από τις αρχές..

Άχαρα βεβαίως νοιώθουν και εκείνοι που θυμούνται ότι υπάρχει και μια λίστα από τον … Παναμά, άλλη με τους σκαφάτους της Ολλανδίας, τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν, τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σίτι του Λονδίνου… ακόμη και λίστα με χιλιάδες «ελληνικές» off shore που «κρύβουν» ακίνητα…

Για όλες αυτές τις λίστες δυστυχώς πέρα από κάποια αποσπασματικά πράγματα με ονόματα που εντυπωσιάζουν στο άκουσμά τους, κάτι ουσιαστικό δεν έχουμε ακούσει..

Για παράδειγμα δεν έχουμε ακούσει ότι από την λίστα με τα εμβάσματα εντοπίστηκαν 3.000 άτομα να φοροδιαφεύγουν και ότι μέσω δέσμευσης περιουσιών ή τραπεζικών λογαριασμών το Δημόσιο βάζει στα ταμεία τους 2 δισ.!

Να περιμένουμε πολύ ακόμη; Γιατί πέρα από τον Γιώργο Πιτσιλή υπάρχει και ο Γιώργος Βασιλειάδης γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς…

Ακούει κανείς;;;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.