ΕΛΛΑΔΑ

"Πολεμική ζώνη" το Μενίδι

40 μήνες φυλάκιση στον Ρομά για τη δολοφονία του 11χρονου Μάριου

Στο αυτόφωρο ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του 11χρονου Μάριου, χωρίς να έχει βρεθεί το όπλο. Μενίδι: Επεισόδια, οργή και θύμος. Κάτοικοι της περιοχής έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους...

Ποινή φυλάκισης 40 μηνών επέβαλε το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον 23χρονο Ρομά που συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου από σφαίρα την ώρα που παρακολουθούσε την γιορτή του σχολείου του την περασμένη Πέμπτη.

Η ποινή δεν αφορά, πάντως, την υπόθεση του άδικου θανάτου του 11χρονου αλλά την κατηγορία των άσκοπων πυροβολισμών.

Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε αυτή τη φορά ότι το επίμαχο απόγευμα πυροβόλησε μια-δυο φορές γιατί, όπως είπε, «είχαμε ένα γλέντι γιατί δώσαμε λόγο για την αδελφή μου».

Ο συνήγορός του ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταμέλειας υποστηρίζοντας ότι «βρέθηκε καραμπίνα, δεν βρέθηκαν κάλυκες, δεν υπάρχουν μάρτυρες και άρα θα μπορούσε να έρθει και να αρνηθεί την πράξη του όμως δεν το κάνει».

«Δεν έχω καμία σχέση με τον θάνατο του παιδιού. Την Πέμπτη 8 Ιουνίου, το απόγευμα, πυροβόλησα μια δυο φορές γιατί είχαμε γλέντι διότι δώσαμε ένα λόγο για την αδελφή μου» είπε από την πλευρά του ο 23χρονος.

Παρά τα όσα είπε ο 23χρονος το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή του να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα αλλά και να μην μετατραπεί σε χρηματική.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του που ζήτησε η ποινή να ανασταλλεί και να μετατραπεί σε ποινή υπό επιτήρηση, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Αποτέλεσμα της άρνησης αυτής ήταν ο συνήγορος του 23χρονου σε πολύ υψηλούς τόνους να υποβάλει αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου. Τότε η δίκη διεκόπη και το αίτημα αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες.

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκε λίγο πριν τις 14:00 ο 23χρονος Ρομά, που συνελήφθη ως ο βασικός ύποπτος της ΕΛΑΣ, για τον πυροβολισμό από τον οποίο έχασε τη ζωή του ο 11χρονος Μάριος το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της σχολικής εορτής στο 6ο Δημοτικό Αχαρνών.

Ο 23χρονος έχει παραδεχτεί πως συμμετείχε στο γλέντι της περασμένης Πέμπτης ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει βρεθεί το όπλο με το οποίο υποστηρίζει πως έριξε στον αέρα. Συγκεκριμένα ο 23χρονος ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία των άσκοπων πυροβολισμών είπε στους αστυνομικούς ότι πυροβόλησε με καραμπίνα και όχι με 9αρι πιστόλι.

Να σημειωθεί ότι ο κάλυκας που προκάλεσε τον θάνατο του Μάριου προέρχεται από 9αρι πιστόλι.

 

μενιδι

Έκρυθμη όμως είναι η κατάσταση στο Μενίδι μετά τον άδικο χαμό του μικρού Μάριου από "αδέσποτη" σφαίρα. Το περιστατικό έχει σοκάρει τους κατοίκους της περιοχής, έχει πυροδοτήσει όμως και την όργη τους, μιας και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αποτέλεσμα της καθημερινής εγκληματικότητας που βιώνουν στην περιοχή.

Τα επεισόδια

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες για ώρες στην περιοχή με τους κατοίκους του Μενιδίου να προσπαθούν να προσεγγίσουν τον καταυλισμό των Ρομά, αλλά και το σπίτι του 23χρονου που έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος για τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου.

«Πολεμικό» κλίμα επικράτησε χθές με την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων, αλλά και την απάντηση των Ρομά. Μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ξεκίνησαν στην Πλ. Καράβου και κατέληξαν στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, ξεκίνησε η εκτόνωση της έντασης. Αρχικά μία ομάδα 200 ατόμων επιχείρησε να διασχίσει τη Λ. Δημοκρατίας και να κινηθεί προς τους οικισμούς των Ρομά. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Οι Ρομά, σύμφωνα με επικεφαλής αστυνομικούς, πυροβόλησαν στον αέρα από τους διπλανούς οικισμούς ως «ένδειξη δύναμης». Η ανησυχία εντείνεται καθώς ομάδες νεαρών προέβησαν σε καταδρομικές επιθέσεις παραδίδοντας στις φλόγες ένα σπίτι Ρομά στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Αναγεννήσεως. Λίγο πιο κάτω, Μπόσδα και Μόρνου, ήταν συγκεντρωμένοι Ρομά, επίσης οργισμένοι με τις επιθέσεις και στη μέση αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποτρέψουν μια «συνάντηση».

