ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο Γοργοπόταμος στους άλλα αντ΄ άλλα στέλνει περήφανο χαιρετισμό

“Κόμμα αριστερό, ανοιχτό στη κοινωνία” έγραφε στο Σαββατιάτικο της πρωτοσέλιδο της η “Αυγή” . “Με όραμα και ρεαλισμό “ στο Κυριακάτικο. Προφανώς συνθηματολογούσε εξαιτίας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας παράλληλα και τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Η κοινωνία ωστόσο παραμένει αμέτοχη, αν όχι παντελώς αδιάφορη , στις εσωτερικές κομματικές διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος.

Το θέμα της ταυτότητας και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση του σώματος των συνέδρων του, το οποίο στη πλειονότητα του απαρτίζεται από ένακρατικοδίαιτο πλήθος στελεχών και από μια, ολιγάριθμη μεν πανίσχυρη δε, κομματική νομενκλατούρας. Δεν αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος, ούτε τους συμπαθούντες ή τους προσβλέποντες. Πόσο μάλλον τους τηλεθεατές των τεκταινόμενων στη αρένα του Τε Κβο Ντο.

Τους τελευταίους, πάντως, τους ενδιαφέρουν τα πρόσωπα που συμμετέχουν, παρά η συνήθης ανιαρή παράσταση που επαναλαμβάνεται στις συνεδριακές διεργασίες όλων των κομμάτων. Με μια διαφορά. Σε σχέση με το πριν τρία χρόνια πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ , στο φετινό απουσίαζαν μια σειρά από τους προηγούμενους κεντρικούς πρωταγωνιστές- με ότι αυτό συνεπάγεται για το χαρακτήρα του κόμματος.

Πρόσωπα που αναφέρονταν στη προηγούμενη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, Ενός μικρού, πλουραλιστικού, πολύχρωμου, ριζοσπαστικού κόμματος. Δεν ήταν παρών στη φετινή , κυρίαρχη κομματική σύναξη ο Μανώλης Γλέζος με όσα αυτός από το βάθος της ηλικίας και το ύψος των αγώνων του συμβόλιζε. Δεν ήταν ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης , ο Ρινάλντι, ο Μηλιός, ούτε η μισή πρώην Κεντρική Επιτροπή και η μεγάλη μερίδα των τέως στελεχών της κομματικής νεολαίας.

Δεν παρευρίσκονταν , ακόμη , η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Σοφία Σακοράφα, ο πρώην γραμματέας Τάσος Κορωνάκης και ο παρολίγον δήμαρχος Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Δεν ήταν καν εκεί ο μόνιμος θαμώνας των τηλεπαραθύρων Αλέξης Μητρόπουλος ούτε ο παλιός φίλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Καρίτζης. Και, φυσικά, απουσίαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε κατατάξει δημόσια στα «assets» της πρώτης φορά αριστερά κυβέρνησης του.

Ουδείς , βέβαια αναντικατάστατος. Μόνο που αυτό το αξίωμα οδηγεί πολλές φορές στην ολέθρια διαστρέβλωση ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε». Δεν είναι , όμως πρωτόγνωρο στα ριζοσπαστικά κόμματα που μεταλλάσσονται σε απόλυτα συστημικά να ξεφορτώνονται το ξεπερασμένο προσωπικό που τους χρησίμεψε σε μια πρότερη φάση για να εκφράσουν με πολιτικούς και μη όρους, την αναρρίχηση του στην εξουσία. Πόσο μάλλον έπρεπε να αδειαστεί αυτό το στελεχιακό υλικό που έμενε κολλημένο στο πρότερο αγωνιστικό, αντιμνημονιακό προφίλ ενός κόμματος που συνθηκολόγησε πλέον με τους δανειστές.

Αναπόφευκτα, αφού εξέλειπαν οι λόγοι της δραστηριοποίησης τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους, το παλιό δυναμικό αποχώρησε από το κόμμα. Έφυγαν νωρίς παίρνοντας μαζί τους και τις πεποιθήσεις τους. Τα αριστερά πρόσημα των οποίων ουδόλως χάλαγε ο κυβερνητικός συνεταιρισμός με την ακραία λαϊκιστική δεξιά, αλλά και οι συνεργασίες με σποραδικές επιλογές από το χώρο του Νεοκαραμανλισμού

¨Όπως, πάντως και να έχει, στη θέση τους ήρθαν, από άλλα πολιτικά μετερίζια, οι Τζάκρηδες,  οι Σπίρτζηδες, οι Μπολαραίοι, οι Μάρδες, οι Παπαγγελόπουλοι, και λοιποί πρόθυμοι να πλαισιώσουν τους εναπομείναντες για να διαχειριστούν τα κυβερνητικά καθήκοντα που ορίζονταν πια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ουδέν το μεμπτόν, Νέες ανάγκες, νέες συμμαχίες, νέα πρόσωπα σε παλιές καρέκλες .

