ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε

¨Όμοιος ομοίω αεί πελάζει" έγραφε ο Πλάτωνας, ερμηνεύοντας ότι ο άνθρωπος από τη φύση του τείνει να προσεγγίζει εκείνους που του μοιάζουν. Με δυο λόγια καθένας τείνει να συναναστρέφεται τους ομοίους του. Η εκδρομή της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με ελικόπτερο στα νησιά Ρω, Στρογγυλή και Καστελόριζο, επαναφέρει στη τρέχουσα πολιτική καθομιλουμένη τη φράση από στο “Συμπόσιο”. Διότι  όσο χαριτωμένη κι αν ακούγεται μια εξόρμηση στα ακριτικά νησιά, άλλο τόσο δυσάρεστα φαίνεται οπτικά μια παρέα στην οποία αναμειγνύονται μέχρι πλήρους συγχύσεως αριστεροί και νεοναζί βουλευτές.

Εξαιρείται, προφανώς, ο Πάνος Καμμένος από τα εκατέρωθεν ιδεολογικά -εφόσον ισχύουν για τους δεύτερους της ομήγυρης- πρόσημα. Ο άνθρωπος δεν μπαίνει σε τέτοια καλούπια. Ο χωρίς έντονες ιδεολογικές ανησυχίες βολικός κυβερνητικός εταίρος αποτελεί την ενσάρκωση της ιδέας της φόρμας παραλλαγής. Είναι ο πολιτικός που επιθυμεί να χαρίζει υλική υπόσταση  στη στολή του Ο.Υ.Κά του Λ.Ο.Κατζή, του πιλότου F-16 κλπ , οπουδήποτε απαιτείται επικοινωνιακή παράτα και φιέστα εντυπωσιασμού.

Ακριβώς εκεί όπου δεν χρειάζεται να είναι κανείς πραγματικά καταδρομέας ή βατραχάνθρωπος. Δηλαδή σε παρελάσεις, λιτανείες, απονομές πτυχίων και μεταλλείων, εθιμοτυπικές επισκέψεις, παρακολουθήσεις ασκήσεων εξ αποστάσεως κλπ.΄όπου δεν απαιτείται κανένας ψύχραιμος χειρισμός, συνετή ετοιμότητα, ακαριαία αποφασιστικότητα, μαχητικό πνεύμα. Σε τέτοιες εκδηλώσεις ο ίδιος επιμένει σε αποκριάτικες μεταμφιέσεις που ευτελίζουν την υπόσταση του κάθε αξιόμαχου σώματος και προκαλούν ειρωνικά σχόλια. Κυρίως, όμως, δεν συμβολίζουν τίποτε παραπάνω από κάποιο στρατόζηλο απωθημένο του.

Σίγουρα καθένας μπορεί να έχει κάθε είδους ένστολες φαντασιώσεις, να ντύνεται αν θέλει από Ματατζής έως Πυροσβέστης ή ακόμη και Αγροφύλακας, ιδίως αν υπηρέτησε τη θητεία του  με λούφα και παραλλαγή. Κάθε γούστο σεβαστό. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα  που  επιχειρεί να στήσει εκάστοτε ο αυτοπροβαλλόμενος ως πατριώτης Καμμένος, περιβεβλημένος με την υπουργική αύρα και τα αξεσουάρ του μιλιτέρ εθνικιστή. Σε αυτά τρικ μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε αφελής και πρόθυμος συνοδοιπόρος. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη συμπεριφορά και στην ουσία των χειρισμών  του υπουργού Εθνικής Άμυνας που αφενός θίγουν τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς, αφετέρου διασύρουν τη ριζοσπαστική ταυτότητα της.

Διότι δεν είναι πολιτικά ασήμαντο ότι στο ταξιδάκι αναψυχής που διοργάνωσε, οι αμήχανοι Συριζαίοι  Βίτσας και  Αυλωνίτου σύρθηκαν αντάμα σε μια φιέστα με τους Χρυσαυγίτες Κασιδιάρη και Παππά. Δεν είναι πολιτικά ανάξιο λόγου ότι κατάφερε και επανέφερε στο κεντρικό σκηνικό μια ανυπόληπτη οργάνωση που είχε στριμωχτεί στο πολιτικό περιθώριο εξαιτίας των εγκληματικών ενεργειών ηγετικών στελεχών της. Δεν είναι πολιτικά αδιάφορο ότι ταξίδεψε στο ακριτικό  Καστελόριζο τους βάναυσους, μισαλλόδοξους, ρατσιστές, θιασώτες των SS,  και τους γύρισε πίσω επικοινωνιακά αναβαπτισμένους ως υπεύθυνη εθνική δύναμη.

Γίνεται φανερό πια ότι ο Καμμένος δεν κάνει μόνο του κεφαλιού του αλλά επιχειρεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε μια ενοχική, εξ αιτίας της μνημονιακής της συνθηκολόγησης, και καταρρέουσα δημοσκοπικά   συγκυβέρνηση. Εκμεταλλεύεται απαιτητικά  την αδυναμία  του πρωθυπουργού να ανακαλύψει άλλα κυβερνητικά δεκανίκια πέραν των ΑΝΕΛ και διαμορφώνει το δικό του πολιτικό προφίλ σύμφωνα με τις δεξιές του ρίζες που ίσως εξασφαλίσουν την είσοδο του κόμματός του στην νέα Βουλή.

Επόμενο είναι σε αυτή την κυβερνητικά ανεξέλεγκτη πλέον διαδρομή του να αδιαφορεί για τα αξιακά φορτία και τις ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης είναι ωφέλιμο  να χρησιμοποιεί ορισμένα στελέχη του ως χρήσιμους κομπάρσους για τους πολιτικούς ελιγμούς του. Και βέβαια, αφού δεν του τραβάει το αυτί ο πρωθυπουργός, στήνει επιμελώς γέφυρες με το ακροατήριο των Χρυσαυγιτών και της Άκρας Δεξιάς το οποίο θα χρειαστεί στις επόμενες κάλπες.

Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Πλάτωνας μάλλον περισσεύει για να εξηγήσει φιλοσοφικά τις επιθυμητές συναναστροφές και τους  αδιάσπαστους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Αρκεί η λαϊκή σοφία να υπενθυμίζει στο ΣΥΡΙΖΑ πως “Με στραβό σαν κοιμηθείς, το πρωί θ' αλληθωρίζεις” Και να τον προειδοποιεί, τώρα που σβήνει το συγκολλητικό του φλέρτ με τους ΑΝΕΛ, πως σε σχέση με τους νέους ακραίους συνταξιδιώτες του υπουργού ¨Άμυνας “Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε”

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.