ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εκλογές!! Ευσεβείς πόθοι ή πιθανότητα;

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ αυτών που γυρίζουν και … «μυρίζουν» ότι η εκλογολογία και πάλι έχει «φουντώσει», ειδικά σε πολιτικούς κύκλους: Αυτά που ακούγονται πολλά.. Από την μια επικαλούνται ζητήματα με τις τράπεζες που θα βγουν στην πορεία, από την άλλη λένε για την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση με τα δύσκολα θέματα του εργασιακού και του Δημοσίου, σε κάθε περίπτωση «ποντάρουν» στην … «ανατροπή» της κατάστασης και σε πρόωρες εκλογές, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ευσεβείς πόθοι; Ή μια σοβαρή πιθανότητα;

Αυτά τα σενάρια δεν τα άφησε να πάνε χαμένα η BofA Merrill Lynch στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα: Σε αυτήν βλέπει αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών με αφορμή την δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, και καθυστέρηση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ .

H BofA Merrill Lynch σημειώνει επίσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους πιθανώς να αποδειχθεί ιδιαίτερα «θορυβώδες» για την Ελλάδα, λόγω αξιολόγησης.

Η BofA υπογραμμίζει την αδυναμία των φορολογικών εσόδων και ιδιαίτερα την αστοχία κατά 337 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, επισημαίνοντας ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μπορεί να απειληθεί η επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Ωστόσο η επενδυτική τράπεζα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη πιθανότητα εισόδου των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την BofA, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει την Κομισιόν και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν από την προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE δεν είναι πιθανό να συμβεί το Σεπτέμβριο.

Έτσι, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές του 2017, πριν ενταχθεί στο QE.

Αν και αυτή δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι σίγουρα πιο εύκολη από ό, τι η προηγούμενη, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένας… περίπατος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα. Όπως τονίζει, η πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχνή και κατά τη διάρκεια της β΄ αξιολόγησης θα εφαρμοστούν αρκετά αμφιλεγόμενα μέτρα. Έτσι, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματικός, όπως καταλήγει η BofA.

Άνθρωποι πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν τόσο τις δύσκολες ισορροπίες στο πεδίο της οικονομίας, όσο και σε αυτό της πολιτικής είναι απόλυτοι: «Εκλογές αποκλείεται να γίνουν»..

Η κοινή λογική λέει πάντως πως μία Κυβέρνηση που το ΟΧΙ το «γύρισε» σε ΝΑΙ, συμφώνησε κανονικότατα σε Μνημόνιο που θα το «έσκιζε» στο προαύλιο της Βουλής και ζητά να εισπράξει τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ (που επίσης θα καταργούσε) με τους προηγούμενους, μια Κυβέρνηση που συμφώνησε σε μια σειρά από μέτρα μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι και που δια του αναπληρωτή υπουργού της δηλώνει πια πως τα στατιστικά στοιχεία για χρέος κλπ ήταν … σωστά, δύσκολα θα πάει τώρα σε εκλογές…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.