ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το αδιέξοδο του ΕΣΡ, το μισαλλόδοξο κήρυγμα Ιερώνυμου και οι ευκαιρίες της συνταγματικής αναθεώρησης

Η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ήδη συσταθεί, η κοινοβουλευτική διαδικασία για τα προς αναθεώρηση άρθρα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και στην επόμενη Βουλή, κατά τις προβλέψεις του Συντάγματος, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της χώρας. Ιδέες έχουν διατυπωθεί πολλές, προτάσεις περισσότερες. Ωστόσο, η πραγματικότητα, που διαρκώς μας εκπλήσσει, φέρνει στο προσκήνιο και νέα πραγματικά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Ταυτόχρονα, αυτή η πραγματικότητα επιβάλλει στους βασικούς παίκτες του πολιτικού σκηνικού να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για συγκεκριμένα ζητήματα, που έως τώρα φαίνεται να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Και δύο θέματα από την ειδησεογραφία της εβδομάδας που περνά είναι ενδεικτικά των αναγκών για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;

Το πρώτο είναι, φυσικά, το θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτές οι θεσμικές δομές καθιερώθηκαν στην Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν «αντίβαρα» στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας. Έτσι, αποφασίστηκε ότι Ανεξάρτητες Αρχές όπως το ΕΣΡ ή το ΑΣΕΠ ή η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι απαραίτητες για να μην ελέγχονται μόνο κατά τη βούληση του εκάστοτε πρωθυπουργού κρίσιμα πεδία που συνδέονται με τις προσλήψεις, με την εποπτεία και τον έλεγχο των ΜΜΕ και με ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, το διαρκές αδιέξοδο που παρατηρείται στη Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αναθεώρησης της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών –ή, έστω, την ανάγκη να διαφοροποιηθεί ο τρόπος συγκότησής τους. Δεν πρόκειται για παλινόρθωση του «πρωθυπουργοκεντρικού» μοντέλου –εξάλλου οι Ανεξάρτητες Αρχές απέτυχαν να λειτουργήσουν ως τέτοιου τύπου «αντίβαρα». Πρόκειται απλώς για την απάντηση στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο». Δεν είναι δυνατόν, μ’ άλλα λόγια, η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να μπορεί να εκμεταλλευθεί την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των 4/5 για να μην συγκροτείται μία Ανεξάρτητη Αρχή. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο. Επιχείρησε να τις προωθήσει μόνη της, όταν είδε ότι το ΕΣΡ δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθεί. Το ΣτΕ είχε άλλη άποψη. Τώρα, λοιπόν, δεν είναι καθόλου λογικό η ΝΔ να μπλοκάρει την άσκηση της διακυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο, εφευρίσκοντας το ένα πρόσχημα μετά το άλλο για να μην αλλάξει τίποτα στο αμαρτωλό αυτό τοπίο. Ως εκ τούτου, με κάποιον τρόπο τα 4/5 θα πρέπει να μειώνονται σταδιακά έπειτα από συνεχόμενες αποτυχίες, έτσι όπως στην προεδρική εκλογή μειώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής από την 2η στην 3η ψηφοφορία.

Κι αν σήμερα είναι το ΕΣΡ, τι θα γίνει αν αύριο η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσιζε να μπλοκάρει το ΑΣΕΠ; Δε θα μπορούσε μία κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις;

