ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ιστορικός χώρος του ΠΑΣΟΚ και η ανερμάτιστη πολιτική κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σπαταλούν πολιτικό και εθνικό χρόνο και μολύνουν τις αναγκαίες κοινωνικές ισορροπίες, οι σημερινοί μονομάχοι της πολιτικής ζωής. Προτάσσουν τις δυσανάλογες με το πολιτικό τους μπόι, πρωθυπουργοκεντρικές φιλοδοξίες.

Αρνούνται ακόμα και σήμερα να αντιληφθούν πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις διαχρονικά συσσωρευμένες και εν πολλοίς αδιέξοδες πολιτικές επιλογές, είναι ο πλέον ακατάλληλος. Είναι δε εξόχως επικίνδυνος. Ο λόγος είναι απλός και σαφώς κατανοητός για όσους θέλουν να καταλάβουν.

Δεν προσφέρει διέξοδο. Δεν καθησυχάζει τους ταλαιπωρημένους και δυστυχισμένους πολίτες. Δεν παρέχει εγγυήσεις ότι η χώρα μπορεί άμεσα να ανασάνει και να μπει σε μια διαφορετική πορεία, που θα την οδηγήσει οριστικά στην ανάκαμψη. Δεν είναι εποικοδομητική και δεν προσθέτει, αλλά αντίθετα αφαιρεί όπλα, που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε η χώρα στον τιτάνιο αγώνα για εθνική και κοινωνική αναγέννηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης όχι μόνο καθηλώνουν την κοινωνία και τις υγιείς δυνάμεις της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης σε μια άγονη και άρρωστη αντιπαράθεση, αλλά με τον τρόπο που επιμένουν, εμφανίζονται να αδιαφορούν, για τον υπαρκτό κίνδυνο να χαντακωθεί η χώρα και να μπει στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Έκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε κομβικό, ο ρόλος πολιτικών προσώπων και δυνάμεων της κοινωνίας και της εργασίας ,που αρνούνται τη μέγγενη της νεοφιλελεύθερης ισοπέδωσης από τη μια και της αδιέξοδης αριστερής ανεμοδούρας, από την άλλη.

Δυνάμεις και πρόσωπα, που μετά την εφιαλτική περιπέτεια των τελευταίων 7 ετών στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης και του συνακόλουθου πολιτικο-κοινωνικού τέλματος, έχουν την απαραίτητη γνώση , την βούληση, το σθένος , την τόλμη και την ανεξαρτησία έναντι των διαπλεκόμενων συμφερόντων, να δώσουν την ενδεδειγμένη ,λόγω της τραγικής συγκυρίας, εθνική προοπτική.

Μιλάμε για τα άφθαρτα , συνειδητοποιημένα και όχι κατ' ανάγκη προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα, καθώς και τίς υγιείς όσο και χρήσιμες κοινωνικές δυνάμεις , που έχουν σαν συνισταμένη και κοινό πολιτικό τόπο, τις αρχές και τις αξίες του χώρου του ιστορικού και πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Τού χώρου δηλαδή, που κατά κοινή παραδοχή, εξέφρασε με τον πιό αυθεντικό τρόπο την ιστορική αναγκαιότητα για πολύπλευρη οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ,στα πλαίσια πάντα του ευρωπαϊκού οράματος. Και για να προλάβω τα σχόλια, πού σχετίζονται με την υπονόμευση της πορείας αυτής από πρόσωπα και λογικές, που κάθε άλλο παρά τίμησαν τις συγκεκριμένες πολιτικές παρακαταθήκες, θεωρώ ότι όλα αυτά αποτελούν το όνειδος της όλης προσπάθειας και πορείας και σε καμία περίπτωση την λειτουργική έκφρασή της. Άλλωστε έχει γίνει πλέον πολύ καθαρό και κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο, ότι δεν έφταιξαν οι οραματικές αξίες , οι ιδέες και οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ,αλλά η άθλια και σκανδαλώδης διαχείριση των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων της χώρας, από συγκεκριμένες ομάδες κυβερνητικών στελεχών.

