ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ρόδα είναι. ΔΕΝ γυρίζει

Πολλαπλά συμβολική και εξόχως ενδεικτική της αφασικής εποχής μας η υπόθεση της Ρόδας η οποία στήθηκε εν μία νυκτί και ξεστήθηκε εν μία άλλη νυκτί στην πλατεία Συντάγματος αλλά και της φιέστας που στήνει ο Δήμος της Αθήνας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και θα στοιχίσει 160.00 ευρώ.
Δεν είναι μόνο που δεν γύρισε ο τροχός να …δει άσπρη μέρα –ή έστω τη θέα της πρωτεύουσας- ο φτωχός. Δεν είναι που άλλοι έχουν το London Eye κι εμείς το Athens Den Kounai, όπως έγραψε κάποιος χρήστης στο twitter στο οποίο οι Αθηναίοι (και όχι μόνο) έδωσαν τα ρέστα τους τρολάροντας τις επιλογές Καμίνη.
Το κύριο είναι ότι μέσα από αυτή την υπόθεση διαφαίνεται ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η Αλεξάνδρεια έχει χαθεί εδώ και καιρό κι εμείς ακόμη δεν λέμε να το συνειδητοποιήσουμε έχοντας την ψευδαίσθηση ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι». Να το κάνουμε λιανά: ο τρόπος που προτάθηκε, σχεδιάστηκε και πήγε να υλοποιηθεί το «έργο» της Ρόδας, με έναν άρπα-κόλλα διαγωνισμό και μια εισήγηση «στο παρά πέντε», στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου (στις 22 Δεκεμβρίου), δείχνει πως εξακολουθεί να κινείται το Δημόσιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δείχνει όμως ακόμη πως ένα κομμάτι της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας αντιλαμβάνεται το επιχειρείν κλείνοντας δουλειές με το Δημόσιο. Εμείς θα στήσουμε «δωρεάν» τη Ρόδα, εσείς θα προσφέρετε άρτον και θεάματα για τις ημέρες των εορτών και μόλις αυτές περάσουν, θα κόβουμε εισιτήριο για να «βγουν τα έξοδα». Κάτι που αν δεν έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του, θα έμοιαζε με μία συμφωνία win-win και όλοι θα ήσαν ευχαριστημένοι. Εμ, έλα που το έσπασε το ποδάρι ο διάολος κι αυτή η ριμάδα η Ρόδα δεν έλεγε να κουνήσει!
Και δεν έλεγε να κουνήσει διότι δεν υπήρξε ούτε έλεγχος ούτε μελέτη ούτε άδεια για να κουνήσει επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να συμβούν όλα αυτά καθώς, όπως είπαμε, η «ιδέα» ήλθε εν μία νυκτί. Αν τα πράγματα γινόντουσαν όπως πρέπει, η προετοιμασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από Σεπτέμβριο και όλα να έχουν τελειώσει τον Νοέμβριο. Αμ, δε! Το λέει άλλωστε σε ανακοίνωσή της –εκ των υστέρων, βεβαίως- και η ίδια η εταιρεία που έστησε τη Ρόδα: «Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις χρειάστηκαν από έναν έως τρεις μήνες να δοκιμαστούν, να πιστοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών».
Με τις ίδιες διαδικασίες fast-truck αποφασίστηκε και η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Δήμου και ήδη έχουν ξεσηκωθεί και τα κεραμίδια για το κόστος της που φτάνει τα 160 χιλιάρικα. Η υπόθεση φαίνεται να παίρνει και διαστάσεις οικονομικο-πολιτικο-μιντιακού σκανδάλου, αλλά ας μην επεκταθούμε επ’ αυτού.
Λέει ο Δήμος: «το κόστος αυτό ισοδυναμεί με το 10% του κόστους αντίστοιχων εκδηλώσεων στο παρελθόν». Ακριβώς! Στο παρελθόν! Αυτό το παρελθόν που σήμερα πληρώνουμε ΟΛΟΙ πανάκριβα! Εδώ είναι και η ουσία της «υπόθεσης Ρόδα». Ότι αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι παρόν ουδεμία σχέση με το παρελθόν μας. Ο κύριος Καμίνης και οι συν αυτώ φαίνεται ότι ζουν ακόμη στην εποχή που πρωτο-εξελέγει, πριν έξι χρόνια και είναι γι αυτούς σαν να μην πέρασε μία μέρα!
Νομίζουν ότι οι ιθαγενείς παραμένουν μέσα στην καλή χαρά της πλαστής ευμάρειας και γλεντούσαν με τις πράσινες, τις κόκκινες, τις θαλασσιές της χάντρες και τα διακοποδάνεια στην κωλότσεπη παραβλέποντας την κατάντια –τότε, όπως και τώρα- της πόλης τους. Μιάς πόλης που ήταν και παραμένει ένα απέραντο πάρκινγκ, που ήταν και παραμένει απάνθρωπη, βρώμικη, απεριποίητη, σκοτεινή.
Στο προηγούμενο σημείωμά μου έκανα λόγο για το Πένθος που ΔΕΝ βιώνουμε και κατέληγα: «Σε εμάς –αλλά και σε μεγάλο μέρος του κόσμου της Δύσης- αυτό το στάδιο ούτε καν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Παραμένουμε είτε στο στάδιο της άρνησης είτε της απελπισίας και ονειρευόμαστε ότι μπορεί να γυρίσουμε και πάλι στην εποχή πριν το 2008 ή ακόμη πιο πίσω… Κάτι που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί!
Η αποδοχή της απώλειας που θα μας λυτρώσει θα επέλθει όταν καταλάβουμε τι ακριβώς χάσαμε, εκτός από μεγάλο μέρος της καταναλωτικής μας δύναμης και του τρόπου ζωής μας. Τι δηλαδή περιλαμβάνει και ο Παλιός Κόσμος που έχει πλέον καταρρεύσει πριν γεννηθεί ένας νέος κόσμος ριζικά διαφορετικός από τον προηγούμενο…»
Το ότι δεν γύρισε η Ρόδα του Συντάγματος είναι μία λεπτομέρεια. Κάτι που θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να συμβεί και στις «καλύτερες οικογένειες» ή τους καλύτερους Δήμους. Είναι όμως μία λεπτομέρεια ενδεικτική ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν και ότι κάποιοι, δυστυχώς σε θέσεις-κλειδιά, δεν έχουν πάρει χαμπάρι! Ισως στο 15ο μνημόνιο, κάτι να καταλάβουν!

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θα έχει το θράσος ο αλητήριος να εμφανιστεί ως δήμαρχος ;;
    Αν είχε συνείδηση, θα είχε ήδη παραιτηθεί. Συνελήφθη με την «μπίζνα» της ρόδας στις μασχάλες !

  2. Εν καμίνω ο κρετίνος !!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.