Και ακόμα νεώτερες εμφανίσεις, που ως γαρνιτούρα χάρισαν τη μοναδική πινελιά ενδιαφέροντος του κοινού στην συνεδριακή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Νάτος εκεί ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, νάτη στη αίθουσα και η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός επί Γιώργου Παπανδρέου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, νάτο παρών και το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πολλές φορές βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα και του Σημίτη Στέφανος Τζουμάκας.

Ουδείς ψόγος για τη διαδρομή εκάστου στα πόστα που τους ανατέθηκαν στο παρελθόν. Και καμία αντίρρηση για την ιδεολογική συγκρότηση, την ηθική στάση και το προοδευτικό προσανατολισμό τους. Μόνο μερικές ενστάσεις, αλλά και κάμποσες απορίες. Τώρα βρήκαν να εκφράσουν με τη παρουσία τους τη συμπαράστασή τους στο κυβερνών κόμμα ; Την ώρα που αυτό φαίνεται να αποδεκατίζεται εκλογικά, αποφάσισαν να υποδυθούν τον τονωτικό μαϊντανό στη μαραμένη πολιτική του σαλάτα;

Διάλεξαν τη στιγμή να εμφανιστούν στη πιο επίσημη κομματική ιεροτελεστία του, ανακατεμένοι με κορυφαία στελέχη του ΣΎΡΙΖΑ που ξιφουλκούσαν μετέωρα μεταξύ προπαγάνδας, ψεμάτων και φιλελεύθερης διαχείρισης; Δεν δυσαρεστήθηκαν άραγε , δεν αισθάνθηκαν ενόχληση ή αποστροφή όταν ο κυβερνητικός παρτενέρ Καμμένος προσφώνησε τους συνέδρους «συντρόφισσες και σύντροφοι»; Ένοιωσαν,μήπως, και οι ίδιοι μέρος αυτής της αλλόκοτα συγχυσμένης ιδεολογικοπολιτικής σύμπραξης ;

Όμως ακόμη χειρότερα για το εικονοκλαστικά συντηρητικότητα ίματζ τους δεν αντέδρασαν τολμηρά όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ως σύγχρονος Ναπολέων Ζέρβας κόμπασε ότι έχτισε μαζί με τους υποτιθέμενους Βελουχιώτηδες του ΣΥΡΙΖΑ “νέο Γοργοπόταμο». Κανονικά, εφόσον ήσαν παρόντες, τουλάχιστον η Μαριλίζα και ο Στέφανος- γιατί ο Φώτης το έχει ξανακάνει- όφειλαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα , τιμώντας το ήθος, την αξιοπρέπεια και τις παραδόσεις του πολιτικού τους πολιτισμού.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν καν σχολιάσει την επιδίωξη να θεμελιωθεί ανιστόρητα μια σύγχρονη μυθολογία με παραποιήσεις και αυταπάτες. Ίσως πάλι ως νεοπροσύλητοι στα επικοινωνιακά οράματα του Αλέξη Τσίπρα να παρασύρθηκαν στο μεθυστικό ρυθμό τής μοντέρνας εκδοχής του αντιστασιακού εμβατηρίου που λέει ¨Ο Γοργοπόταμος στους άλλα αντ΄ άλλα στέλνει περήφανο χαιρετισμό”.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Από την Βάρκιζα στην Ραφήνα

    ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Άρης Βελουχιώτης (1905-1945) )

    ΖΟΥΣΕ στα «Δεκεμβριανά» ο Άρης Βελουχιώτης, αλλά δεν τα «έζησε». Τον απομάκρυναν μη…
    κινδυνεύσουν οι Άγγλοι στη Σκομπία.

    *Ποιοι; Αυτοί που έσπευδαν να υπογράψουν (ίσως και με…σταυρό) σε Λιβάνους και Καζέρτες.

    *Για να τα βρει «έτοιμα» ο Τσώρτσιλ και για να προχωρήσει το σχέδιο.

    *Απ’ την αιματηρή «πρόβα» στην ταπεινωτική Βάρκιζα κι από ‘κει στον Εμφύλιο.

    *Με τον Άρη που «έφυγε νωρίς», για να μην τους ενοχλεί.
    ======================================
    *Υπήρξε «προφήτης» για την υποδούλωσή μας στους Άγγλους μετα το φευγιό των Γερμανών, αλλά η εποχή δεν σήκωνε προφήτες.

