ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη…

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Κάτι που είναι σαφές  τι αμφισβητεί, αλλά δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές το τι προτείνει. Οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά χώρες προσφέρονται για προβληματισμό:

- Στη Μεγάλη Βρετανία ο Τζέρεμι Κόρμπιν συγκέντρωσε 40,4% (μόλις 1,4% πίσω από τους συντηρητικούς της Τερέζα Μέι). Στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές (παρά την πολυδιάσπαση της αριστεράς) ο Μελανσόν συγκέντρωσε 19,64% και απείχε μόλις 2% από το να περάσει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών αφήνοντας 3η τη Λεπέν, ενώ στις βουλευτικές εκλογές νικητής είναι το 50% αποχής. Στην Ολλανδία οι Πράσινοι Αριστεροί τριπλασίασαν τις δυνάμεις τους έχοντας επικεφαλής έναν 30χρονο. Στην Ισπανία οι Unidos Podemos πήραν 20,66%, ενώ στους σοσιαλιστές φαίνεται να επικρατούν οι δυνάμεις που θέλουν τη συνεργασία με την αριστερά. Στη Γερμανία βέβαια, αν και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία, υπό τον Σούλτς, ενθαρρυντικά, δείχνει να χάνει έδαφος. Συνολικά οι δυνάμεις της αριστεράς (ή αυτές που έχουν αριστερό πρόσημο στην πολιτική τους) φαίνεται να αποκτούν ευρύτερο ακροατήριο, να επιβραβεύονται με μεγαλύτερη στήριξη.

- Ποιοι όμως είναι οι ηττημένοι αυτών των εκλογών; Με μια πρώτη απλή ανάγνωση όλοι βλέπουμε ότι οι δυνάμεις της παραδοσιακής δεξιάς συρρικνώνονται, ενώ οι σοσιαλιστές μπαίνουν κυριολεκτικά στο περιθώριο.

Στην Ολλανδία οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ρούτε έχασαν 10 έδρες (από 41 στις 31), ενώ οι σοσιαλιστές του κ. Ντάισελμπλουμ σχεδόν εξαφανίστηκαν εκλέγοντας μόλις 9 βουλευτές (έναντι 38 στο προηγούμενο κοινοβούλιο).

Στην Ισπανία οι σοσιαλιστές αναδείχθηκαν 2οι, αλλά με μόλις 22,77%. Το σημαντικό όμως είναι ότι στην ηγεσία των Ισπανών σοσιαλιστών επανεξελέγη πρόσφατα ο Πέδρο Σάντσες ο οποίος "κατηγορείτο" από τη "δεξιά πτέρυγα" των σοσιαλιστών (Σουζάνα Ντίαθ) ότι έχει ιδέες πολύ κοντά στους Podemos...

Σε ότι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία οι εξελίξεις δικαίωσαν τον Κόρμπιν ο οποίος είχε ένα σαφώς πιο αριστερό πολιτικό στίγμα από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Πριν από δυο χρόνια επικράτησε με ποσοστό πάνω από 61% στις εσωκομματικές εκλογές. Έφερε πάνω από 300.000 νέα μέλη στο κόμμα του, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι ή εργαζόμενοι χαμηλών εισοδημάτων. Στις βουλευτικές εκλογές αρχικά οι γνωστοί δημοσκόποι (κάτι σαν το δικό μας ΠΑΜΑΚ...) έκαναν λόγο για εκλογική συντριβή του και άνετη επικράτηση της Τερέζα Μέι με αυτοδυναμία και ποσοστά κοντά στο 50%. Τα τελικά αποτελέσματα ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση της αριστερής πολιτικής του Κόρμπιν (ειδικά από τους νέους) καθώς και η ανάδειξη του σαν το αδιαμφισβήτητο ηγέτη των Εργατικών και τον εν δυνάμει νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.

-Είναι δύσκολο βεβαίως να εξαχθούν ενιαία και ασφαλή συμπεράσματα τα οποία να εξηγούν το σύνολο της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών κάθε χώρας. Άλλο ήταν το διακύβευμα στη Γαλλία και την Ολλανδία  (υπήρχε και η ακροδεξιά απειλή εκεί), άλλο το διακύβευμα στη Μεγάλη Βρετανία (Brexit), άλλο στην Ισπανία (οικονομική κρίση). Το σίγουρο όμως είναι ότι μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών αμφισβητεί τις παλιές συστημικές δυνάμεις και ψάχνει για "άλλες" λύσεις. Σε αυτές δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ακροδεξιά απειλή, η οποία όμως φαίνεται να εξαντλεί τη δυναμική της και να οδηγεί την ηγεσία της (Λεπέν, Βίλντερς κλπ) σε πιο "στρογγυλεμένες" τοποθετήσεις.

