ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κεντροαριστερά: με ισοτιμία, αυτονομία και αλληλοσεβασμό

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πρόσφατες εξελίξεις μπορούν να αναθερμάνουν τις συζητήσεις, ώστε να οδηγηθούμε στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς.

Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση.

Για κάτι τέτοιο, όμως, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ένας διάλογος σε συνθήκες ισοτιμίας, ο αλληλοσεβασμός όλων των συνομιλητών, με διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας και της οργανωτικής αυτοτέλειας τους.

Είναι χρήσιμο να ζητηθεί, εξ υπαρχής και με ανοιχτή καρδιά, να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες κάθε πολίτης και συλλογικό σχήμα –μικρότερο ή μεγαλύτερο– από το φιλελεύθερο Κέντρο ως την δημοκρατική και οικολογική Αριστερά, που ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους.

Μόνο έτσι θα πείσουμε ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ότι είναι σημαντικό να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα, ώστε να συμβάλουν σε μια αφετηρία αναγέννησης της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει να αξιοποιηθούν θετικές κατακτήσεις που προήλθαν από μεταρρυθμιστική πνοή και σύγχρονες τομές. Και, ταυτοχρόνως, να απορριφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλαζονικές συμπεριφορές και «καθεστωτικές» πρακτικές.

Οι διεργασίες αυτές μπορούν να ωθήσουν σε ένα κίνημα ανανέωσης, ριζικών αλλαγών και νεωτερισμών, σε τολμηρές επιλογές και προγραμματική ευρηματικότητα, καθώς και στη διαμόρφωση συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Και, κυρίως, απαιτείται να οδηγήσουν σε μια προγραμματική, ηθική και αξιακή επαναθεμελίωση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου.

Το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε μια νέα οργανωτική φόρμα, που θα αθροίσει έτοιμες δυνάμεις. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι το πείραμα μιας στρατηγικής στροφής. Μια πρωτότυπη προσπάθεια ανασύνθεσης και σύγκλισης, που απαιτεί αλλά και διευκολύνει την ιστορική αυτογνωσία και την αυτο-μεταρρύθμιση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν.

Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει προσφορά χρόνου, πνευματικό μόχθο και θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Και πάνω απ’  όλα, γενναιότητα ψυχής και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας όλων!

 

 

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος,

στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 15:14 18/11/2016

    Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τα περί «ισοτιμίας, αλληλοσεβασμο, διατήρησης πολιτικής αυτονομίας και οργανωτικής αυτοτέλειας , , ,». Ομως γιατί η διαδικασία επανίδρυσης γίνεται ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ( όχι ποιός είπε τι, αλλά ποιές ΘΕΣΕΙΣ από κάθε πλευρά ειναι πάνω στο τραπέζι ). Και γιατί οι συζητήσεις γίνονται ΜΟΝΙΜΑ με την ΔΗΜ.ΠΑΡ. – περίπου οι παλιοί μας σύντροφοι, που μοιάζουμε μαζί τους στα λόγια, αλλά με ελάχιστη αξιοπιστία – και ΟΧΙ με όσους στήριξαν την ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ πολιτική του 2009 – 2011, όπου οι προγραμματικές συμπτώσεις, η αξιοπιστία είναι πολύ μεγαλύτερες ? Μιλάμε με την Κα Φώφη και τα χειρότερα γιατί είναι ¨πολλοί» (??!??) και δεν μιλάνε μεταξύ τους αυτοί που έχουν πιθανότητα να «πείσουν ζωντανές δυνάμεις … » . Η ερώτηση πάει σε όλους τους ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ «κηπουρούς» ΕΝΤΟΣ και ΕΚΤΟΣ Κινήματος. ΠΡΩΤΑ να μιλήσουν ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΑΠ με π.χ. με Παπακ, Ραγκούση, Σαχινίδη, Γερουλάνο .κ.λπ. και ΜΕΤΑ με την Κα Φώφη και τα χειρότερα .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.