    * Σήκωνε Αγγλοκρατία με δούλεμα της αριστεράς μέσω της ηγεσίας των τσαγκαράδων και των μπαρμπέρηδων.

    *«ΘΥΣΙΑΣΑ τον Άρη και το’ χω βάρος. Με πίεσε το Π. Γ. (διάβαζε Ιωαννίδης…) θα ομολογήσει, πολύ αργότερα
    =====================================================================
    ο Ζαχαριάδης.

    *Τον ξέγραψε το ΚΚΕ κι «ήταν καλύτερο να σε ξεγράψει ο Θεός παρά το Κόμμα».

    *Τον παρέδωσαν στις συμμορίες της δεξιάς που τον αποτέλειωσαν κι ήταν σαν να τον σκότωσαν οι ίδιοι. Για να τον «αποκαταστήσουν» μετά 20 έτη, αφού τον κράτησαν (πεισματικά και ανιστόρητα) έξω απ’ τα κομματικά τους γραφεία.

    ΟΜΩΣ, ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ….
    =========================================

    Πώς να δεχτεί ΞΑΝΑ ο λαός μας, ότι οι ηγεσίες της ‘’αριστεράς’’ μια ζωή, ήταν πουλημένες στις ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως με ΝΤΡΟΠΗ καταγράφει ο έντιμος και αφανής ιστορικός της εθνικής μας παρακαταθήκης?

    Πώς να δεχθεί την ‘’ασυλία’’ του εθνικού ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ και το συγχωροχάρτι στους προβακάτορες ακροδεξιούς που συγκυβερνούν σήμερα και προετοιμάζουν την επιστροφή της ‘’ΕΠΑΡΑΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ’,’ του ανενεργού και ανίκανου μπουχέσα?

    Για σκέψου !!! Αμερικανάκι του κερατά ο Αλέξης της χουντογενιάς, της πατροπαράδοτης προδοσίας και
    =====================================================================
    ΑΡΠΑΧΤΗΣ!

    Πόσο λυπάμαι όλους αυτούς που πίστεψαν στην αριστερά και ..βρέθηκαν ξαφνικά βρέθηκαν ‘’ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ’’ του ηλίθιου ΚαΜένου εντελώς.

    Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη προσβολή και χειρότερη ΚΑΤΑΝΤΙΑ για όλα εκείνα τα νέα παιδιά που πίστεψαν και πιστεύουν στην αριστερά των αγώνων και των άδολων αγωνιστών?

    ‘’Σύντροφοι’’ της …άλλης αριστεράς,
    είπε το όρθιο βουβάλι , ξευτιλίζοντας ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ τόσων ιερών αγώνων για την βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων και των αδύναμων.

    ‘’Σύντροφοι’’ !!! εγώ είμαι ο Πάνος
    Καμένος εντελώς και σας ‘’φτύνω’’ κατά πρόσωπο και ‘’γαμώ’’ την ιδεολογία σας , το πιστεύω σας, τους αγώνες σας σίγουρα θα σκεπτόταν όταν τους αποκαλούσε..’’συντρόφους’’ της ρεμούλας

    Έρχεται η δεξιά προωθούμενη
    από τους ‘’ιδεολόγους’’ της αριστεράς και τους κουκουλοφόρους της καταστροφής και της διαπλοκής.

    *Πόσες χιλιάδες ζωές χαμένες, πόσες χιλιάδες αυτοκτονίες για να ‘’γίνει πρόεδρος’’ ο Πάκης, ο φυσικός αυτουργός της καταστροφής μας.

    *5.000 αυτοκτονίες, πέντε χιλιάδες νεκροί κάτω από την αδίστακτη εκτέλεση εντολών του εντολοδόχου Καραμανλή, του λεγόμενου αναίσθητου γενοκτόνου μιας ολόκληρης γενιάς των ελπιδοφόρων νέων μας?

    *Πως μπορούν και κοιμούνται, πως μπορούν και χαμογελούν οι άθλιοι πολιτικάντηδες, που μας διέλυσαν και μας ξεπούλησαν κυριολεκτικά στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους ?

    *Πως μπορεί όμως αυτός ο λαός να κάνει υπομονή, να κλείνει τα μάτια και να δέχεται κατά πρόσωπο αυτή την άθλια και προκλητική ΑΤΙΜΙΑ εις βάρος του?

    *Πολλά μπορεί ίσως, αλλά τον Πάκη Πρόεδρο, δεν το δέχεται με τίποτα.
    Κοιτά ειρωνικά και βουρκωμένος.. φτύνει ….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.