ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το πελατειακό κράτος έφερε τα μνημόνια

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναιρέσει την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου επιχειρείται από πολιτικές δυνάμεις ανασκευή της ιστορίας της χώρας σε ότι αφορά τα αίτια που οδήγησαν στα μνημόνια.

Από την αντίδραση των κομμάτων γίνεται αντιληπτό ότι η συζήτηση για το αν το έλλειμμα του 2009 οδήγησε στο μνημόνιο ή όχι δεν είναι μια υπόθεση που αφορά το παρελθόν. Αντίθετα, είναι μέσο αμφισβήτησης της νέας ηγεσίας στη ΝΔ, και ταυτόχρονα, προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να νομιμοποιήσει πολιτικά το μνημόνιο που υπέγραψε.

Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η χώρα μπήκε στο μνημόνιο γιατί το έλλειμμα του 2009 φουσκώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγκαλούν τον αρχηγό τους γιατί δεν παίρνει θέση. Ο κ. Μητσοτάκης σιωπά γιατί αντιλαμβάνεται ότι η αντιπαράθεση αυτή είναι θέμα υπαρξιακό για τον ίδιο. Διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ ως υπέρμαχος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Αν λοιπόν προσχωρήσει στην άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μετατρέπει τη ΝΔ σε δεξιό ΣΥΡΙΖΑ. Σιωπώντας όμως ακυρώνεται ως μεταρρυθμιστής.

Η εκ νέου αποτίμηση, μέσω δικαστικών αποφάσεων, του έργου της κυβέρνησης Καραμανλή όπως επιδιώκεται από στελέχη της ΝΔ δεν μπορεί να αποκτήσει προοπτική γιατί η αποτυχία της δεν προκύπτει αποκλειστικά από τα ελλείμματα του 2008 και 2009 αλλά από το σύνολο των επιλογών της πενταετίας 2004-2009.

Οι δημοσιονομικά ανερμάτιστες πολιτικές της ΝΔ σε περίοδο ψηλών θετικών ρυθμών ανάπτυξης ήταν αυτές που οδήγησαν στην αύξηση του χρέους από τα 180 δις το 2003 στα 300 δις το 2009. Οι δαπάνες για μισθούς αυξήθηκαν από 12,3 δις το 2003 σε 19,1 δις το 2009 και οι δαπάνες για συντάξεις του δημοσίου από 3,5 δις σε 6,4 δις αντίστοιχα. Αυτό υπήρξε το συνδυαστικό αποτέλεσμα των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο και των υπέρογκων αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το δεύτερο σφάλμα της διακυβέρνησης Καραμανλή υπήρξε η παντελής αδιαφορία για το διογκούμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο από το 5,7% του ΑΕΠ το 2003 έφτασε στο 14,5% του ΑΕΠ το 2007. Αναρωτήθηκε ποτέ η Κυβέρνηση Καραμανλή πως διορθώνεται μια τόσο μεγάλη μακροοικονομική ανισορροπία όταν δεν έχεις διαθέσιμο το όπλο της υποτίμησης; Από τις επιλογές της προκύπτει πως όχι.

Αυτές οι μακροοικονομικές ανισορροπίες αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους οδήγησαν τις αγορές να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα όπως και το έλλειμμα αξιοπιστίας λόγω των πλαστών στοιχείων που έστελνε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Eurostat όπως επισημαίνεται άλλωστε σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τροϊκα. Έτσι, η χώρα κατέφυγε στα μνημόνια.

Σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Αρείου Πάγου επικροτήθηκε από Υπουργό που έσπευσε να προκαταλάβει τις δικαστικές αποφάσεις και να καταδικάσει τον κ. Γεωργίου ως υπεύθυνο για το μνημόνιο παραβλέποντας ότι ανέλαβε καθήκοντα τρεις μήνες μετά την υπογραφή του.

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ αναζωπυρώνει τις διαιρέσεις που προκάλεσε στην πολιτική ζωή της χώρας το μνημόνιο. Η σκληρή αντιπολίτευση της ΝΔ της αντιμνημονιακής περιόδου ύφανε τον καμβά για την πολιτική νομιμοποίηση πολιτικών δυνάμεων από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά που υποστήριξαν ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από το μνημόνιο.

Αυτό όμως που διαπίστωσαν όλοι μόλις έλαβαν εντολή διακυβέρνησης είναι οι περιορισμένες επιλογές που υπήρχαν για τη χώρα και για αυτό υποχρεώθηκαν σε αναθεώρηση πολιτικής. Η επιλογή τους όμως ως αντιπολίτευση να πολώσουν την κοινωνία εμπόδισε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να διασφαλίσουν συναινέσεις και να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές για να κτυπηθεί το πελατειακό κράτος. Έτσι, είμαστε η μόνη χώρα σε μνημόνιο.

Η υπόθεση Γεωργίου για το ΣΥΡΙΖΑ παρέχει την ευκαιρία να χαραχτεί μια νέα αφήγηση. Ότι τα λάθη του πρώτου μνημονίου οδήγησαν στο δεύτερο και αυτό στο τρίτο που αναγκαστικά υπέγραψε. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα στο χώρο που οριοθετείται αριστερά της ΝΔ. Αυτό προϋποθέτει ότι οι δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας δεν θα βρουν κοινό βηματισμό. Οι δυνάμεις αυτές για πρώτη φορά μετά από καιρό βρέθηκαν να έχουν ενιαία αφήγηση και να υπερασπίζονται την άποψη ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια και παραμένει σε αυτά γιατί δεν προχώρησαν με την αναγκαία ταχύτητα οι αλλαγές που θα διέλυαν το πελατειακό κράτος που μας οδήγησε στην κρίση.