Στο μεταξύ στις 21:15, συρμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Αθήνα-Χαλκίδα, σύμφωνα με τον μηχανοδηγό δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έσπασαν δύο τζάμια του συρμού, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

 

men03

 

Η οργή των κατοικών όπως φαίνεται δεν καταλαγιάζει αλλά κλιμακώνεται, αφού και το Σάββατο ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ στο σπιτι του 23χρονου Ρομά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί προσπαθώντας να αποθήσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον καταυλισμό να κάνουν χρήση χημικών.
Οι αστυνομικές αρχές έλαβαν τέτοιου μέτρα, καθώς αυτή τη φορά είχαν την πληροφορία ότι οι Ρομά ήταν οπλισμένοι και αποφασισμένοι να απαντήσουν στην περίπτωση κατά την οποία οι διαδηλωτές πλησίαζαν το σπίτι του 23χρονου.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους διαδηλωτές που βγήκαν από το κύριο σώμα της διαδήλωσης κατάφεραν να φτάσουν στον καταυλισμό και να βάλουν φωτιά σε σπίτια. Στη συνέχεια, μάλιστα, κάτοικοι δεν επέτρεπαν σε οχήματα της πυροσβεστικής να επέμβουν με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ με χρήση χημικών.

Μερίδα κατοίκων μάλιστα προειδοποιεί ότι θα πάρει το νόμο στα χέρια της, στην περίπτωση που η πολιτεία δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, και από την άλλη ομάδες Ρομά, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να μείνουν με «σταυρωμένα» τα χέρια, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον, στην περίπτωση του οποίου έστω και μια επιπλέον κηλίδα αίματος μπορεί εύκολα να μετατρέψει την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη.

 

μ1

 

Ο 11χρονος Μάριος δεν ήταν το πρώτο κρούσμα...

Το άτυχο περιστατικό δεν περιορίζεται μόνο στην υπόθεση του 11χρονου Μάριου. Παρόμοια περιστατικά όπως φαίνεται έχουν ξανασυμβεί, απλά δεν είχαν δεί το φως της δημοσιότητας. ΠΑλαιότερα και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι χτυπήθηκε στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα την ώρα του διαλείμματος. Ο τραυματισμός της 5χρονης δεν είχε την τραγική κατάληξη που είχε ο τραυματισμός του Μάριου. Η μητέρα της, κυρία Τάταρη, μιλά για εκείνη την ημέρα που βρήκε την κόρη της ξαπλωμένη στην αυλή του σχολείου γεμάτη αίματα.

«Η κόρη μου είχε βγει για διάλειμμα στην αυλή του σχολείου. Ξαφνικά το παιδί μου πέφτει κάτω και γεμίζει αίματα. Ήμουν στη δουλειά όταν με πήραν τηλέφωνο από το σχολείο και έτρεξα αμέσως να δω τι συμβαίνει. Τη βρήκα ξαπλωμένη, με αίματα σε λιπόθυμη κατάσταση. Το δικό μου το παιδί ευτυχώς δεν είχε την τραγική κατάληξη του Μάριου αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι σφαίρες πέφτουν βροχή εδώ στο Μενίδι. Φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας» λέει η κυρία Τάταρη.

Όταν η κόρη της τραυματίστηκε στο κεφάλι, η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα αλλά ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ.

menidi2222

Οι κάτοικοι της περιοχής φαίνεται να μην αντέχουν άλλο αυτή τη μη ελεγχόμενη κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές τους και διαμαρτύρονται για την ανύπαρκτη παρουσία των αστυνομικών αρχών, όπως λένε.

«Η κατάσταση εδώ στο Μενίδι είναι τραγική. Οι ναρκομανείς κυκλοφορούν σαν ζόμπι στο δρόμο κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας» συμπληρώνει η κυρία Τάταρη.

Έντονη και η αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον τους, όταν πλέον θα έχει καταλαγιάσει η υπόθεση του άδικου θανάτου του μικρού Μάριου.

«Η αδερφή μου μένει εδώ μαζί με τα παιδάκια της και κάθε φορά που βγαίνουν έξω βλέπουν τα πρεζόνια να παίρνουν ναρκωτικά και να τρυπιούνται έξω από την αυλή της. Συχνά ακούμε πυροβολισμούς γιατί αυτοί κάθε δεύτερη μέρα κάνουν γλέντι και πυροβολούν. Αυτοί είναι όλοι με όπλα και ναρκωτικά» λέει μια αγανακτισμένη κάτοικος του Μενιδίου.

