ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Σε... Βουλγαρία, Ρουμανία οι καταθέσεις

+10% οι καταθέσεις στη Βουλγαρία -23% στην Ελλάδα το 2015.

Καταφύγιο σε Βουλγαρία και Ρουμανία αναζήτησαν το 2015 πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρίες προκειμένου να προφυλαχθούν από τις επιπτώσεις της μεγάλης αβεβαιότητας που προκάλεσε η παρατεταμένη «διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» το 2015 οι καταθέσεις στη Βουλγαρία και την Ρουμανία σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% αντίστοιχα την στιγμή που στην Ελλάδα σημείωσαν νέα «βουτιά» κατά 23%, τη μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

«Σύμφωνα με τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλία, απέσυραν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες και άνοιξαν λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και τη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία καθώς πρόκειται για χώρες μέλη της ΕΕ, ειδικά η Βουλγαρία είναι προσβάσιμη ακόμα και με αυτοκίνητο, ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ. Επιπλέον οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρήκαν έυκολα την σχετική καθοδήγηση τόσο από στελέχη ελληνικών τραπεζών, καθώς οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρή παρουσία στις δυο χώρες μέσω θυγατρικών, αλλά και μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες μετέφεραν αποταμιεύσεις σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία - Βουλγαρία, δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.

Έτσι την ώρα που η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση προκαλούσε αλλεπάλληλα εμφράγματα στην οικονομία και στις τράπεζες είχαμε νέο κύμα μαζικών εκροών καταθέσεων εκατοντάδες εγχώριες εταιρίες δημιουργούσαν θυγατρικές και άνοιγαν λογαριασμούς στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εκ των υστέρων η απόφασή τους αποδείχθηκε σωτήρια καθώς στο τέλος Ιουνίου 2015 έγινε αυτό που ήταν τόσο πιθανό να συμβεί «όσο να μην ανατείλει ένα πρωί ο ήλιος». Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη επιχειρήσεων ένας βασικός λόγος που τελικά η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών είχε ηπιότερες επιπτώσεις από ότι αρχικά αναμένονταν ήταν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είχαν αποκτήσει βάσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδος, διαβλέποντας την επερχόμενη καταστροφή. Έτσι πολλές σοβαρές επιχειρήσεις, μικρού μεγέθους, κατάφεραν όχι μόνο να σωθούν αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτές πιστωτικές γραμμές σε τράπεζες σε Βουλγαρία - Ρουμανία, κάτι που στην Ελλάδα ήταν αδύνατο, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή των capital controls. Με μεγαλύτερη άνεση αντιμετώπισαν τις προκλήσεις οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές που  είχαν χτίσει από καιρό της «άμυνές» τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εξασθένιση της θέσης της χώρας μας, μετά από οχτώ χρόνια άνευ προηγουμένου ύφεση, σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι δραματική. Στο διάστημα 2008 - Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό (-46,1%) ενώ στο ίδιο διάστημα στη Βουλγαρία έχουν ενισχυθεί κατά 74,2% και στη Ρουμανία κατά 50,5%. Στο ίδιο διάστημα το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% ενώ της Ρουμανίας έχει ενισχυθεί κατά 19% και της Βουλγαρίας κατά 12,5%. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 26,7% στη Βουλγαρία, στο 38,4% στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα ξεπερνά το 170%.»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.