ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γη και ύδωρ στους δανειστές

Βάσει του προσχεδίου του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση μεταφέρονται στο υπερταμείο η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι Κτιριακές Υποδομές, η Αττικό Μετρό, η ΕΛΒΟ και η ΔΕΗ. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτου μετάβασης ΔΕΚΟ στο νέο γιγάντιο ταμείο. Είχαν προηγηθεί ο ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ, και το ΟΑΚΑ. Συνολικά , λοιπόν, περίπου 38.000 εργαζόμενοι εμβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων αλλάζουν εργοδότη. Δεν ανήκουν πλέον στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά στην θεσπισμένη πλέον ανώνυμη εταιρεία με το τίτλο “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας”.

Υπάγονται, δηλαδή, ουσιαστικά υπό τη διοίκηση των δανειστών για τουλάχιστον 99 χρόνια. Ούτε καν εκατό. Χρονικό διάστημα το οποίο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά - που αποφάσισε να αφήσει την πολιτική για να αφοσιωθεί πάλι στο θέατρο- παραλλήλιζε με τους τέσσερις αιώνες Τουρκοκρατίας. Εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη αισιοδοξία της ότι θα το αντέξουμε, όπως τότε, πριν το 1821 από το οποίο ίσως διατηρεί βιωματικές μνήμες.

Στη πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για κατοχή αλλά για το μεγάλο μνημόσυνο των δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφέλειας. Εκεί όπου η κυβέρνηση προσέρχεται δήθεν συντετριμμένη κρατώντας σεμνά το στεφάνι των ευγενέστερων νεοφιλελεύθερων ιδεωδών. Οι προηγούμενες απαραβίαστες «κόκκινες» γραμμές της, οι οποίες υποτίθεται θα προφύλασσαν τον συμβολικό αριστερό της πυρήνα και θα διατηρούσαν έναν δεσμό κοινωνικής συνοχής, εξανεμίστηκαν σαν καπνός.

Κάηκαν στο βωμό της υλοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών τη δραματική νύχτα της 13ης Ιουλίου του 2015, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συνθηκολόγησε άτακτα πετώντας «λευκή πετσέτα” στο ρινγκ των Βρυξελλών. Σε εκείνη την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αποδέχθηκε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του υπερταμείου ως εγγύηση για τα 86 δισ. ευρώ του δανείου που συμφώνησε με το 3ο μνημόνιο.
Ωστόσο η ταπείνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση του κειμένου δεσμεύσεων, της χειρότερης μέχρι τότε συμφωνίας με τους δανειστές, από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας στη Βουλή. Ανθρώπους με φιλολαϊκό αξιακό πρόσημο, στη πλειονότητα τους συνεπείς με τις αριστερές τους πεποιθήσεις, οι οποίοι έως τότε μέμφονταν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μετατροπή της Ελλάδας σε “αποικία χρέους”, τους μετέτρεψαν σε πειθαρχημένο κοινοβουλευτικό λόχο.

Αναπόφευκτα δεν μπορούν αυτοί πλέον να δυσφορούν, να γκρινιάζουν και να δυσανασχετούν τώρα με όσα ψήφισαν μόλις χθες. Ούτε να διαμαρτύρονται για πιθανή παραπλάνηση. Συνειδητά συναίνεσαν ότι οι αποφάσεις του υπερταμείου θα λαμβάνονται από νεοφιλελεύθερα στελέχη με παντελή άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας που θα "φυτευτούν" από το εξωτερικό. Και έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών θέσπισαν το ακαταδίωκτο για τους διοικούντες του ίδιου ταμείου.

Σαφώς και οι δανειστές, μέσα από την ”αξιοποίηση¨ της Δημόσιας περιουσίας της χώρας, άρπαξαν χωρίς αντιστάσεις την ευκαιρία να πάρουν πίσω τα λεφτά που της δάνεισαν Δεδομένου ότι εκτίμησαν, μάλλον ορθά, πως η εναλλακτική εκδοχή της ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης, ώστε η Ελλάδα να πληρώνει τις δόσεις της δίχως νέα δάνεια, υπό τη συγκεκριμένη κυβέρνηση όχι μόνο θα καθυστερούσε αλλά θα φόρτωνε με τις αργοπορίες της και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Γι αυτό φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα τόσο την σημερινή κυβέρνηση όσο και τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις, στοχεύοντας σε βάθος 30ετίας τη συγκέντρωση από το κηδεμονικό υπερταμείο εσόδων 50 δισ. ευρώ. Πρόσοδοι που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δανειστών, μπορούν να εισρεύσουν από τον δημόσιο πλούτο που συνιστά πλέον τη περιουσία του υπερταμείου. Είτε με την πώλησή της, είτε με την αναδιάρθρωσή και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων των ΔΕΚΟ που μεταφέρθηκαν σε αυτό.

Όπως, όμως, συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις η ανασυγκρότηση περιλαμβάνει και επώδυνες αλλαγές. Όπως περικοπές περιττών λειτουργιών, αυξήσεις τιμολογίων, συρρίκνωση προσωπικού κλπ. Ωστόσο, η δημιουργία ενός διοικητικά περίπλοκου υπερταμείου δεν προϋποθέτει αυτόματα απρόσκοπτη και αποδοτική διαχείριση, μόνο και μόνο επειδή μια σειρά από ΔΕΚΟ απομακρύνονται από την επιμέλεια διάφορων υπουργείων.