«Λυπάμαι που είμαι από το Μενίδι γιατί η κατάσταση εδώ είναι άθλια. Το σπίτι μου είναι απέναντι από το σχολείο του Μάριου και εκείνο το απόγευμα είδα το ασθενοφόρο που ήρθε να πάρει το παιδάκι. Την επόμενη μέρα που έμαθα ότι πέθανε από αδέσποτη σφαίρα των Ρομά εξοργίστηκα πάρα πολύ. Δυστυχώς υπάρχουν σφαίρες και ναρκωτικά παντού. Μπαίνω στο λεωφορείο για να πάω στη δουλειά μου και μαζί μου μπαίνουν και τα πρεζόνια. Τις προάλλες μαχαίρωσαν μια κοπέλα μπροστά μου, επειδή αντιστάθηκε την ώρα που πήγαν να την ληστέψουν» αναφέρει μια άλλη κάτοικος της περιοχής.

Η αντίδραση της πολιτείας

«Η Δυτική Αττική είναι μια εγκαταλειμμένη για χρόνια περιοχή με τεράστια προβλήματα όπου κανένας δεν είχε τολμήσει να πει καν τα προβλήματα, όχι να τολμήσει να λύσει προβλήματα. Εμείς αρχίσαμε και βγαίνουμε και κάνουμε έρευνες. Χθες 200 αστυνομικοί με ειδικές δυνάμεις έκαναν έρευνες. Τέτοιες έρευνες είχαν ξεκινήσει καιρό πιο πριν, όχι με αφορμή μόνο το περιστατικό αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι.

«Το θέμα των εγκαταλειμμένων περιοχών δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικής αντιμετώπισης. Έχει κοινωνικές προεκτάσεις και προσπαθούμε σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία να το δούμε στο σύνολο του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν λύνεται με επιχειρήσεις της μιας μέρας ή μόνο με αστυνομικές δράσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εγκαινίων της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει πει ότι θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια σε 24 ώρες, ο κ. Τόσκας σχολίασε: «Αυτοί που λένε ότι θα καταργήσουν τα άβατα σε 24 ώρες να μας πουν κι εμάς τον τρόπο. Δεν είναι εύκολες υποθέσεις αυτά. Είναι για επικοινωνιακούς λόγους. Τα ψέματα είναι εύκολα, αλλά στην πράξη δικαιώνεται αυτός ο οποίος προσπαθεί κι εμείς προσπαθούμε και έχουμε και σχέδιο».

Σε συνέντευξη  του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96», ο κ. Τόσκας έκανε λόγο και για διαφθορά: «Σ’ αυτές τις περιοχές καλλιεργήθηκε η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα συστηματικά για πάρα πολλά χρόνια. Και ξέρετε τα ναρκωτικά και τα όπλα ούτε φυτρώνουν εκεί πέρα: Από κάπου μπαίνουν και από κάπου βγαίνουν. Δεν είχε γίνει τίποτα. Ούτε πληροφόρηση υπήρχε ούτε τίποτα για αυτές τις περιοχές, για να μην πω ότι υπήρχε συνενοχή κάποιων κρατικών οργάνων με εγκληματίες αυτής της περιοχής.

 

upl593e1edcac1c0

Η υπόθεση του 11χρονου Μάριου

Να επισημάνουμε ότι ο θάνατος του 10χρονου Μάριου προήλθε από βολίδα των 9 χιλιοστών. Να σημειωθεί ότι την δικογραφία της σύλληψης του ανέλαβε το τμήμα Ασφάλειας Μενιδίου, ενώ την έρευνα για τον θάνατο του Μάριου έχει η Ασφάλεια Αττικής. Συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα για κατοχή 6 και 3 καλύκων όπλων αντίστοιχα. Ο 23χρονος που είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά είπε στους αστυνομικούς ότι πυροβολούσε γιατί… γιόρταζε το γεγονός ότι οι συγγενείς του δεν προφυλακίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο νεαρός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σήμερα στον Ανακριτή.

«Αν δεν βρεθεί το όπλο και δεν υπάρξει επιβαρυντική κατάθεση μάρτυρα ή ομολογία, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο εντοπισμός των δραστών» αναφέρει αρμόδιος αξιωματικός. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, οι αστυνομικοί βρήκαν ανοικτές πόρτες και αναμμένες τηλεοράσεις ενώ σε κάποια βρίσκονταν μόνο έγκυες, ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, με τους άνδρες να έχουν εξαφανιστεί.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως τα όπλα που έριχναν άσκοπα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, από τα οποία εκτιμάται ότι έφυγε η μοιραία σφαίρα, έχουν εξαφανιστεί και μόνο από καθαρή τύχη υπάρχει ενδεχόμενο εντοπισμού τους. Επίσης, εκτιμούν πως ακόμη και αυτοί που τα κρατούσαν έχουν διαφύγει εκτός Αττικής, έως ότου «καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός».

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.