Επιστροφή στον «χριστοδουλικό» σκοταδισμό

Το δεύτερο –και μάλλον σοβαρότερο- θέμα αφορά στον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό έχει δείξει ότι, μεσούσης της κρίσης, δεν θα ήθελε να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο με την Εκκλησία αλλά και με μέρος της κοινωνίας. Ωστόσο, η Ιεραρχία προκαλεί. Το προχθεσινό μισαλλόδοξο κήρυγμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον ΣΚΑΪ, όπου έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί την μη παροχή τροφίμων σε πρόσφυγες αλλά και τα φιλοναζιστικά εμέσματα Αμβρόσιου, είναι ενδεικτικό της απόλυτης προτεραιότητας που λαμβάνει ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος. Δηλαδή, ό,τι ισχύει εδώ και δεκαετίες –αν όχι αιώνες- σε όλη την Ευρώπη. Απ’ άκρη σ’ άκρη. Κι αν για το ΕΣΡ η ΝΔ έχει τα δικά της συμφέροντα και προτεραιότητες, ιδού πεδίο μεταρρυθμιστικής δόξης λαμπρόν για τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως «μεταρρυθμιστή» Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ή τώρα ή ποτέ

Τα ως άνω ζητήματα λαμβάνουν επείγοντα χαρακτήρα με δεδομένες τις προβλέψεις της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ως γνωστόν, στην πρώτη Βουλή αποφασίζονται τα προς αναθεώρηση άρθρα και στην δεύτερη –και αναθεωρητική- Βουλή καθορίζεται το νέο περιεχόμενο των άρθρων αυτών. Μ’ άλλα λόγια, αν οι αλλαγές στην ανάδειξη και λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους δεν παραπεμφθούν από την παρούσα Βουλή στην επόμενη προς αναθεώρηση, τότε άλλη μία συνταγματική ευκαιρία θα έχει πάει χαμένη. Και διαπιστωμένα προβληματικές θεσμικές προβλέψεις θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. Όπως έχει γίνει ως σήμερα με τον περίφημο «νόμο περί ευθύνης υπουργών», που φαίνεται ότι πλέον έχει μικρότερη σημασία από άλλες εκκρεμείς συνταγματικές αλλαγές.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. με πόσους υπουργούς του Ψεκασμένου χαρακτηρίζεται μία κυβέρνηση ακροδεξιά ;;

  εκεί στην αυγή φοράτε ακόμα παντελόνια ή σας τα πήρε ο Ιερώνυμος;;

  κάποτε είχατε αξίες, τώρα η εξουσία έχει γίνει αυτοσκοπός σας.

  φάτε ζουράρι κι καλή χώνεψη – σε τίποτα δεν διαφέρετε από τη χρυσή αυγή

 2. freeman 11:33 07/11/2016

  Σύντομα θα ξαναγυρίσεις στο κωλάδικο της Αυγούλας σας .
  Κοίτα να ΑΛΛΗΛΟΓΛΎΦΕΣΤΕ καλά τώρα ΜΕ τον Λιάτσο και τον Κουρή , μπας και σου δώσει μετά στασίδι , που ΔΕΝ το βλέπω , καθώς το ΚουροΑΛΗΤΑΡΙΟ απέδειξε που ΟΠΟΥ ΤΡΩΕΙ κάνει την παραδουλεύτρα . Ακούω τον ΓΛΟΙΏΔΗ Λιάτσο να σε γλύφει πατόκορφα για τις … Δημοσιογραφικές σου … περγαμηνές όταν συχνότατα σε καλεί στο τρας δελτίο του , ΚΑΙ ΞΕΡΝΑΩ ! Τα ΚΟΥΡΟ ΜΜΕ που ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΓΛΥΦΕΙΣ σύντομα θα φάνε από ΑΛΛΟΥ και θα σας κυνηγάνε στα πρωτοσέλιδα υπερθεματίζοντας για την ΦΥΛΆΚΙΣΗ και τον διασυρμό σας .

 3. να πέσετε στα τέσσερα κι να μην αναπαράγετε την προπαγάνδα της άθλιας αυγής – ποιος επέλεξε τον καμμένο για συνεταιρο;
  ο φίλος σας ο τσίπρας!
  τώρα ξαφνικά δεν σας αρέσει ο ιερώνυμος ενώ καταπίνετε αμάσητη την απειλή Καμμένου (κλαίγοντας!) ότι θα ρίξει την κυβέρνηση…

  αλλά η λέξη ντροπή έχει χαθεί για τους συριζαυγίτες γραφιάδες όπως εσείς.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.