Σήμερα οι δυνάμεις αυτές εκπροσωπούν μια άλλη αντίληψη για την πορεία της χώρας. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές από κοινού με φωνές από τη μεταρρυθμιστική αριστερά και τη φιλελεύθερη δεξιά εκφράζουν την ανάγκη να υπερασπιστούμε την ανοικτή κοινωνία και τις κατακτήσεις της που κινδυνεύει από όσους στη Δεξιά και στην Αριστερά ονειρεύονται τη συντήρηση του πελατειακού κράτους και το πέρασμα σε μια κλειστή, ξενοφοβική και οπισθοδρομική κοινωνία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται και στην Καθημερινή της Κυριακής.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Vas_Pap 18:29 15/08/2016

    Καλε μου κε Σαχινιδη,ουδεις αμφισβητει την ευθυκρισια σου,αλλα ουδεις προκειται να συγχωρησει στον ΓΑΠ οτι τις κρισιμες ωρες αντι να εχει εσενα διπλα του και καποιους αλλους-πολλους-σαν κα σενα..επελεξε να εχει διπλα του Πετσαλνικους,Καστανιδηδες και την ανακδιηγητη Κατσέλη. (αλήθεια αυτη ξερει τα fundamentals των συγχρονων οικονοικων?).Οπποτε επειδη αυτα δεν προκειται να ξεχαστουν ποτε και επειδη εσυ εχεις να προσφερεις στην κοινωνια ειναι εθνικο σου καθηκον να αναπροσανατολισθεις πολιτικα.Αν δεν το καταλαβεις ΤΩΡΑ,ΣΗΜΕΡΑ και ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ κριμα για τον τοπο.

    • Ζόρικος 11:26 16/08/2016

      Καλε μου κε Vas_Vas_Paraskeuas, ουδεις αμφισβητει τoν στρουθοκαμηλισμό σου, και ουδεις προκειται να συγχωρησει στον ΓΑΠ που έβαλε απέναντι το πελατειακό κράτος, οτι τις κρισιμες ωρες αντι να εχει εσενα διπλα του και καποιους αλλους-πολλους-σαν και σενα.. είχε διπλα του μόνο «Κηπουρούς» να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο του μεταρρυθμιστικού ΠΑΣΟΚ, Παπακωνσταντίνους, Σαχινίδηδες, Πεταλωτές, αλλά και Πετσαλνικους,Καστανιδηδες και την διασώστρια της Πρώτης κατοικίας Κατσέλη. (αλήθεια ξερεις τα fundamentals των συγχρονων οικονοικων?).Οπποτε επειδη αυτα δεν προκειται να ξεχαστουν ποτε και επειδη εσυ εχεις να προσφερεις στην κοινωνια ειναι εθνικο σου καθηκον να αναπροσανατολισθεις πολιτικα. Το 2010-11 δεν το κατάλαβες. Αν δεν το καταλαβεις ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ και ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ κριμα για τον τοπο.

  2. Λόγια σταράτα και κατατοπιστικά που ίσως δεν υπολογίζονται απο τους βαμμένους και τους φανατισμένους των μνημονιακών ή, των αντι-μνημονιακών κομματικών εγκάθετων.
    Θα διαβαστούν έτσι με ιδιαίτερη προσοχή από Ελεύθερους, Προοδευτικούς,
    Δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες για να εκτιμηθεί η αλήθεια αφηγημένη από έναν εκ των προταγωνιστών του δράματος και της δράσης όπως ξετυλίχθηκε εστην περίοδο 2009-2011.

    Γραμμένο απο καρδιάς και με επίγνωση ολων των τεχνικών λεπτομερειών , από έναν από
    τους πρωταγωνιστές /πυροσβέστες ,οταν οι άλλοι οι πρωταγωνιστές /εμπρειστές
    παραμένουν άφωνοι και περιμένουν να δουν απο που φυσάει ο άνεμος για να πάρουν θέση.

    Θεωρώ μεγάλη ελπίδα την συμμετοχή των νέων παιδιών στο ΚΙΝΗΜΑ στο οποίο ανείκει και ο αρθρογράφος κ. Σαχινίδης.
    Αν τουλάχιστον το κομμα αυτό Εισέλθει στην Βουλή στις επόμενες Εκλογές, άνθρωποι σαν
    τον κ. Σαχινίδη και τους υπόλοιπους στενούς και πιστούς συνεργάτες του ΓΑΠ από τα
    έδρανα της Βουλής θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν για το τι μέλλει γίνεσθε ώστε να βγούμε απο την μιζέρια των Αριστεροδεξιών που μας βασανίζουν και μας ταλαιπωρούν.
    Να προχωρήσουν τις αλλαγές που χρειαζόμαστε γιατι οι κρίσεις φέρνουν τα μνημόνια
    και οχι τα μνημόνια τις κρίσεις .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.