ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ανασχηματισμός ο απερινόητος

Επιτέλους χαράζει μια καινούργια μέρα. Μια νέα αρχή. Έγινε πλέον πράξη ότι ονειρευόταν η κοινωνία και δίσταζε δημοσίως να το ψελλίσει δημοσίως. Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής της κυβέρνησης του. Τίποτε πια δεν θα είναι όπως χθες. Τέρμα οι ερασιτεχνισμοί. Τέλος οι ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί.,

Οι μέχρι τώρα στείρες, άγονες και άκαρπες πολιτικές ανήκουν στο παρελθόν. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σηματοδοτούν την πρόθεση του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα κρίσιμα μεγάλα ζητήματα : την αξιολόγηση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση.

Με δυο λόγια φεύγουν οι αποτυχημένοι, απομακρύνονται οι προβληματικοί και μετακινούνται οι δυσλειτουργικοί υπουργοί ώστε οι αποτελεσματικοί αντικαταστάτες τους να αναστρέψουν την υποτιθέμενη φθίνουσα κυβερνητική πορεία . Ουδείς άλλωστε ασχολείται με τις «καραμπόλες», μεταθέσεις και αναδιατάξεις στελεχών.

Ουδείς νοιάζεται για τις μεταξύ τους εσωκομματικές τους ισορροπίες. Και κανέναν δεν αφορούν οι φιλοδοξίες των ερχομένων, η δυσαρέσκεια των απερχόμενων και οι διαψευσμένες προσδοκίες των ανικανοποίητων προσβλεπόντων. Τα πάντα εξελίχθηκαν ιδανικά με γνώμονα να τοποθετηθούν οι πλέον ενδεδειγμένοι στις κατάλληλες θέσεις.

¨Όλα αυτά , βέβαια, αν πιστέψει κανείς το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αυγή” που διατρανώνει τη νέα “σύνθεση μάχης” μιας κυβέρνησης που, στη πραγματικότητα, σύρεται από διασυρμό σε πανωλεθρία και τούμπαλιν. Και φυσικά, αν δώσει βάση στον ισχυρισμό του Ρ/Σ “Στο Κόκκινο” που ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκε ένα “δομικό και ευέλικτο σχήμα με νέα πρόσωπα”. Τόσο ευπροσάρμοστο που συμπεριλαμβάνει 48 υπουργούς , αναπληρωτές και υφυπουργούς μεταξύ των οποίων και 3 υπουργούς επικρατείας.

Όσο για τα νέα πρόσωπα, αυτά προέρχονται από πολιτικά υλικά αναπαλαιώσεων και υπολείματα εκτός άμεσης πολιτικής κυκλοφορίας. Με την έννοια. ότι στην “αναβαθμισμένη” στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου θα συμμετέχουν πρόσωπα ελάχιστα γνωστής πολιτικής διαδρομής τα οποία δεν έχουν πάρει καν την ψήφο των πολιτών ούτε έχουν αναδεχθεί από την κοινωνία. Κάτι σαν εσωτερικές μεταγραφές από τα τσικό των προπονητηρίων.

Κακά τα ψέματα. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός είχε ήδη προκαταβολικά εκπνεύσει ως πολιτικό και ως επικοινωνιακό γεγονός, πριν καν επιχειρηθεί. Και η υλοποίηση του, πέραν της ομολογίας της μέχρι τώρα κυβερνητικής αποτυχίας, φανερώνει πολιτική ένδεια και εξάντληση εφεδρειών στο μονόδρομο της φθοράς χωρίς επιστροφή.

Έτσι κι αλλιώς, εκτός από νεοπραιτοριανούς, πάντα υπάρχουν και οι πρόθυμοι για τα πόστα μιας αναξιόπιστης κυβέρνησης . Ειδικότερα εκείνοι οι ορεξάτοι που θα ερμηνεύσουν το αφήγημα του «μάρτυρα» μιας δήθεν ριζοσπαστικής κυβέρνησης για να φιλοτεχνήσουν τις τελευταίες «αριστερές» πινελιές στο νεοφιλελεύθερο καμβά της.
.
Αναμένεται, ωστόσο, με περισσή αγωνία στη μεταμοντέρνα νουβέλα που μαστορεύει πιασιάρικη κυβέρνηση πως στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας ο 70χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου θα ταιριάξει τις Κεϋνσιανές απόψεις του με τις υφεσιακές εντολές των δανειστών . Και ακόμη με ποια εμπειρία η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εκ της ηλικίας της μάλλον δεν έχει προλάβει να δουλέψει πουθενά, θα διαπραγματευτεί με τους απαιτητικούς θεσμούς από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας,

Αλλά όλα αυτά είναι ανούσιες μικρές λεπτομέρειες στο κυβερνητικό βαριετέ. Σημασία έχει ότι ο ταλαντούχος τραγωδός Θεοδόσης Πελλεγρίνης αντικαταστάθηκε από τον 76χρονο προκλητικό Κώστα Ζουράρι, μύστη του αρχαίου μυθολογικού θεού Μώμου που ενσάρκωνε το σαρκασμό και τη κοροϊδία. Άλλωστε το απερινόητο ελληνορθόδοξο κράμα εθνικιστή-κομμουνιστή που εκπροσωπεί ο νέος υφυπουργός Παιδείας μάλλον καθρεφτίζει και τη πολιτική γεωμετρία του συγκεκριμένου ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.