ΚΟΣΜΟΣ

Δημοκρατικοί: «Αδιανόητη προπαγάνδα στους τζιχαντιστές»

Νέο δικαστικό «μπλόκο» στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Το μπρα-ντε-φερ έχει αρχίσει ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την αμερικανική δικαιοσύνη: ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ μπλόκαρε προσωρινά χθες, Παρασκευή, το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου που έχει στόχο επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όμως ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε αμέσως ότι θα απαντήσει.

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου δεν άργησε. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να» προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει αρχικά «σκανδαλώδη» αυτή τη δικαστική απόφαση, πριν στείλει μια νέα εκδοχή της ανακοίνωσής του μερικά λεπτά αργότερα από την οποία έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα», δήλωσε ο Φέργκιουσον, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.

Ο Φέργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή τη Δευτέρα για να ακυρώσει σημεία κλειδιά του προεδρικού διατάγματος, το οποίο κλείνει για τέσσερις μήνες τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες και για τρεις μήνες για τους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη). Η απαγόρευση που επιβάλλεται στους Σύρους είναι επ' αόριστον.

Στην προσφυγή του ο Φέργκιουσον υποστηρίζει πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκανε κι αυτός λόγο για μια «λαμπρή νίκη», αλλά προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως «δεν θα του προξενούσε έκπληξη» αν αυτό το μπρα-ντε-φερ τελείωνε «στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ προσφέρει μια "αδιανόητη προπαγάνδα" στους τζιχαντιστές, προειδοποιούν οι Δημοκρατικοί

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που περιορίζει τη μετανάστευση ανθρώπων από επτά χώρες στις ΗΠΑ είναι "μια προπαγάνδα αδιανόητης εμβέλειας" για τους τζιχαντιστές, κατήγγειλαν σήμερα πέντε Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Το διάταγμα του προέδρου είναι αντίθετο με την επιτυχημένη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας" τονίζουν ο "υπ' αριθμόν 2" των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Ντικ Ντέρμπιν, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Άμυνας Τζακ Ριντ, ο επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Μπεν Κάρντιν και άλλοι δύο γερουσιαστές.

"Το διάταγμα αυτό προσφέρει στο Ισλαμικό Κράτος και στους άλλους εχθρούς μια αδιανόητη προπαγάνδα, ενσταλάζει τη δυσπιστία στους τοπικούς συνεργάτες μας και θέτει τον κίνδυνο να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών του υπουργείου (Άμυνας) στην επίθεση (εναντίον του ΙΚ) και να αυξηθεί ο κίνδυνος για τους στρατιώτες μας επί του πεδίου", εκτιμούν οι γερουσιαστές.

Ταυτόχρονα, αυξάνει "το κόστος της υποστήριξης προς τις ΗΠΑ σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης", συνεχίζουν.

Το μήνυμα απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, ο οποίος κλήθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να παρουσιάσει στον Τραμπ ένα σχέδιο "για να νικήσουν" οι ΗΠΑ το ΙΚ.

Δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ο Τζον Μακέιν και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ έχουν προειδοποιήσει επίσης ότι το διάταγμα αυτό είναι "σαν να βάζεις αυτογκόλ" στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πολλοί αναλυτές και ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευτούν οι τζιχαντιστές το διάταγμα και να υποστηρίξουν ότι οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον του Ισλάμ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.