ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οι μισθωτοί πληρώνουν τις συντάξεις των εργοδοτών

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βάλει ακόμη μία φορά τους μισθωτούς να πληρώσουν τις συντάξεις των εργοδοτών, δηλαδή τις συντάξεις των αφεντικών τους και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Οι κυβερνήσεις πριν από την κρίση με ασφαλιστικά νομοθετήματα μισού αιώνα και άνω δημιούργησαν 270 ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από τα οποία τα 90 προικοδοτήθηκαν με κοινωνικούς πόρους. Μέσα στα 90 ταμεία δεν ήταν όμως το ΙΚΑ. Αντίθετα ήταν διάφορα «ευγενή» Ταμεία δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, αγροτών, αυτοκινητιστών, τραπεζικών, εκτελωνιστών, υπαλλήλων ΔΕΚΟ κλπ. Για να πάρουν αυτοί μεγάλες συντάξεις ενώ πλήρωναν ελάχιστα, έβαζαν το λαό να πληρώνει δικηγορόσημα, ιατρόσημα, εκτελωνιόσημα, αυτοκινητόσημα και τα ρέστα.

Αυτό ήταν το φαύλο, σπάταλο, άδικο και διεφθαρμένο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό το σύστημα υπερασπίστηκε λυσσασμένα η κυβέρνηση. Το σύστημα με το οποίο ασφαλισμένοι με εισφορές 15,20, και 25 χρόνια (και σε ηλικίες από 32 έως 47 χρόνων)έπαιρναν ίδιες ή μεγαλύτερες συντάξεις με αυτούς που κατέβαλαν εισφορές 40, 45 και 50 χρόνια! Ο λόγος που υπερασπίστηκε αυτό το διεφθαρμένο σύστημα ήταν ο φόβος μην την εγκαταλείψουν οι προνομιούχοι ψηφοφόροι της. Γι΄ αυτό πολέμησε το δίκαιο και οικονομικό ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα.

Στο τέλος, βέβαια, η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των δανειστών. Αλλά για να διασώσει το διεφθαρμένο ασφαλιστικό σύστημα και κυρίως για να μη χάσει τους ψήφους των προνομιούχων ψηφοφόρων έκανε έναν ελιγμό: α) Έκοψε οριζόντια όλες τις συντάξεις β) Δημιούργησε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όπου έχωσε όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Αυτό ήταν ένα έγκλημα σε βάρος των μισθωτών. Επειδή:

- Τα Ταμεία των μισθωτών (ΙΚΑ κλπ.) έχουν τριμερή χρηματοδότηση: δηλαδή πληρώνει ο ασφαλισμένος 1 μερίδιο, ο εργοδότης 2 μερίδια και το κράτος 1 μερίδιο. Δηλαδή ο εργοδότης πληρώνει όσο πλήρωναν μαζί ασφαλισμένος και κράτος (αυτό λέγεται και κοινωνικός μισθός και εκπίπτει από την Εφορία ως δαπάνη).

- Τα Ταμεία των εμπόρων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ,ΟΓΑ,ΕΤΑΑ και τα ρέστα) έχουν διμερή χρηματοδότηση: δηλαδή πληρώνει ο ασφαλισμένος 1 μερίδιο και το κράτος 1 μερίδιο. Δηλαδή η χρηματοδότηση είναι η μισή από εκείνη των Ταμείων των μισθωτών. Συνεπώς, αν οι εισφορές είναι ίδιες και ίδια τα χρόνια ασφάλισης, τότε αυτοί οι ασφαλισμένοι πρέπει να πάρουν τη μισή σύνταξη των μισθωτών. Ή να πληρώνουν διπλάσιες και τριπλάσιες εισφορές για να πάρουν την ίδια σύνταξη. Αφού δεν έχουν εργοδότη ή είναι οι ίδιοι εργοδότες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται απολύτως από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών για τον Ιανουάριο υπερκάλυψαν τα προϋπολογισθέντα, αφού οι εισφορές παρακρατούνται στην πηγή, πριν ο μισθωτός πάρει τον μισθό του και παρόλο που οι εργοδότες επιδίδονται στην εισφοροκλοπή. Δηλαδή δεν αποδίδουν τα χρήματα στο ΙΚΑ και στα άλλα Ταμεία των μισθωτών, αλλά τα βάζει στην τσέπη για να αγοράσει σπίτι, εξοχικό, Mercedes ή να πάει στα σκυλάδικα!...

Αντίθετα, οι εισφορές των εμπόρων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων, εργολάβων κλπ. Του Ιανουαρίου πληρώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά …30%! Δηλαδή ο ΕΦΚΑ έπρεπε να εισπράξει 250-270 εκατομμύρια ευρώ και εισέπραξε μόνο 70-80 εκατ. ευρώ. Γι΄ αυτό και ο ΕΦΚΑ παρέτεινε την ημερομηνία πληρωμής των εισφορών του Ιανουαρίου έως τις …17 Μαρτίου! Ενώ έως τις 31 Μαρτίου πρέπει να πληρωθούν και οι εισφορές του Φεβρουαρίου… Να σημειώσουμε ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι και πριν την κρίση ακόμη δεν πλήρωναν στα Ταμεία τους τις εισφορές τους σε ποσοστό 45%, δηλαδή πλήρωναν μόνον οι μισοί. Μετά την κρίση αυτό το ποσοστό ξεπέρασε το 55% και στον ΕΦΚΑ το 70%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν πολύ απλά ότι τον Μάρτιο οι συντάξεις των εμπόρων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, εργολάβων, αυτοαπασχολουμένων πληρώθηκαν από τις εισφορές των μισθωτών! Επίσης πληρώθηκαν από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου. Παράδειγμα, ο δημόσιος προϋπολογισμός πληρώνει κάθε χρόνο κοντά 5.000 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο αγρότη, ενώ πληρώνει μόνο 2.800 ευρώ για τη σύνταξη του κάθε μισθωτού, δηλαδή το μερίδιό του στην τριμερή χρηματοδότηση.

Να σημειώσουμε, αυτοί ακριβώς οι κλάδοι που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία τους είναι και οι κλάδοι που επιδίδονται στη φοροδιαφυγή των 20-25 δισ. ευρώ το χρόνο και στη φοροκλοπή των 10 δισ. ευρώ το χρόνο από τιον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Έτσι οι μισθωτοί πληρώνουν όχι μόνον μέσω των εισφορών τις συντάξεις των αφεντικών τους, αλλά και μέσω της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης.

Τι έπρεπε και τι πρέπει να γίνει; Να γίνουν δύο Ασφαλιστικοί Οργανισμοί: α) Ένας για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ΔΕΚΟ, Τραπεζών κλπ. β) Κι ένας ασφαλιστικός οργανισμός για όλους τους υπόλοιπους: εμπόρους, αγρότες, εργολάβους, γιατρούς, δικηγόρους, ξενοδόχους, μηχανικούς κλπ. Αλλά αυτό δεν συμφέρει ψηφοθηρικά την κυβέρνηση αφού δεν θα πλήρωναν οι μισθωτοί τις συντάξεις των εργοδοτών!

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. George 18:48 18/03/2017

    Kalo

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.