Θα απαιτηθούν χιλιάδες λέξεις για να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους το μόνο που δεν χρειάζεται, αυτές τίς οριακές στιγμές η χώρα, είναι οι ξεπερασμένες από τις συνθήκες και τα εθνικά βιώματα, νεοδεξιές συνταγές, που υποκρύπτει το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε φυσικά ο ανερμάτιστος και αλλοπρόσαλλος αριστερός αυτοσχεδιασμός μιας ομάδας συριζαίων που δεν έχουν ούτε το απαραίτητο υπόβαθρο ,ούτε τις αναγκαίες γνώσεις , να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας. Και οι δύο επιλογές πάσχουν ποικιλοτρόπως και πάντως δεν έχουν ούτε την πληρότητα ούτε το πολιτικό και κοινωνικό βάρος , για να γίνουν πειστικές και αποδεκτές .

Να υπογραμμίσω εδώ ότι οι κομματικές διεργασίες στις ευρωπαϊκές χώρες ,εστιάζονται στην αναδιάταξη των πολιτικών σκηνικών, με πρωτεύοντα ρόλο των σοσιαλιστικών κομμάτων .Δεν είναι μόνο ο ευρωσκεπτικισμός. Μια πολύ μεγάλη μερίδα των σκεπτόμενων πολιτών ,αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα διεξόδου από το σημερινό ευρωπαϊκό τέλμα, που μπορούν να δώσουν οι επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας . Για τον ελλαδικό χώρο, αυτές επιμερίζονται στις λύσεις που μπορεί να δώσει ο ιστορικός χώρος του ΠΑΣΟΚ. Και για να γίνει απολύτως κατανοητό , δεν αναφέρομαι στις ''λύσεις'', που είναι απολύτως έτοιμες και πρόθυμες να δώσουν προς κάθε κατεύθυνση ,οι γνωστές ομόσπονδες παρέες του ευρύτερου πασοκικού χώρου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αφυπνίζονται μόνο όταν απειλούνται συγκεκριμένα πολιτικά κατεστημένα και οι διάσπαρτες οικονομικές ελίτ. Άλλωστε οι συγκεκριμένες παρέες δεν αγάπησαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ ούτε εργάστηκαν για την πολιτική και ηθική του υπεροπλία. Γιατί πολύ απλά δεν ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι άλλο, προσαρμοσμένο στις επιδιώξεις των κυρίαρχων ελίτ, που μεθοδικά υποθήκευαν το μέλλον της χώρας.

Βεβαίως , για να είμαστε απολύτως δίκαιοι και ακριβείς, για την πλήρη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ ,συνέβαλαν και άλλες αρρωστημένες καταστάσεις . Έχουν γραφεί πολλά και θα συνεχίσουν να γράφονται, για την σταδιακή διολίσθηση τού ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές επιλογές που το χαντάκωσαν. Όμως αυτό πού στην περίπτωσή μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας, σχετίζεται με το κατά πόσο ο χώρος αυτός και υπό τις παρούσες συνθήκες , μπορεί να συμβάλει στις λύσεις εθνικής σωτηρίας, πού χρειάζεται ο τόπος. Η απάντηση είναι απολύτως καταφατική.

Απέναντι στην ευρωσκεπτικιστική και λαϊκίστικη ακροδεξιά λαίλαπα ,πού ενσκήπτει σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι η νεοδεξιά , νεοφιλελεύθερη συνταγή , πού ευνοεί την κυριαρχία των παντοειδών ολιγαρχών, μπορεί να δώσει πειστική απάντηση. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλα τα εργατικά και σοσιαλιστικά κόμματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επιλέγουν νέες ηγεσίες προερχόμενες από την αριστερή τους πτέρυγα. Το κάνουν επειδή ακριβώς θεωρούν, ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκφράσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων της εργασίας .Είναι οι άμυνες των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην ακροδεξιά απειλή. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο αλλά και στην ίδια την Γερμανία.

Στην Ελλάδα , ο χώρος που για 30-40 χρόνια εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ , έχει δώσει και μπορεί να δώσει και σήμερα, πολιτικά στελέχη με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Χωρίς αγκυλώσεις και ιδεολογικές μονομανίες. Με αυξημένη αίσθηση του εθνικού καθήκοντος. Με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική επάρκεια , ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην μεγάλη πρόκληση, που έχει ενώπιόν της σήμερα η Ελλάδα. Την νέα δηλαδή αναπτυξιακή και αναγεννησιακή υπέρβαση σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας .Γιατί πολύ απλά, μόνο με αυτόν τον τρόπο, τα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, πού σήμερα είναι καταδικασμένα στην φτώχεια και την ανέχεια ,θα μπορέσουν να βγουν από την αφάνεια και να αισθανθούν ότι η χώρα τα χρειάζεται ενεργά και συμμετέχοντα στην νέα τιτάνια παραγωγική προσπάθεια. Τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, μπορεί να προχωρήσουν κατ' αντιστοιχία με όλες εκείνες τις πρωτόγνωρες διαδικασίες ανασυγκρότησης των σημαντικών τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής , που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '80. Χωρίς φυσικά τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος , που ήταν η απαρχή της λειτουργίας των συστημάτων διαφθοράς και διαπλοκής. Των συστημάτων εκείνων πού ακόμα και σήμερα μάχονται λυσσαλέα να συντηρήσουν την κυριαρχία τους με κάθε τρόπο και σε βάρος φυσικά των πραγματικών παραγωγικών αναγκών της χώρας.

