ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Οι αριθμοί ζαλίζουν. Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη:
Οι πρόσφυγες λόγω πολεμικών συρράξεων σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 65,6 εκατομμύρια το 2016…Ένας στους 113 ανθρώπους στον κόσμο είναι εκτοπισμένος. Ένας νέος εκτοπισμένος κάθε 3 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επίσης τα δύο τρίτα των Σύρων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν άραγε σε έναν τόπο που ο φανατισμός και το μίσος περισσεύει ενώ η διεθνής ειρηνευτική παρέμβαση ακόμη αναζητείται…Από όλους αυτούς μόνο189.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί για επανεγκατάσταση σε 37 χώρες!
Η χώρα μας γνωρίζει από προσφυγιά. Κάνει ότι μπορεί για να ανταποκριθεί. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι αρνούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το 2016 κατεγράφησαν 2 εκατ. νέοι αιτούντες άσυλο. Η Γερμανία δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Τουρκία. Σε ότι αφορά την αναλογία προσφύγων προς πληθυσμό, στον Λίβανο ένας στους έξι είναι πρόσφυγας, ακολουθεί η Ιορδανία (ένας στους 11) και η Τουρκία (ένας στους 28). Σε ότι αφορά τις χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, «προηγείται» η Τουρκία με 2,9 εκατ, ακολουθεί το Πακιστάν με 1,4 εκατ. και ο Λίβανος με 1 εκατ.
Πρόκειται για αριθμούς που καταγράφονται ως αρνητικό ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία. Αυτό το πλήθος προσφύγων είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά τον Β' Παγκόσμια Πόλεμο. Συνιστά τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που καλείται να διαχειριστούν οι σύγχρονες δημοκρατικές χώρες αποδεικνύοντας την προσήλωση τους στις αρχές του διαφωτισμού και του ουμανισμού. Ταυτόχρονα πρέπει να αποκρούουν την ρατσιστική, εθνικιστικής, ξενοφοβικής ρητορικής η οποία ενισχύει την ακροδεξιά και την οπισθοδρόμηση.
Σε ότι αφορά την χώρα μας πρώτη φορά στην μεταπολεμική περίοδο είδαμε να περνούν από τα εδάφη μας περισσότεροι από 836.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015. Όλοι σοκαριστήκαμε μπροστά στη φρίκη των άψυχων ανθρώπων που «ξέβραζε» το Αιγαίο. Όλοι δηλώσαμε περήφανοι για όλους αυτούς που υπερέβαλλαν εαυτούς στην προσπάθεια τους να σώσουν όσους γίνεται περισσότερους και στη συνέχεια να τους παρέξουν μια ανθρώπινη διαβίωση στα ελληνικά εδάφη. Είμαστε περήφανοι γιατί ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στάθηκε αλληλέγγυος, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, είδη πρώτης ανάγκης αλλά κυρίως την ζεστασιά κάποιου που ήταν εκεί δίπλα, φίλος, αλληλέγγυος, άνθρωπος.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής νοιώθουν βαριά την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Είμαστε σίγουροι ότι με την βοήθεια των πολιτών της χώρας μας και αλληλέγγυων από ολόκληρο τον κόσμο, θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών…

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.