Είναι σαφές λοιπόν το τι αποδοκιμάζεται όλο και πιο έντονα στην Ευρώπη: Όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σταδιακή απαξίωση της ενωμένης Ευρώπης, σε καταγραφή τους σαν συντεχνιακούς διαχειριστές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε όφελος των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων. Αποδοκιμάζεται η ευρωγραφειοκρατία των Βρυξελλών, αποδοκιμάζονται οι πολιτικές που οδηγούν όλο και περισσότερο στις εσωτερικές αποκλίσεις, αποδοκιμάζονται οι πολιτικοί που φροντίζουν να ικανοποιήσουν μόνο το εσωτερικό τους ακροατήριο. Πολύ περισσότερο όταν επίκεινται εκλογές...

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς; Στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και αυτοθαυμαζόμαστε που δεν είμαστε συστημικοί, δεν είμαστε ακροδεξιοί, είμαστε το νέο και το ελπιδοφόρο, επομένως όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε εμάς; Αν υπάρξει τέτοια ανάγνωση των αποτελεσμάτων, είναι το απόλυτο λάθος! Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη που "έσπασε" την κυριαρχία των συστημικών κομμάτων, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία για να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική στη χώρα μας. Πρέπει όμως να αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι είναι διαφορετικός στην πράξη, ότι αποτελεί την πολιτική διέξοδο για όσους θέλουν μεν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση... Ναι δεν είμαστε συστημικοί, όμως πρέπει κάθε στιγμή να το αποδεικνύουμε και με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, αλλά και με το προσωπικό μας παράδειγμα... Ο κίνδυνος να σε χαρακτηρίσουν "συστημικό", "ενσωματωμένο", "ηττοπαθή", "συμβιβασμένο" "καρεκλοκένταυρο" ή ό,τι άλλο, υπάρχει και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Ο κίνδυνος να αποξενωθούμε από τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και θέλουν μια διαφορετική πορεία για τον τόπο αλλά και για την Ευρώπη, υπάρχει και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Οι πολίτες της Ευρώπης όλο και περισσότερο αμφισβητούν το συγκεκριμένο πολιτικό οικοδόμημα. Κάποιοι θέλουν να το γκρεμίσουν, κάποιοι να το αναπαλαιώσουν, κάποιοι να το εκσυγχρονίσουν. Το σίγουρο είναι ότι οι ηττημένοι θα είναι αυτοί που δεν έχουν να αλλάξουν τίποτα. Ποιοι όμως θα είναι οι νικητές; Ποιοι θα εμπνεύσουν και θα δώσουν όραμα για μια νέα συμφωνία, για μια ενωμένη Ευρώπη της προόδου, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της καινοτομίας, της δημιουργικότητας; Στο χέρι μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι και στην οικοδόμηση της νέας Ελλάδας στο πλαίσιο μιας νέας Ευρώπης.

Αυτοί που γκρεμίζουν το παλιό καταγράφονται θετικά από την ιστορία. Πιο σημαντικοί όμως είναι πάντα αυτοί που οικοδομούν το νέο...

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. — ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ, ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΑΜΕ…
  — ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ, ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΚΟΥ ΜΑΣ !!!
  — ΔΙΚΑΙΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ : ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΓΥΙΟΣ
  ΤΟΥ ΠΑΡΤΑΟΛΑ ???

 2. freeman 11:44 15/06/2017

  Βγάλε το σκασμό ΦΑΣΙΣΤΟΑΠΑΤΕΩΝΑ κρετίνε και ψήφιζε 3ο-4ο-5ο-ΙΣΟΒΙΟ Μνημόνιο . . .
  Μalaka ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΈ ΑΝΕΥΘΥΝΕ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕ ΞΕΡΟΛΑ ΝεοΕλλαδιταρά , τελικά ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ . . . ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ . . .κατ΄εικόνα και ομοίωση σου . . . σαρξ εκ της σαρκός σου . . . ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ . . . και ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ στην δουλειά σου, στις παρέες σου, στο καφενείο , στην οικογένεια . . . ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕ ΝεοΕλλαδιταρά , βρες τα kakala και παραδέξου πως με την ΑντιΜνημονιακή-ΑντιΠαπανδρεική επικοινωνιακή λαίλαπα , σε πιάσανε ΜΑΛΑΚΑ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.