Να θυμίσουμε εδώ πως μία από τις μεγάλες στρεβλώσεις της πολιτικής ζωής , ήταν η συμπόρευση αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τα συστήματα αυτά. Ακόμα όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμονή των συγκεκριμένων στελεχών , να ζητούν τις ημέρες μας, την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την αντικατάστασή του από διάφορες επαμφοτερίζουσες πολιτικές κινήσεις που εκ των πραγμάτων θα είναι καταδικασμένες να εκφράσουν έναν στενό κύκλο πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και σε καμιά περίπτωση τις προτεραιότητες της χώρας και τις προσδοκίες των πολιτών της. Μάλλον ως μία ακόμη αγωνιώδης προσπάθεια της προσωπικής πολιτικής επιβίωσής τους , μοιάζει όλο αυτό το σκηνικό , που με τόση επιμέλεια στήνουν , παρά ως εθνική αναγκαιότητα. Αντίθετα ο ευρύτερος χώρος του ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει κορυφαίες στιγμές εθνικής , κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης, που εκ πραγμάτων μπορεί να λειτουργήσουν ως προωθητική δύναμη και ένα είδος τεχνογνωσίας , για την νέα πολύπλευρη εθνική προσπάθεια, πού απαιτείται απ' εδώ και στο εξής. Με την θεμελιακή ανασυγκρότησή του , ο ιστορικός και πολιτισμικός χώρος του ΠΑΣΟΚ ,μπορεί να δώσει διέξοδο στο πολιτικό και συνακόλουθα στο οικονομικό, πρόβλημά της χώρας, πού καθημερινά οξύνονται από την ανούσια και εντελώς αντιπαραγωγική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Η οποία σημειωτέων, στο επίκεντρο της έχει τις αμετροεπείς πρωθυπουργοκεντρικές φιλοδοξίες των αρχηγών τους. Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η χώρα βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην διεθνή ανυποληψία.

Συμπερασματικά. Μπορεί η χώρα να πετύχει την αναστροφή της, με έντιμα και άφθαρτα πρόσωπα και νέες συλλογικότητες , πού θα λειτουργούν ουσιαστικά και όχι τυπικά ,όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σε όλα τα επίπεδα. Και πρώτα απ' όλα,στο επίπεδο των ηγετικών ομάδων. Με στοχευμένες πολιτικές συμμαχίες σήμερα και κυβερνητικές αύριο, πού θα βασίζονται σε ισορροπημένες επιλογές για την οικονομία , την ανάπτυξη και την κοινωνία. Με καθαρή αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Το ξεμπλοκάρισμα στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας έχει πιθανότητες επιτυχίας, μόνο αν ανασυγκροτηθεί και ενισχυθεί --και εκλογικά--ο ιστορικός και πολιτισμικός χώρος του ΠΑΣΟΚ.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. dimitris 16:02 28/01/2017

  Αν μπορούσε ο αρθρογράφος να μας εξηγήσει ποιό είναι τέλος πάντων αυτό το ευρωπαϊκό όραμα να το
  γνωρίζαμε και εμείς. Η χώρα έχει γίνει αποικία και ο αρθρογράφος δεν κατάλαβε τίποτα.

 2. ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ…ΓΙΑΤΙ????

  ‘’Κύριε πρωθυπουργέ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ !’’ : Άστο για αργότερα!!!!!!