Γιατί δεν αρκεί μόνο η επίκληση της αποκομματικοποίησης του Δημοσίου και η απαλλαγή του κράτους από πελατειακές εξυπηρετήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για να λειτουργήσει το υπερταμείο γόνιμα και δημιουργικά. Απαιτείται και η ανάληψη εθνικής ευθύνης απέναντι στο δημόσιο χώρο και τη κοινωνία. Πράγμα που η ανεπαρκέστατη σημερινή συγκυβέρνηση εκχώρησε , χαρίζοντας κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους δανειστές.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΧΟΥΝΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ

    Είναι περίεργο και πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει σήμερα .

    Όλοι μας γνωρίζουμε , τι ακριβώς συνέβη, ποιοι ευθύνονται και σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα.

    *Ποιος αμφισβητεί πλέον,
    το δίκιο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον αγώνα που έκανε να υψώσει το ανάστημά του και να αγωνιστεί για τη σωτηρία της Ελλάδας?

    * Ποιος πλέον αμφισβητεί
    το πόσο πιο ήρεμα, πιο μαλακά, πιο ανώδυνα θα είχαμε αντιμετωπίσει με επιτυχία, όλα όσα σήμερα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και το μέλλον δυσοίωνο για εμάς και τα παιδιά μας?

    *Ποιοι μας ξεσήκωσαν εναντίον του υποσχόμενοι ‘’Παραδείσους και ρύζι’’?

    *Γιατί αφού όλα με τον Γιώργο ήταν λάθος, όπως μας έλεγαν , σήμερα αγωνίζονται να εφαρμόσουν, ένα μέρος από αυτά που είχε αποφασίσει?

    *Γιατί «βγάζουν ακόμη χολή και μίσος»?

    * Έβλαψε τη διαφθορά και ψήφισε νόμους για τους διεφθαρμένους, και αυτό ήταν ‘’η αιτία» του ανίερου πολέμου εναντίον του?

    *Ήθελε ο Βενιζέλος και του »ΚΛΕΨΕΙ» τη θέση και ξεπούλησε τα πάντα για το σκοπό αυτό?

    *Ήθελε ο Σαμαράς να γίνει πρωθυπουργός και συμφώνησε με τους Μπαρόζους να καταστρέψει την πατρίδα μας?
    *ΤΕΛΙΚΑ που, έβλαψε ο Παπανδρέου τον μη προνομιούχο έλληνα, τον αδύναμο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο?

    *Ποιος σήμερα αρνείται ότι παρέλαβε μια «σχηματισμένη προδοσία» από έξω κι από μέσα?

    *Γιατί ξεπουλάνε την πατρίδα μας?

    *Κι όμως ξεπουλήσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου, που είχε το θάρρος και τον ανδρισμό να πεί το νέο ΟΧΙ στους ‘’αιρετούς φασίστες’’ ΜΕΡΚΟΖΥ της κεντρικής και όχι μόνο νεοφασιστικής Ευρώπης?

    *Και κανείς δεν μιλά σήμερα για το έγκλημα που διεπράχθη όταν ‘’έδιωξαν’’ τον Παπανδρέου!!!

    *Όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια και παραμένουμε απαθείς στην καταστροφική μανία κάθε ‘’δηλωσία’’ εξουσιολάγνου.

    **Ψηφίσαμε Σαμαρά και μετά Τσίπρα, όλα τα ΧΟΥΝΤΙΚΑ απολειφάδια και απομεινάρια?

    *Κατηγορούσαμε τον Παπανδρέου σαν ‘’Αμερικάνο’’ και τώρα γίναμε έρμαιο των επιδιώξεων του κάθε Σόρος και δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ?

    *Μεταβάλλαμε τη δημοκρατία μας σε ‘’κέντρο χουντογενών και χουντοφιλικών’’ υπερασπιστών και κληρονόμων?

    *Μήπως η δημοκρατική φύση , δομή και πιστεύω του Γιώργου Παπανδρέου δεν ‘’συμβάδιζε’’ με τις χουντικές αντιλήψεις και υποδείξεις της χουντογενιάς που κυβερνάει σήμερα την Ελλάδα?

    [[Πρόεδρος της Δημοκρατίας
    =====================
    Η γνωριμία της οικογένειας του με τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, ανάγεται στα χρόνια της δεκαετίας του 1980, όταν ο Βασίλης Παυλόπουλος, ο πατέρας του Προκόπη και ο Παύλος Τσίπρας, ο πατέρας του Αλέξη, ήταν φίλοι και στήριζαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο [Κοτσώνη], τότε προκαθήμενο της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη διάρκεια της χούντας της 21ης Απριλίου, που είχε επικεφαλής το Γεώργιο Παπαδόπουλο]]]….
    Αυτός είναι ο λόγος? Είναι ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ο Γιώργος Παπανδρέου και τους χαλάει τα σχέδια?

    Τελικά έχουμε ότι μας αξίζει? ΄Η γίναμε ‘’κυβερνητικοί’’ ιδιοτελείς ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.