ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πως θα έρθει η ανάπτυξη

Ο τουρισμός σώζει για ακόμη μία φορά την Ελλάδα: Τα εκατομμύρια των επισκεπτών άφησαν κάτι από το ωραίο τους συνάλλαγμα στην χώρα και τούτη την χρονιά και συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε η ύφεση να περιοριστεί σε λογικά επίπεδα.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι άνοιξαν δουλειές και κάποιοι έβαλαν στην τσέπη κάτι παραπάνω από το … επίδομα ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στος 10 νέες θέσεις εργασίας ήταν στον τουριστικό τομέα, ανεξάρτητα αν μιλάμε για περιστασιακή εργασία με ελάχιστες αμοιβές.

Συγκεκριμένα, από τις 253.945 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι 210.226, δηλαδή το 82,8% ήταν σε τουριστικά καταλύματα και στην εστίαση.

Το 2015, μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τη χώρα, η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε κατά 14,8% και οι αμοιβές κατά 13,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 6,5% ή κατά περίπου 753.000. Ωστόσο, η υπερφορολόγηση απειλεί τη σταθερότητα ακόμη και αυτού του κλάδου, ο οποίος στα χρόνια της κρίσης εμφάνισε ισχυρές αντιστάσεις και αύξησε τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Πέρα όμως από την υπερφορολόγηση χρειάζεται να στηριχθεί ο κλάδος για να αποδώσει τα μέγιστα με υποδομές που θα του επιτρέψουν να «ανοίξει» την.. λειτουργία του σε 12μηνη βάση, αλλά και και σε εναλλακτικές μορφές, όπως για παράδειγμα αγροτουρισμός, θρησκευτικός και ιατρικός τουρισμός

Εκτός από το χρέος μας απέναντι στο τουριστικό μας προϊόν να το στηρίξουμε -ώστε ακόμη και στην «δύσκολη» να αποφέρει κάποια μίνιμουμ έσοδα αλλά και να συμπαρασύρει και άλλους οικονομικούς τομείς «δορυφόρους»- δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σκεφτούμε ότι η ανάπτυξη που έρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να παραμείνει σταθερά υψηλή..

Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια εκρηκτική αύξηση των επισκεπτών δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι ανταγωνιστές μας στην Μεσόγειο .. έχουν κατεβάσει ρολά.. Οι χώρες της βόρειας Αφρικής, Τουρκία είναι τα τελευταία χρόνια εκτός δουλειάς..

Επειδή όμως δεν θα είναι για πάντα έτσι.. καλό θα είναι να το εκμεταλλευτούμε και με έναν κεντρικό σχεδιασμό επιτέλους να φτιάξουμε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν με διάρκεια που θα διαχέει τα .. «πλούτη» του σε όσο το δυνατόν ευρύτερο «κομμάτι» της ελληνικής κοινωνίας..

Διαφορετικά όποιος πολιτικός σήμερα πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του τουρισμού και το αντίκτυπο τους στα μεγέθη της ανάπτυξης.. αύριο μπορεί να κλαίει…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.