  Είναι μέσα του 2008. Ο υφυπουργός οικονομικών, αρμόδιος για τα οικονομικά της χώρας προσπαθεί να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, αλλά μάταια. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, και οι δείκτες τρελαίνονται. Ανήσυχοι και ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ , Αλογοσκούφης και Δούκας, και βλέποντας στο βάθος τη φιγούρα του εισαγγελέα να πλησιάζει, στέλνουν στον πρωθυπουργό τέσσερες(4) επιστολές επισήμως,(δημοσιεύτηκαν στο ‘’Βήμα΄΄) ώστε να τις έχουν για το μέλλον, όπου με λεπτομέρειες περιγράφουν την ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ κατάσταση της οικονομίας. ‘’Κύριε πρωθυπουργέ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ !’’
  Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει επειγόντως να πάρουμε σκληρά μέτρα, γιατί βουλιάζουμε και η Ευρώπη αρνείται να μας δανειοδοτήσει πλέον. Το έλλειμμα υπερβαίνει τις δυνάμεις μας. Έχουμε ΗΔΗ στέρηση εσόδων 12, 7 δις ευρώ και αύξηση των δαπανών κατά 47 δις ευρω. Χρειαζόμαστε 60 δις ευρώ , σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Όλοι γνωρίζουν, την κατάσταση της οικονομίας και μας ΠΙΕΖΟΥΝ να πάρουμε μέτρα. Κάθε μήνα έρχεται κάποιος ευρωπαίος να κάνει έλεγχο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε άλλο.
  Κι όμως, ο ευτραφής αλλά αργόστροφος πρωθυπουργεύων απαντά: ‘’αφήστε τα για αργότερα!!!
  Οι υπουργοί κοιτάζονται μεταξύ τους τρομοκρατημένοι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η χώρα βουλιάζει και ο πρωθυπουργός ‘’απουσιάζει’’ ! Η χώρα βουλιάζει και ο Σαμαράς ‘’δηλώνει ότι δεν… άκουσε’’ ! Δεν μπορώ τα εσωτερικά μέτωπα, πάω για αρχηγός λέει στους δικούς του.
  Η απάντηση, αυτή τουλάχιστον που κυκλοφορεί, είναι ‘’τρελή’’. Μη με ανακατεύετε εμένα, εγώ κοιτώ το ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ !!! Και προς επίρρωση της προσωπικότητας του ανδρός, προβαίνει σε 250 παράνομους διορισμούς στο υπουργείο Πολιτισμού.
  Και ενώ όλοι γνωρίζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο πολιτικός εγκληματίας Καραμανλής… αλλάζει τους υπουργούς και βάζει στη θέση τους ένα έμπορα ειδών κιγκαλερίας. Δηλαδή ενώ το σπίτι είναι σάπιο και βουλιάζει, φέραμε ειδικό για τα… ’’χερούλια’’ στις πόρτες. Έτσι αποκρύπτουν την αλήθεια, δηλώνουν ψευδή ποσοστά για το έλλειμμα, αποκρύπτουν τις απόρρητες επιστολές και εντολές της Ε.Ε και συνεχίζουν να μας εξαπατούν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Σήμερα ήλθαν στο φως οι απόρρητες επιστολές και ΕΝΤΟΛΕΣ των ευρωπαίων ειδικά στο Γιάννη Παπαθανασίου, και κανείς ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ δεν έχει ‘’κινηθεί’’ ακόμη?

  Πτωχεύαμε, ΤΟ ΞΕΡΑΝΕ!! και αδιαφορούσαν σαν να περίμεναν(ήθελαν?) τη χρεοκοπία???
  Είναι να τρελαίνεται κανείς διαβάζοντας και ζώντας τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί στην χρεοκοπία που έρχεται, ο Σαμαράς ‘’κάνει’’ πως δεν άκουσε και όλοι τους σχεδόν οι ομοϊδεάτες, ‘’βγάζουν’’ τα μαύρα βρώμικα λεφτά τους στο εξωτερικό και κανείς από την κυβέρνηση δεν λέει μια κουβέντα στο λαό. Ο Παυλόπουλος, ο Στυλιανίδης και κάθε τυχάρπαστος πολιτικάντης υπουργεύων και μη , διορίζει αφειδώς ‘’ψήφους’’ και ο ράθυμος ‘’εκτελεστής’’ των αμνών υπογράφει χωρίς δισταγμό, χωρίς περίσκεψη, χωρίς φιλότιμο και χωρίς εθνική συνείδηση γι το που θα βρούμε λεφτά να τους πληρώσουμε, για το που πάει η χώρα ?.
  Τι περιμένουν όλοι?
  Να γίνουν εκλογές, να κερδίσει ο Παπανδρέου, να του χρεώσουνε τη χρεοκοπία της χώρας και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να διπλασιάσουν αυτοί τα ΜΑΥΡΑ ΄Η, ΚΑΙ ΑΣΠΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ???
  Δηλαδή όλοι αυτοί που φώναζαν εναντίον του Παπανδρέου, που ‘’οργίζονταν’’ που ‘’έκλαιγαν’’ το έκαναν από στενοχώρια επειδή δεν πτωχεύσαμε?

  ΔΙΠΛΟ το βρώμικο παιχνίδι:
  1. Είτε πτωχεύουμε και ‘’θησαυρίζουμε’’ , είτε τα ‘’ρίχνουμε’’ όλα στον Παπανδρέου και τον ρίχνουμε.
  2. Και αφού δεν πτωχεύσαμε, έριξαν τον Παπανδρέου, ήλθαν πάλι στην εξουσία και εξακολουθούν ούτε να πληρώνουν, ούτε να τιμωρούνται για όσες παρανομίες έκαναν, ούτε να φέρνουν τα λεφτά τους πάλι και να εξηγούν που τα βρήκαν.

 3. Ο αρθρογράφος χρήζει ψυχιατρικής ή/και ψυχαναλυτικής υποστήριξης, εκτός αν πάσχει από πρόωρη γεροντική άνοια και θυμάται την εποχή Α. Παπανδρέου και ξεχνά επιλεκτικά την ΣημιτοΒενιζελονταβατζηδοκρατία !

  • NMan. 14:48 27/01/2017

   Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΥ..ΤΣΙΠΡΑ

   Μιλά και επικαλείται τη διαπλοκή την οποία καλύπτει και συγκαλύπτει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Την ασυλία και προστασία που παρέχει στους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ που διέλυσαν και χρεοκόπησαν την Ελλάδα.
   Διότι ποια μεγαλύτερη ΔΙΑΠΛΟΚΗ μπορεί να συμβεί από αυτή της πενταετίας(2004-2009)?
   Όταν συγκαλύπτεις τις ΔΕΞΙΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ! τότε αποδεικνύεται πόσο ΑΔΕΞΙΟΣ πολιτικός απατεώνας μπορεί να κρύβεται μέσα σου.
   ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ
   ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ !!
   ========================================================
   H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
   (Αποτελέσματα 31/12/2003):
   ===================================================
   1. Πρωτογενείς Δαπάνες ……………………=30 Δις Euro
   2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού ……………=3,3 % του ΑΕΠ
   3. Πρωτογενές Έλλειμμα …………………….= 0
   4. Πρωτογενές Πλεόνασμα …………………=1,7 % του ΑΕΠ
   5. Έλλειμμα Ισοζυγ. Τρεχ. Συναλλαγών.= 8,65 Δις
   6.ΔημόσιοΧρέος……………………………..=178 Δις
   Και ας δούμε πως ήταν οι ίδιοι οικονομικοί δείκτες, όταν αποχώρησε ο κ. Καραμανλής.
   ================================================
   Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
   ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Αποτελέσματα 31/12/2009):
   ============================================
   1. Πρωτογενείς Δαπάνες …………..= 59 Δις (Αύξηση 96,66%)
   2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού…….=15.6 % του ΑΕΠ (36 Δις -Αύξηση 387,5%)
   3.Πρωτογενές Έλλειμμα …………….. =10,6 % του ΑΕΠ (24,5 Δις- Αύξηση = ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ
   4. Πρωτογενές Πλεόνασμα ………….=0
   5. Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών
   (Εξωτερικών) Συναλλαγών …………=25,8 Δις (11,2%
   του ΑΕΠ) Αύξηση 198,2%
   6. Δημόσιο Χρέος ………………………..=299 Δις (129,7%
   του ΑΕΠ) Αύξηση σε Euro: 67,98%
   Τι ακριβώς συνέβη τότε κ.Τσίπρα?
   Δεν σας ενδιαφέρει να μάθουμε την αλήθεια?
   Γιατί συγκαλύπτετε αυτή την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?

 4. ΝΜαν. 12:39 26/01/2017

  ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ?

  Σε τι διαφέρουν οι πολιτικές δεξιάς και σύριζα, αφου όπως δηλώνουν και οι δύο, έχουν ταυτόσημες απόψεις?
  »Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους»
  Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014.
  Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.

  Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
  ===========================
  Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον ασφυξία της οικονομίας. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού!
  Αντώνης Σαμαράς

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.